Skocz do zawartości
Ace Raven

Uszkodzona Karta Memory Stick, Ale Nie Bad Blocki

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałby zapytać, czy istnieje możliwość naprawy karty Memory Stick Pro Duo(4GB). Używam ją do aparatu, co jakiś czas zdjęcia są jakby "urwane". Karta zachowuje się bardzo dziwnie - w czytniku każde zdjęcie jest w inny sposób uszkodzone(są przesunięcia przebarwienia, zmienione nasycenie kolorów), a jeśli podłączam przez aparat - wszystko działa normalnie. Testowałem kartę pod linuxem komendami dosfsck z sprawdzniem uszkodzonych sektorów, jak i próbowąłem ją formatować mkdosfs z wyszukiwaniem bad blocków - oba testy pomyślnie karta przeszła. Próbowałem nawet kopiować archiwum RAR na całą kartę i później sprawdzałem czy sumy CRC się zgadzają - zgadzały się. Robiłem to w różnych konfiguracjach formatując pod Linuxe, Windowsem i samym aparatem - zawsze ok. 65-75 zdjęcie(zależy od rozmiaru zrobionych zdjęć) jest uszkodzone. Później mniej więcej co 10, 20 zdjęcie znów i tak do końca karty. Chciałbym zapytać czy jest jakiś sposób naprawy tej karty, bo na gwarację oddać jej nie mogę - była kupiona przez allegro, a zorientowałem się o wadzie po czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Karta zachowuje się bardzo dziwnie - w czytniku każde zdjęcie jest w inny sposób uszkodzone (...), a jeśli podłączam przez aparat - wszystko działa normalnie.

Karta jest sprawna -> zmień czytnik ;)

Inna opcja: Sonka nie jest do końca kompatybilna z systemem plików M$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest sprawna -> zmień czytnik ;)

Inna opcja: Sonka nie jest do końca kompatybilna z systemem plików M$

Może źle to ująłem: "działa normalnie" w sensie zdjęcia odczytywane są poprawnie. Jeszcze więcej bugów z odczytaniem zdjęć z tej karty, niż na czytniku, jest na starszym aparacie SONY. Czytnika już nie używam - podłączam aparat przez kabel. Ogólnie czytnik sprawny - czyta karty MS Pro DUO 64MB i MS Pro 512MB bez problemów. Kartę próbowałem też formatować przez aparat - formatuje się z systemem plików FAT32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi