Ace Raven Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Chciałby zapytać, czy istnieje możliwość naprawy karty Memory Stick Pro Duo(4GB). Używam ją do aparatu, co jakiś czas zdjęcia są jakby "urwane". Karta zachowuje się bardzo dziwnie - w czytniku każde zdjęcie jest w inny sposób uszkodzone(są przesunięcia przebarwienia, zmienione nasycenie kolorów), a jeśli podłączam przez aparat - wszystko działa normalnie. Testowałem kartę pod linuxem komendami dosfsck z sprawdzniem uszkodzonych sektorów, jak i próbowąłem ją formatować mkdosfs z wyszukiwaniem bad blocków - oba testy pomyślnie karta przeszła. Próbowałem nawet kopiować archiwum RAR na całą kartę i później sprawdzałem czy sumy CRC się zgadzają - zgadzały się. Robiłem to w różnych konfiguracjach formatując pod Linuxe, Windowsem i samym aparatem - zawsze ok. 65-75 zdjęcie(zależy od rozmiaru zrobionych zdjęć) jest uszkodzone. Później mniej więcej co 10, 20 zdjęcie znów i tak do końca karty. Chciałbym zapytać czy jest jakiś sposób naprawy tej karty, bo na gwarację oddać jej nie mogę - była kupiona przez allegro, a zorientowałem się o wadzie po czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Karta zachowuje się bardzo dziwnie - w czytniku każde zdjęcie jest w inny sposób uszkodzone (...), a jeśli podłączam przez aparat - wszystko działa normalnie.Karta jest sprawna -> zmień czytnik ;) Inna opcja: Sonka nie jest do końca kompatybilna z systemem plików M$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Raven Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Karta jest sprawna -> zmień czytnik ;) Inna opcja: Sonka nie jest do końca kompatybilna z systemem plików M$ Może źle to ująłem: "działa normalnie" w sensie zdjęcia odczytywane są poprawnie. Jeszcze więcej bugów z odczytaniem zdjęć z tej karty, niż na czytniku, jest na starszym aparacie SONY. Czytnika już nie używam - podłączam aparat przez kabel. Ogólnie czytnik sprawny - czyta karty MS Pro DUO 64MB i MS Pro 512MB bez problemów. Kartę próbowałem też formatować przez aparat - formatuje się z systemem plików FAT32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...