LeHardi Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Witam! To pierwsze podkręcanie w moim życiu więc nie bardzo wiem jak sie za to zabrać, :) Otóż mam E2160 na GA-P35-D3L i chcę osiągnąć maksimum tego co da się no boksowym wentylatorze. Próbowałem postępować zgodnie z poradnikiem na Egiełdzie, ale trochę sie w tym gubię. Ustaliłem na razie przy pomocy OCCT, że procesor przy standardowych ustawieniach nagrzewa się do 50 - 52 st. C (po 1/2 godziny) czyli jakiś zapas jest. Nie planuję jakiegoś ekstremalnego OC, chcę osiągnąć tyle co da się bez specjalnych zabiegów - 2,5 ~ 3 GHz. Pamięci też nierewolucyjne - Patriot Cl 5 800 MHz. Jak rozumiem dzielnik pamięci powinien dawać wartość zbliżoną do 800 MHz? I czy ten dzielnik to wartość będąca wynikiem dzielenia częstotliwości magistrali przez wartość dziennika? Modyfikując dynamicznie wartość dzielnika powinienem zwiększać wartość taktowania magistrali? Czy ktoś z posiadających GA-P35-D3L byłby w stanie podpowiedzieć do jakich opcji w BIOS-ie sięgnąć? Ewentualnie podać linki do jakichś FAQ-ów lub napisanych zrozumiałym językiem poradników? Liczę na wyrozumiałość i pomoc, która pozwoli mi nie namieszać w systemie. :oops: Pozdrawiam -- LeHardi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Może faq z p31 z fociami pomoże ? http://forum.purepc.pl/temat/Socket-423-47...tel-P31/247845/ Generalnie dzielnik pamięci na 2 (połowa nominalnej prędkości) i fsb w górę, a później oc pamięci czy tam ustawienie dzielnika żeby było w okolicy 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...