Skocz do zawartości
GRANDMASTER

[grafika] Gf Ti 4200

Rekomendowane odpowiedzi

witam, posiadam starego kompa z:

proc bartek 3200

768 ramu

grafa ti 4200

grafa posiada taktowania gpu 250MHz, pamięci 500MHz.

na gpu aktualnie jest wentyl który troche głośno chodzi. można byłoby wymienić na coś nowego ale...chciałbym wyciszyć całkiem.

myślałem żeby kupić takie coś:

Zalman ZM-NB47J radiator na northbridge

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,10021/

zamiast wentyla. ewentualnie dać od spodu wentyl 80x80na 5v ~1300 obrotów który będzie niesłyszalny.

takiego zalmanika chcę też dać na chipset zamiast wentylatorka który z czasem też już klekocze.

grafa nie jest jakimś demonem prędkości i taktowań więc będzie to jakoś działało? przeważnie używana jest do netu i gry w simsy (ja nie gram).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt takie coś byłoby lepsze na pewno, i na pewno byłoby ciche, jednak cena trochę spora. ja za te chłodzenia nie płacę, płaci dziewczyna a ona jak coś kupi to ma być widać, jak nie widać to tak jak by nie kupiła :) takie tłumaczenie babskie.

jak dam na tego zalmana nawiew to też nie da rady? jak nie to może polecisz jakieś chłodzenie z komputronika w miare tanie (najtańsze) które da radę? (z komputrona nie płacę za przesyłkę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoim miejscu opchnałby tego geforca i kupił za 40-50 zł radeona 9550/9600 pasywnego , dopłata minimalna a karta zdecydowanie lepsza i zimniejsza )minus to koniecznosc instalacji nowego systemu z racji innego producenta karty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby dać nawiew jakąś powiedzmy 80tka to by ten zalman dał radę.

minus to koniecznosc instalacji nowego systemu z racji innego producenta karty

a słyszałeś kiedyś o możliwości wyczyszczenia sysa ze starych sterów?

Nie trzeba od nowa instalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak: kupuję dwa te zalmany. jeden idzie na chipset zamiast wentyla drugi na grafę zamiast wentyla. pod grafą dam nawiew 80-ątką, powinno dać radę. jak będą zwiechy lub będzie sypać artami to będzie zakaz gry w simsy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zobacz sobie jakie cuda dzieją się z titaniumami po wyszlifowaniu rdzenia (ściślej tego co na rdzeniu). Nie dotkniesz wtedy chłodzenia :wink:

hmm w temacie pc jestem już trochę do tyłu. od 3 lat mam lapa. jeden pc służy mi do tv,drugi dziewczyny do .... głupot. o co chodzi ze szlifowaniem rdzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro komp używany sporadycznie to może lepiej nie ryzykować :wink:

A chodzi o to, że ściągasz chłodzenie i na rdzeniu jest gruba, nierówna miedziana 'nakładka', którą można sporo zeszlifować i przy tym wyrównać, po tym zabiegu chłodzenie na moim titaniumie stało się bardzo gorące mimo że wcześniej było letnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba lepiej że chłodzenie staje sie gorące.oznacza to że "to [ciach!]o" które się zeskrobało ograniczało oddawanie ciepła.

dodam że niedawno miałem gf 5700 z rdzeniem 425 i z odłączonym wentylem działało dość długo, temp w granicach 70*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak to rozumiem, że po zeszlifowaniu ciepło jest skuteczniej oddawane :wink: Ale trzeba się nad tym sporo namęczyć, raz żeby było roówno, dwa żeby zeskrobać odpowiednią ilość (grube to). Na forum, chyba w poradnikach, jest opis tej operacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi