wacol Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Witam Składam właśnie kompa dla znajomego. I zaniepokoiła mnie wysoka temperatura karty graficznej. Zamontowałem w kompie kartę grafiki Gainward Bliss 8600GT 256MB Silent FX z pasywnym chłodzeniem. Temperatury są bardzo wysokie, w stresie dochodzą do 90 stopni. Czy są to normalne temeperatury dla tej karty? Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie chcę żeby znajomy miał do mnie pretensje, jak mu się karta przegrzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Przy GF 8x00 w wersji SILENT (z pasywnym chłodzeniem) to norma. Sam mam taką wersję (od ASUS-a), ale zamontowałem na nią wentylator 80x80 i temperatury mam: w spoczynku 38stopni i w stresie 49stopni. Z tego co mi wiadomo te karty wytrzymują wyższe temperatury, ale skraca to ich żywotność, dlatego proponuje zamontować coś co schłodzi tą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Czasami programy podają fałszywe dane. Najlepiej sprawdz ręcznie czyli palcami lub jakimś urządzeniem do mierzenia temperatury (tylko nie termometr). Jeśli dotkniesz kartę graficzną w pobliżu rdzenia i będzie ciepłe to fałszywe dane a jeśli bardzo gorące no to są prawdziwe dane. 90 stopni to prawie temperatura wrzenia wody. Temperaturę ręcznie sprawdzaj podczas stresu karty i nie bój się, komputer nie gryzie jeśli będziesz delikatny, ostrożny, i przestrzegał zasad fizyki czyli dobrze wycierał ręce po myciu itd. Edytowane 6 Maja 2008 przez Torghal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...