mikla91 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Co może być przyczyną wahań transferu? System XP jest świeży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Myślę że to przez 231 bad sectorów jak sie nie mylę :P, Spora temperatura. Jak masz gwarancje to radze wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 mnie tylko zastanawia dlaczego ten dysk się tak nagrzewa , najwięcej co miałem na dysku to 42 , po założeniu wiatraka przed dyski 32-34 , 54 to chyba już ponad zalecana temp. pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Co do dysku: TRUP, na gwarancję z nim Co do temperatury: wystarczy umieścić dysk w miejscu, gdzie nie będzie miał on żadnej wentylacji i KAŻDY dysk rozgrzeje się do 50-60 stopni. Tak naprawdę nie trzeba montować wentylatorów żeby chłodzić dyski. To prawda, HDD potrafi rozgrzać się do 60*C, ale zajmuje mu to godzinę. Wystarczy zapewnić HDD minimalny przepływ powietrza i gwarantuję że temperatura utrzyma się poniżej 50*C. Dla potwierdzenia powiem, że mam budę big tower chłodzoną JEDNYM wentylatorem 12cm na tylnej ścianie skręconym na 800 RPM, do tego 6 dysków z przodu i ŻADEN nie grzeje się powyżej 45*C nawet w stresie. Jak widać skuteczne chłodzenie nie musi bazować na małej wentylatorowni :wink: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zanim założyłem jakiekolwiek chłodzenie do budy temperatury dysków w stresie to około 45 , 42 (maxtor 200 i samsung sp250) , następnie dołożyłem przed dyski 80mm wiatrak (do 1200obr) bo taki się mieścił , zaowocowało to spadkiem temp o blisko 10 stopni , teraz mam 32-34 na samsungu i 35-37 na maxtorze. Dzięki niewielkiemu wydatkowi (chyba za wiatrak dałem 20zł - AC) nawet w beznadziejnej obudowie (jakiś niskobudżetowy modecom) da się dyskom zapewnić zadowalające warunki pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 dysk ma gdzieś tak 2-3 lata i był załatwiany przez znajomego. Gwarancji nie mogę znaleźć, więc zacznę zbierać na nowy dysk. Ostatnio wypatrzyłem Samsunga z serii F1 (320GB lub 640GB). Co o nim sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Poczytaj o tym samsungu , widziałem kilka tematów na ten temat , ogólnie ludzie polecają. A i zrób coś z temperaturą ,jeśli nowy dysk będzie się tak samo grzał to nie wróżę mu długiej i świetlanej przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 tak tylko wspomnę - niedawno google opublikowało raport - dyski normalnej temp tj 40-60*c są bardziej niezawodne od tych pracujących w niższych temp i żywotność spadała dopiero przy jakiś absolutnie chorych temp.,, więc montowanie wyjca dla dysku który w stresie ma lekko ponad 50c to sztuka dla sztuki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Seagate twierdzi że dla ich dysków max temp to 55 stopni. Zresztą jak google mogło opublikować raport , google to wyszukiwarka a nie strona o jakiejś z góry ustalonej dziedzinie , mogłeś co najwyżej znaleźć tam artykuł o tej tematyce. Zresztą podaj linka poczytałbym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 daruj sobie pouczanie czym jest google i go użyj ;p poszukaj sobie temat był linkowany na forum i w kilku portalach google w serwerowniach używa desktopowych dysków a raport publikowali ich inżynierowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ok nie unoś sie tak , jednak artykuł jest bardzo ogólnikowy (odnośnik do wersji ang. nie działa niestety) i nadal nie wiem jakie temperatury uznano za zbyt wysoki a jakie za zbyt niskie. Zawsze spotykałem się z opinia że temp 30-50 są prawidłowe zaś temp powyżej 55 szkodliwa. Zbyt wysoka temp dysku ma jeszcze jeden skutek uboczny , podnosi temp wewnątrz obudowy , co też nie jest bez znaczenia. Odnośnie google i wyszukiwania , ten artykuł znalazło mi dopiero jak podałem pełen tytuł , wcześniej nawet nie zbliżyło się. Zresztą założenie 1 wiatraka do obudowy jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Przestawiłem dysk na wyższy poziom (tam gdzie powinna być stacja dyskietek i od 45min mam temperaturę 28C. Próbowałem zeskanować programem HD Tune "bad sectory", ale prędkość skanowania wynosi 5,6 Mb/s. Po 30min przeszło dopiero 10% i jak na razie nie znalazła niczego podejrzanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Nie znalazł nic podejrzanego nie licząc prędkości. Możliwe że elektronika siada i dlatego dysk tak fatalnie działa , równie dobrze przyczyna może być całkiem inna. Jednak nie obędzie się raczej bez wymiany dysku ,bo na tym co masz praca raczej nie należy do przyjemnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikla91 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 niestety temperatura wróciła "do normy". Jutro zamontuje dodatkowe wiatraczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) 1. Ok nie unoś sie tak , jednak artykuł jest bardzo ogólnikowy (odnośnik do wersji ang. nie działa niestety) i nadal nie wiem jakie temperatury uznano za zbyt wysoki a jakie za zbyt niskie. 2. Zawsze spotykałem się z opinia że temp 30-50 są prawidłowe zaś temp powyżej 55 szkodliwa. 3. Zbyt wysoka temp dysku ma jeszcze jeden skutek uboczny , podnosi temp wewnątrz obudowy , co też nie jest bez znaczenia. Odnośnie google i wyszukiwania , ten artykuł znalazło mi dopiero jak podałem pełen tytuł , wcześniej nawet nie zbliżyło się. 4. Zresztą założenie 1 wiatraka do obudowy jeszcze nikomu nie zaszkodziło. 1. bez unoszenia ;) poszukaj choćby szerszego streszczenia,, o ile pamiętam awaryjność rosła przy pracy 70 80 czy 90*c ;] jakaś raczej niespotykana wartość 2. najcieplejsze dyski raczej ie dobijają do 55 idle które możemy uznać za wartość bezpieczną a ich load to w najlepszym wypadku defragmentacja. 3. to jest kolejny mit,, ilość oddanego ciepła do wnętrza jest stała, zostaje kwestia jego mieszania,, to że jeden podzespół jest ciepły nie znaczy że po jego chłodzeniu obniży się temp innych,, wyciąganie powietrza z obudowy ma sens ale - po pierwsze dmuchanie ogrzanym powietrzem chłodzącym dysk w stronę płyty głównej - niekoniecznie,, po drugie wpychanie powietrza do budy również (testy też były linkowane.. nie dla jaj producenci odeszli od tego typu chłodzenia) 4. oj, to bardzo zależy,, niektórzy lubią ciche komputery i innego wyjścia jak rezygnowanie z wiatraków nie ma. zresztą - zjedzenie muchy też nikomu nie zaszkodziło co nie znaczy że w czymś pomaga i trzeba ją jeść jako profilaktyczne voodoo ;) A do autora tematu - ty masz uszkodzony dysk. Dysk to sprawa dosyć ważna chyba że chcesz cokolwiek tam stworzysz trzymać na pendrivach. Dzisiaj nowoczesne szybkie 320 ze świeżą gwarancją to nie jest jakiś duży wydatek i to jest rozwiązaniem twojego problemu. Edytowane 15 Maja 2008 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...