aaayyy Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Mam problem z nowym procesorem. Mianowicie podłączam zasilacz do płyty głównej (bez pamięci, procesora, karty graf itp.) i wszystko działa idealnie, nie wyłącza się, nie restartuje. Natomiast po zamontowaniu do tej płyty procesora i uruchomieniu, komputer co kilka sekund restartuje się (widać po wiatrakach na procesorze i w zasilaczu). Po podłączeniu pamięci, karty graf, monitora itp. nie ma w ogóle obrazu (monitor nie włącza się). Widzę po wiatrakach, że się resetuje. Pierwszy reset po ok. 2 sek. od włączenia, następne po ok. 8 sek. Co może być powodem tak dziwnego zachowania po zamontowaniu procesora? Czy procesor jest uszkodzony? Źle zamontowany? Czy może ma za mało pasty termoprzewodzącej? Proszę o pomoc konfiguracja: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ Gigabyte EX38-DS4 /intel X38/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Po podłączeniu pamięci, karty graf, monitora itp. nie ma w ogóle obrazu (monitor nie włącza się). Widzę po wiatrakach, że się resetuje. Pierwszy reset po ok. 2 sek. od włączenia, następne po ok. 8 sek.Powodem może być że ktoś wgrywał BIOS F2 ze strony Gigabyte. Ja na tej płycie wgrałem kiedyś BIOS F3 i było OK, ale z pewnych względów postanowiłem wrócić do Biosu F2 ze strony Gigabyte i miałem podobne objawy. Niektórzy twierdzą że pomaga: (1) zainstalowanie tylko jednej pamięci w skrajnym slocie (od brzegu płyty - nie od strony CPU) oraz (2) zewrzeć na chwilę styki pod baterią po jej wyjęciu (przy wyłączonym komputerze). Potem z powrotem zainstalować baterię (3) spróbować uruchomić komputer z jednym modułem pamięci zainstalowanym jak w (1), z kartą graficzną, bez dysków. Jednak szanse że to pomoże nie są duże. Ja tej metody nie próbowałem bo jej nie znałem więc oddałem płytę do serwisu. Dodam że na oryginalnie wgranym Bios F2 płyta nie sprawiała problemów poza piszczeniem przy wychodzeniu ze stanu "wstrzymania" w Windows Vista. W tym wątku jest podobny problem z płytą GA-EX38-DQ6. Tutaj opisy jak ludzie próbowali wyjść z tego problemu (niekiedy z sukcesem) na GA-EX38-DQ6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...