RS Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 czesc, ostatnio gram sobei w unrealka 2003, nagle obraz sie zrorbil jakby czerwony, , trawa ciemno szara, niemal czarna, myslalem ze mi kabel od niego szfankuje, poruszalem nim i nic, profilaktycznie zresetowałem :P, zastanawiem sie co nietak, zamiast zielonych kolorow na pulpicie są niemal czarne, wogle całkowicie zniknol zielony kolor. Kabel jest sprawny, bo w Osd monitora, nie ejst wyswietlany zielony kolor - tylko czarny !? Jak myślicie ? , kineskop zded ? Pozdrawiam update: monitor to Ctx 15" model 1555 ma niecałe 6 lat, duzo eksploatowany ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 sprawdz monitor na innym kompie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 poco na innym kompie, jak w osd tez neima zielonego koloru ?przywaliłem kilka razy w bok, trząsłem tym monitorem i nic, obraz nawet na chwilke niebyl "normalny" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Raczej nic powaznego Takie sprawy powoduja zazwyczaj kabelki dokladnie nie powiem moze glebiej niz sam kabel z obudowy, mozliwe jest delikatne przysmoukanie na plytce drukowanej jesli jednak brakuje pojedynczego koloru nie sadze zeby to bylo cos powazniejszego czytaj uklady/kineskop - psuja sie zdecydowanie bardziej... kompletnie :wink: Naprawa powinna zajac ~20 minut razem z odkurzniem moze mniej jesli jednak nie masz doswiadczonego elektronika-ziomala jest bardzo prawdopodobnym ze policza duzo $ ~100 -150zl nie mam powaznego doswiadczenia - moge sie mylic, te jednak ktore mam wykozystalem 8) a poza jak ruszysz kablem ale przy samej obudowie zadnej reakcji?? kabel masz odczepiany od obud czy "na stale" ? aa a ze srodka nic nie zasmierdzialo ?? Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 :D :D :D heh, kabel niema tu nic do rzeczy, bo nawet jak odłoncze go od kompa, to wyskakuje komunikat osd "no signal input" jego obramowanie powinno byc zielone a jest czarne .... pukm w monitor, ruszam kablem i nic, a nic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 :D :D :D heh, kabel niema tu nic do rzeczy, bo nawet jak odłoncze go od kompa, to wyskakuje komunikat osd "no signal input" jego obramowanie powinno byc zielone a jest czarne .... pukm w monitor, ruszam kablem i nic, a nic wiec nic na wejsciu skoro osd shizuje bedzie lekki smouk na plytce to tez lajt :) moja zabawka tez dawala w koncu zgasla.. myslalem ze to kineskop monit niby z hiendu kiedys (1280@75hz 1152@85hz) jednak juz ~7latek ma po rozebraniu znalzlem na plytce nadpalone miejsce detal jednak kontaktu brak szybki lucik i nowa sciezka z kabelka monit chodzi jak wczesniej co mi jeszcze przychodzi do glowy to dzialka elektronowe wydaja sie jednak zbyt zintegrowne na tego typu efekty powinien byc trupppp to powodzenia jak bys rozbieral ogladac nie dotykaj przy ikineskopie tam jest napiecie na kilka trupow 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Dizeki :), jade do mediamark, zobaczyc po ile chodza 17" :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanito Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 wiesz co, widziałem jusz taki monitorek u mojego wujka... w colinku mini był nie czerwony, a czarny. skończyło się w srewisie, a że była gwarancja, to chyba wymienili monitor... powodzenie w MM.. nie kupuj tam kompa bo będzie z dosem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Zrob tak: Zdejmij z niego obudowe, z tylu masz plytke (wyrzutnia kolorow) nalozona na tylna czesc kineskopu, sprobuj delikatnie proruszac ta plytke, czasami zdaza sie tak ze sniedzieja styki (oczywiscie odlacz kabel zasilajacy jak chcesz zyc :D ). Jak to nie pomoze to pewnie walnal ktorys z tranzystorow wyrzutni kolorow. Nie oplaca sie zanosic do serwisu bo cie niezle zwatuja :). W sumie to nie jest powazna usterka, takze jak masz znajomego elektronika to naprawi bez klopotu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 nic nieche dzialac .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 przynajmniej masz pretext do nowej,młodej,ładnej,zgrabnej 17-stki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 przynajmniej masz pretext do nowej,młodej,ładnej,zgrabnej 17-stki:)lepsza byla by smokla 19-stka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 moglbyum kupic jakąś najtańszą 19, albo wmiare dobra 17, wiec wole miec tą zgrabniejszą, wysportowaną 17", niz 19 z duzzymi cycami :D rotfl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...