jogur Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Witam Jestem szczęśliwym posiadaczem następującego konfigu: Asus P5B-V C2D E4600 2*2Gb Kingstona 800mhz EVGA 8800gts (chyba nieistotne) Chieftec 650V No więc, jakiś czas temu zabrałem się za podkręcanie mojego kompa. Zmieniając fsb z 200 na 240 był stabilny bez zmiany napięć, w co nie chciałem sie wgłębiać przez boxowy cooler. Wczoraj zainstalowałem na nim Scythe Ninja. I tutaj zaczeły się schody. Zmieniając napięcie szedłem powoli w górę, ale orthos zaczął pokazywać błędy. Zauważyłem tutaj jedną rzecz - cpu-z pokazuje w iddle ustawione w biosie 1,3875V, ale juz podczas pracy jakieś 1,28. Może mi to ktoś wyjaśnić, ew. powiedzieć co robie źle? Byłbym wdzięczny :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Zauważyłem tutaj jedną rzecz - cpu-z pokazuje w iddle ustawione w biosie 1,3875V, ale juz podczas pracy jakieś 1,28nic nie robisz źle, to zjawisko to tzw. vdroop i zawsze występuje na 775, raz większy, raz mniejszy, ale jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) A czy ten vdroop w jakiś sposób przeszkadza w podkręcaniu, czyt. czy niższe napięcia są tylko widoczne, czy rzeczywiście podawane? Ale jest jeszcze druga sprawa - procek z napięciem 1,3875 nie jest stabilny, chociaż fsb jest ustawione na zaledwie 255... aby go bardziej podkręcić mam jeszcze zwiększyć napięcie? Do jakiego stopnia? Dodam, że pracując na 250 i 1,36V ma po godzinie 54-55 stopni edit: przy 255mhz i 1,4V też wywala bsody Edytowane 21 Maja 2008 przez jogur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Asus P5B to kiepska płyta do podkręcania...widać jak wielki jest na niej v-droop ;] Ale do rzeczy...mam nadzieje że wyłączyłeś przed kręceniem EIST i C1E, następna sprawa to taka że twój procek ma mnożnik x12 a więc 250x12=3000mhz co dla tego procka na napięciu 1,4v z biosu ( a więc real pewnie około 1,32v) może być za małym napięciem, proponuje zwiększyć je tak żebyś w realu dostał około 1,35v i zobacz czy procek jest stabilny :wink: Pamięci Cię nie ograniczają? Tzn ustawiłeś im odpowiedni dzielnik? ;] Edytowane 21 Maja 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 mam nadzieje że wyłączyłeś przed kręceniem EIST i C1E, ...można dokładniej? ;] następna sprawa to taka że twój procek ma mnożnik x12 a więc 250x12=3000mhz co dla tego procka na napięciu 1,4v z biosu ( a więc real pewnie około 1,32v) może być za małym napięciem Sugerujesz obniżyć mnożnik i próbować z wyższym fsb? Jaka jest względna bezpieczna granica? Pamięci Cię nie ograniczają? Tzn ustawiłeś im odpowiedni dzielnik? ;] Na samym początku miałem ten problem, ale po wcześniejszych doświadczeniach ustawiłem na 3:5, czyli 416mhz i wszystko gra ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 ...można dokładniej? ;] EIST i C1E to oszczędzanie energii procesora...podczas jego bezczynności mnożnik z domyślnego spada na x6, spada na niższe także napięcie. Przy OC zalecane na Disabled. Sugerujesz obniżyć mnożnik i próbować z wyższym fsb? Jaka jest względna bezpieczna granica? Nie :) Sugeruje aby w biosie ustawić napięcie około 1,45v, zobacz ile to wyniesie w stressie ale domyślam sie że około 1,37v, wtedy zobacz czy BSOD-ów nie będzie i testuj stabilność, jeśli masz możliwość to podnieś lekko napięcie na NB ;] Powinno pisać coś w stylu NB Voltage. Na samym początku miałem ten problem, ale po wcześniejszych doświadczeniach ustawiłem na 3:5, czyli 416mhz i wszystko gra ;] Nie jest to zatem dużo ale podnieś im dla pewności napięcie do około 2-2,1v :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 C1E wyłączyłem, EIST niestety nie udało mi się znaleść. Ustawiłem napięcie na jedno poniżej 1,45 (bodaj 1.4375V), fsb 255 - poszło ;] Po 15 minutach w Orthosie temperatura wachała się w granicach 59-60. btw vdroop jest u mnie faktycznie duży, mimo ustawionego 1.4375 w obciążeniu Cpu-z pokazywało 1.336-1.328, z przewagą tego drugiego. Mimo tego przystępuje do dalszych testów ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) skoro jest taki duży droop to daj mu z biosie przynajmniej 1,475V , pod obciążeniem będzie koło 1,35V więc jeszcze spokojnie. Edytowane 22 Maja 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 skoro jest taki duży droop to daj mu z biosie przynajmniej 1,475V , pod obciążeniem będzie koło 1,35V więc jeszcze spokojnie. Właśnie tego się boje, bo w iddle pokazuje prawidłowo te 1,45 , a spada podczas pracy... Możecie mnie jeszcze oświecić od jakiego napięcia/temperatury może paśc procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 temperatura w idlu go raczej nie zabije, nawet przy wysokim napięciu. Pod obciążeniem nie przekraczaj 70*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 jeśli nie dasz powyżej 1.4-1.45 na codzień to powinno być ok. A co do Vdroop to mam podobna płytę ( P5B-PLUS ) tylko że bez zintegrowanego układu graficznego , na procesorze E2160 ustawione w biosie 1.250V realne 1.200V ( w idle i stresie to samo )ale to dzięki Vdroopmodowi ołóweczkiem bo tak to miałem 1.180V w idle a stresie 1.150V. Poszukaj w necie jak ci ten vdroop przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) Przeszkadza, ale za krótko kręce, żeby wchodzić w modding... stanąłem na 265 i 1,4625V, z czego w iddle i tak pokazuje 1,44V Teraz prawdopodobnie ostatnie pytania: co zrobić, żeby przy fsb 266 nie tracić mhz ramów? I jaka powinna być temperatura kości? Czy radiatory na ram coś dają? Mam teraz strasznie napchaną budę i nie ma na nie żadnego nawiewu, ani wystarczająco miejsca zeby założyć wiatrak. btw fajnie komuś mówić, żeby cały czas podnosił napięcia, gdy wasze kompy są bezpieczne, prawda? :> Edytowane 23 Maja 2008 przez jogur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...