Skocz do zawartości
jogur

Stabilność, A Napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem następującego konfigu:

Asus P5B-V

C2D E4600

2*2Gb Kingstona 800mhz

EVGA 8800gts (chyba nieistotne)

Chieftec 650V

No więc, jakiś czas temu zabrałem się za podkręcanie mojego kompa. Zmieniając fsb z 200 na 240 był stabilny bez zmiany napięć, w co nie chciałem sie wgłębiać przez boxowy cooler.

Wczoraj zainstalowałem na nim Scythe Ninja. I tutaj zaczeły się schody. Zmieniając napięcie szedłem powoli w górę, ale orthos zaczął pokazywać błędy. Zauważyłem tutaj jedną rzecz - cpu-z pokazuje w iddle ustawione w biosie 1,3875V, ale juz podczas pracy jakieś 1,28. Może mi to ktoś wyjaśnić, ew. powiedzieć co robie źle? Byłbym wdzięczny :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem tutaj jedną rzecz - cpu-z pokazuje w iddle ustawione w biosie 1,3875V, ale juz podczas pracy jakieś 1,28

nic nie robisz źle, to zjawisko to tzw. vdroop i zawsze występuje na 775, raz większy, raz mniejszy, ale jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten vdroop w jakiś sposób przeszkadza w podkręcaniu, czyt. czy niższe napięcia są tylko widoczne, czy rzeczywiście podawane?

Ale jest jeszcze druga sprawa - procek z napięciem 1,3875 nie jest stabilny, chociaż fsb jest ustawione na zaledwie 255... aby go bardziej podkręcić mam jeszcze zwiększyć napięcie? Do jakiego stopnia?

Dodam, że pracując na 250 i 1,36V ma po godzinie 54-55 stopni

edit: przy 255mhz i 1,4V też wywala bsody

Edytowane przez jogur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P5B to kiepska płyta do podkręcania...widać jak wielki jest na niej v-droop ;] Ale do rzeczy...mam nadzieje że wyłączyłeś przed kręceniem EIST i C1E, następna sprawa to taka że twój procek ma mnożnik x12 a więc 250x12=3000mhz co dla tego procka na napięciu 1,4v z biosu ( a więc real pewnie około 1,32v) może być za małym napięciem, proponuje zwiększyć je tak żebyś w realu dostał około 1,35v i zobacz czy procek jest stabilny :wink: Pamięci Cię nie ograniczają? Tzn ustawiłeś im odpowiedni dzielnik? ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje że wyłączyłeś przed kręceniem EIST i C1E,

...można dokładniej? ;]

następna sprawa to taka że twój procek ma mnożnik x12 a więc 250x12=3000mhz co dla tego procka na napięciu 1,4v z biosu ( a więc real pewnie około 1,32v) może być za małym napięciem

Sugerujesz obniżyć mnożnik i próbować z wyższym fsb? Jaka jest względna bezpieczna granica?

Pamięci Cię nie ograniczają? Tzn ustawiłeś im odpowiedni dzielnik? ;]

Na samym początku miałem ten problem, ale po wcześniejszych doświadczeniach ustawiłem na 3:5, czyli 416mhz i wszystko gra ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...można dokładniej? ;]

EIST i C1E to oszczędzanie energii procesora...podczas jego bezczynności mnożnik z domyślnego spada na x6, spada na niższe także napięcie. Przy OC zalecane na Disabled.

Sugerujesz obniżyć mnożnik i próbować z wyższym fsb? Jaka jest względna bezpieczna granica?

Nie :) Sugeruje aby w biosie ustawić napięcie około 1,45v, zobacz ile to wyniesie w stressie ale domyślam sie że około 1,37v, wtedy zobacz czy BSOD-ów nie będzie i testuj stabilność, jeśli masz możliwość to podnieś lekko napięcie na NB ;] Powinno pisać coś w stylu NB Voltage.

Na samym początku miałem ten problem, ale po wcześniejszych doświadczeniach ustawiłem na 3:5, czyli 416mhz i wszystko gra ;]

Nie jest to zatem dużo ale podnieś im dla pewności napięcie do około 2-2,1v :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C1E wyłączyłem, EIST niestety nie udało mi się znaleść. Ustawiłem napięcie na jedno poniżej 1,45 (bodaj 1.4375V), fsb 255 - poszło ;] Po 15 minutach w Orthosie temperatura wachała się w granicach 59-60.

btw vdroop jest u mnie faktycznie duży, mimo ustawionego 1.4375 w obciążeniu Cpu-z pokazywało 1.336-1.328, z przewagą tego drugiego.

Mimo tego przystępuje do dalszych testów ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jest taki duży droop to daj mu z biosie przynajmniej 1,475V , pod obciążeniem będzie koło 1,35V więc jeszcze spokojnie.

Właśnie tego się boje, bo w iddle pokazuje prawidłowo te 1,45 , a spada podczas pracy... Możecie mnie jeszcze oświecić od jakiego napięcia/temperatury może paśc procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie dasz powyżej 1.4-1.45 na codzień to powinno być ok.

A co do Vdroop to mam podobna płytę ( P5B-PLUS ) tylko że bez zintegrowanego układu graficznego , na procesorze E2160 ustawione w biosie 1.250V realne 1.200V ( w idle i stresie to samo )ale to dzięki Vdroopmodowi ołóweczkiem bo tak to miałem 1.180V w idle a stresie 1.150V. Poszukaj w necie jak ci ten vdroop przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszkadza, ale za krótko kręce, żeby wchodzić w modding...

stanąłem na 265 i 1,4625V, z czego w iddle i tak pokazuje 1,44V

Teraz prawdopodobnie ostatnie pytania: co zrobić, żeby przy fsb 266 nie tracić mhz ramów? I jaka powinna być temperatura kości? Czy radiatory na ram coś dają? Mam teraz strasznie napchaną budę i nie ma na nie żadnego nawiewu, ani wystarczająco miejsca zeby założyć wiatrak.

btw fajnie komuś mówić, żeby cały czas podnosił napięcia, gdy wasze kompy są bezpieczne, prawda? :>

Edytowane przez jogur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi