Skocz do zawartości
trueneo

Czy Podnieść Napięcia I O Ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprzet mam jak w opisie. Na poczatek podkrecilem proc na 3ghz 10x300 i pamieci na 450mhz. nie bawilem sie jeszcze napieciami. W speedfanie i tym smartguardzie temp procesora w idle 29-30 stopni a podczas pracy orthosa temp skoczyla na 63-65 stopni i to po kilku minutach. teraz mam pytanie czy moge podniesc napiecia i dalej podkrecic tak powiedzmy na 3.2ghz moze troche wiecej czy lepsze chlodzenie najpierw procowi zafundowac??

odnosnie pamieci jakie ustawic napiecie i timingi???

i ostatnie pytanie czy lepiej zmniejszyc mnoznik na 9 i podniesc fsb czy na 10 podnosic?? wydaje mi sie ze lepiej zmniejszyc na 9.

PS. Na proc polozylem arctic silver 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO mnożnik na 9 i jeśli chcesz 3GHz to FSB 333 a pamięci ustaw tak żeby robiły 1000MHz 5-5-5-15 (bo chyba zrobią, w końcu to Mushkiny).

Ja bym puścił na twoim miejscu Orthosa na cały dzień żeby pastę wygrzać ;) Proca możesz podkręcić i podnieść napięcie... W końcu w ŻADNEJ czynności nie ma temperatur jak pod Orthosem. Do pamięci napięcie 2.0V, jak nie będą stabilne na 1000MHz CL5 to podnoś wyżej i testuj.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi