Skocz do zawartości
XRK014

Wybor Dyskow Do Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam dysk WD 250 GB WD2500KS. Chcialbym dolozyc drugi dysk i postawic raid 0. Moj egzemplarz ma niecale 2 lata, gwarancja konczy sie 25.07.2009r. Nie wiem czy:

- sprzedac obecny dysk i kupic 2 nowe 250-320 GB na gwarancji (niekoniecznie WD).

- zostac z tym dyskiem i dokupic drugi z innej serii (przegladajac cenniki okolicznych sklepow nie widze juz serii KS).

- olac serie i kupic po prostu druga 250-tke WD (z raidem chyba problemow nie bedzie...)

Sprzet jakim dysponuje to:

C2D E6600 @ 3.24Ghz

Asus P5B Deluxe

2x1GB 800@900 Patriot

Galaxy GF7900GS CM Edition

Chieftec 450W

Z gory dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej opcji za bardzo nie bralem pod uwage ze wzgledu na kase. Pare zl z tego WD zawsze bym dostal i mniej bym musial dolozyc do nowych.

Pozatym myslalem raczej o 2x250GB - 500GB to juz dla mnie duzo a co dopiero 640GB.

Edytowane przez XRK014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej opcji za bardzo nie bralem pod uwage ze wzgledu na kase. Pare zl z tego WD zawsze bym dostal i mniej bym musial dolozyc do nowych.

Pozatym myslalem raczej o 2x250GB - 500GB to juz dla mnie duzo a co dopiero 640GB.

Jednak warto mieć dodatkowy dyska nie połączony w RAID i trzymać tam kopię najważniejszych rzeczy... przekonałem się o tym na własnej skórze...

Chodzi o RAID-0 więc ma być bardzo szybko, a na tych F1 to będzie bardzo szbyko :) 250 a 320 to chyba kilkanascie złotych różnicy :)

To tylko moja sugestia... zrobisz jak chcesz :)

Mi jutro przychodzą 2x320 F1 ... :) Reszta 2x250 na kopię danych będą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zaproponowal cos takowego zostaw to co masz

a na raida wez sobie 2x80 ew 3x80 kosz takiego dysku to ok 70-100zł

a wydajności za bardzo nie zyskasz prze podłączenie 2wielkich dysków

wydajnosc raid

na raidzie mam tylko system i jakieś tam mało ważne bzdety a na reszcie plik z bakapem i media mp3/filmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zaproponowal cos takowego zostaw to co masz

a na raida wez sobie 2x80 ew 3x80 kosz takiego dysku to ok 70-100zł

a wydajności za bardzo nie zyskasz prze podłączenie 2wielkich dysków

wydajnosc raid

na raidzie mam tylko system i jakieś tam mało ważne bzdety a na reszcie plik z bakapem i media mp3/filmy

To rozwiazanie wydaje mi sie srednio oplacalne... dysk 80GB 100 zl, dysk 250GB 150 zl.

Mialem jeszcze hardcorowy pomysl - uwalic tego hdd, poslac na gwarancje, przyszedl by nowy, dokupic drugi taki sam. Gorzej by bylo gdyby serwis odmowil wymiany.

Tak sie zastanawiam i mysle ze chyba sprzedam tego co mam i kupie 2 x SpinPoint'a F1 (podobno dobre chociaz czasami zdarzy im sie zapiszczec, no i wibruja dosyc mocno)

Edytowane przez XRK014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi