Skocz do zawartości
czolo7

Jakie Zlaczki I Weze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. No wiec koniec koncow doszlo do tego, ze niedlugo wymianiam klocki w moim wc i potrzebuje pomocy, bo co 2 glowy (lub wiecej) to nie jedna ;) ............jakie weze do nich + jakie zlaczki?

klocki w ukladzie to:

-proc - Dtek

-mobo - bloki EK na mosfety + nb + sb (3 bloki)

-grafa - prison pro v2 (a moze jakas inna grafa + inny blok)

-chlodnica - thermochill 120.3

-pompka - laing + top EK

czy oplaca sie kupowac grube weze na np. zlaczki nk12 czy jakie...bo wsumie tutaj nie mam zielonego pojecia :mur: ...wazne, zeby bylo wydajnie i jakos to wygladalo B-)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.martinsliquidlab.com/MartinsFlo...eEstimator.html porównaj sobie przepływ w wężach o różnych średnicach i przemyśl czy warto płacić więcej za gorzej układające się w stosunku do oferowanego przepływu

weze to jeszcze pol biedy bo i tak jak cos kupie tygony 8/11 takze jesli bym bral grubsze to te 30 zl ktore by wyszlo w roznicy to jeszcze ok.....ale na zlaczkach jesli bym chcial nk12 swifa to bym fortune zostawil....takze jeszcze pomysle pewnie...

dodam tylko, ze tak to bedzie wygladalo na mobo

Dołączona grafika

heh i teraz nie wiem jakiego lainga mam ustawic w tym excelu....Laing DDC-3.1 (w/EK G1/4 X-Top) czy Laing DDC-3.2 (w/EK G1/4 X-Top) ??? :)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wedlug tego zestawienia miedzy wezami 3/8" a 1/2" jest roznica tylko 0,06 GPM....

no to odrazu zapytam jaki waz na zlaczki 3/8"?

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feser podobno wymiata ;] IMO bierz go :P

jesli jest dobry to by mi to ulatwilo sprawe, bo na 99% zostawiam grafe a tam mam Prisona Pro z zlaczkami katowymi sm 8/10 i gdybym sie decydowal na jakiegos tygona grubego to bym mial probelm z doborem zlaczek na bloczek do gpu. A tak bym bral zlaczki sm 10/13 :)

to jeszcze mam pytanie odnosnie kolejnosci blokow na mobo? bo tak do konca to nie wiem jeszcze jak ja ustawic.....dodam, ze buda bedzie Sharkoon Rebel 12 takze chlodnica bedzie w srodku na froncie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... :D tak o tym nie myslalem :D

wsumie to myslalem, zeby z pompki poszlo do chlodnicy a potem do CPU...............

i jeszcze jedno jesli bym bral ten waz Fesera to lepiej zlaczki sm 10/13 czy nk10 + jakies opaski zaciskowe dac?

wsumie to jeszcze TAKIE znalazlem :D

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro poszukujesz zlaczek i weza jeszcze nie zakupiles to szczerze mowiac jak bym sie powaznie zastanowil czy wlasnie tych zlaczek co podales w linku nie wziac od razu z wezem od Malika i tyle, raz za przesylke zaplacisz. Sam sie nad tym zastanawialem, ale kupielm wczesniej okazyjnie 3m tygonu i juz mniej mi sie to kalkulowalo, do tego i zlaczki sie inne okazyjnie trafily.

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro poszukujesz zlaczek i weza jeszcze nie zakupiles to szczerze mowiac jak bym sie powaznie zastanowil czy wlasnie tych zlaczek co podales w linku nie wziac od razu z wezem od Malika i tyle, raz za przesylke zaplacisz. Sam sie nad tym zastanawialem, ale kupielm wczesniej okazyjnie 3m tygonu i juz mniej mi sie to kalkulowalo, do tego i zlaczki sie inne okazyjnie trafily.

ale jest problem, bo na aukcji jest tylko 10 zlaczek a potrzebowal bym z 16 i drugie to nie podoba mi sie zolty feser :P

zreszta 15zł za zlaczke to jednak troche sporo.....z ta przesylka to moglem myslec wczesniej bo kupilem juz od niego top do lainga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nawet jesli wybiore zlaczki swiftecha nk10 + ten waz fesera to pewnie jakies opaski zaciskowe bym musial do nich dobrac?

To powinno wystarczyc, choc przy NK12 nie bedzie raczej takiej potrzeby, a przy zakladaniu pomaczaj waz w F1 albo borygo i wlezie latwiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to powiedzmy,ze sie zdecyduje na nk12. To wsumie odnosnie weza mam pytanie....a co jesli bym wzial taki waz:

1). Tygon na allegro...

2). tygon z coolinga...

chodzi mi o to, czy potrzebne beda wtedy jakies opaski zaciskowe itd...

a tak btw....sa zlaczki katowe nk12? i gdzie mozna kupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Tygon 9.5 na 12.7 wiec tu Ci nie pomoge, moj sie lamie troszki wiec tak srednio bym go polecal, moze te z alledrogo albo z qulinga sa jakies lepsiejsze.

Jak znajdziesz cos w stylu NK12 kontowych w Polsce w przystepnej cenie to zarzuc linkiem na forum, tez kupie :)

Chyba ze jeszcze w SM10/13 kontowe ten moj wezyk jakos fajnie wejdzie i bedzie sie trzymal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wzasadzie to sie czaje na tego Tygona na allegro... :)

a co do tych katowych nk12 to znalazlem tylko cos TAKIEGO

bo jak nie znajde jakiegos rozwiazania na mojego Prosina na gpu to bede musial kupic swiftecha.. :/

no wzasadzie to sie czaje na tego Tygona na allegro... :)

a co do tych katowych nk12 to znalazlem tylko cos TAKIEGO

bo jak nie znajde jakiegos rozwiazania na mojego Prosina na gpu to bede musial kupic swiftecha.. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi