viking34 Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Z której strony i gdzie jest wbudowana antena WiFi w Lenovo 3000 N200? Mam router D-Linka w pokoju z desktopem i zauważyłem że, w drugim pokoju sa miejsca gdzie laptop ma problemy z połączeniem z routerem. Wystarczy obrócić lapa o 2,3 cm i łapie sygnał prze sciane - nawet stojąc w odległości 50 cm od routera nie ma połacenia, wystarczy przesunąc lapa albo router o kilka cm - połączenie jest. pzdr p.s niektóre laptopy miały "ikonkę" na obudowie z zamieszczenia anteny Edytowane 8 Czerwca 2008 przez viking34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Generalnie anteny w laptopach są wbudowane po bokach matrycy - idą w niej 2 kable. Jednak problem jaki opisujesz nie wydaje mi się, żeby leżal w tej kwestii, którą przedstawiasz. Sygnał z anten rozchodzi się dookólnie i nie trzeba w nie celować, żeby złapać sygnał Co do ścian owszem - mogą być takie tłumienia, zwłaszcza jeżeli to żelbeton i są w nich zbrojenia. Ty jednak piszesz, że sygnału nie ma nawet przed ruterem - może to świadczyć, że ruter jest kiepskiej jakości, poczytaj recenzje tego urządzenia może potrzebny jest nowszy frimware, może masz ustawione jakieś protokoły, ktore nie dogadują się ze sobą dobrze, lub jakieś opcje oszczędzania energii(power saving) w karcie bezprzewodowej laptopa - wtedy karta działa z bardzo slabą mocą i może nawet czasem się usypiać. Jednak odległości są zbyt małe na takie rzeczy - proponuję Ci sprawdzić działanie wifi w jakims centrum handlowym lub u kolegi - obstawiam na kiepskość rutera lub wystaw ruter za okno - wyjdz przed chatę i sprawdź jak to jest na odcinku 50m jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy - karta jest na spodzie laptopa jak ram - pod zaślepką - a do niej podłącza sie dwa kabelki takimi malutkimi samozaciskowymi stykami - może jak go dużo nosiłeś to jakiś wypiął się od wstrząsów i teraz nie ma anteny, co może dawać takie objawy Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...