Zigi Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Może ktoś wie w jaki sposób nadać dwóm kartom sieciowy (1 kabelek 2 wi-fi) ten sam adresik? Oczywiście wpisać się da ale mi chodzi o to aby w każdej chwili można było przełączyć się np z kabelka na wifi i odwrotnie przy zachowaniu tego samego adresu (zależy mi na zachowaniu przekierowania portów) w dodatku bez restartu systemu? Edit: Chyba że na routerku da się przekierować jeden port zewnętrzny na dwa adresy ip wewnętrzne... Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Możesz to rozwiązać na kilka sposobów: Przypisać interfejsom na sztywno te same adresy IP. Windows, coś tam się będzie pluł po przypisaniu tego samego adresu 2 karcie, ale nic poza tym. Musisz tylko pamiętać, żeby równocześnie nie korzystać z 2 kart, czyli zanim wepniesz kabel, to rozłącz połączenie bezprzewodowe. Poza tym możesz sobie napisać skrypty zmieniające konfigurację ip poszczególnych interfejsów (polecenia netsh). Jeszcze innym rozwiązaniem może być ustawienie takich samych numerów MAC obu kartom. Na routerze czy co tam masz robisz sobie static dhcp dla tego mac'a i po problemie :razz: Edytowane 9 Czerwca 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Pierwsza metoda na sztywno nie do końca działa bo mi przypisuje temu drugiemu interfejsowi same zera mimo odłączenia pierwszego interfejsu. Zerknę na ustawienia z dhcp ewentualnie ustawie skrypt zmieniający adresy zgrany z profilem apeka. Edytowane 9 Czerwca 2008 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...