Skocz do zawartości
Gość fuqs

Dual Channel - Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

mam plyte glowna z 4 slotami pamieci

2 sloty obsadzilem 2 koscmi kingstona 1024 mb

teraz chce dokupic znowu 2 kosci (innej firmy) i dolozyc je do tych 2 kingstonow zeby wszystkie 4 dzialaly w dualu

tzn.

KINGSTON 1 GB - KINGSTON 1 GB

ELIXIR 1 GB - ELIXIR 1 GB

bedzie tak dzialac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście już kilka razy przejechałem się na łączeniu pamięci RAM [różnych producentów] pod kątem DUALa

napis DUAL pewnie zobaczysz pytanie czy w systemie operacyjnym czy na bootowaniu się skończy...

kup lepiej 2x1GB kingstona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Podobnie jak kolega zakładający temat mam 4 sloty pamięci na płycie.

Sytuacja wygląda tak:

DIMM1: Elixir 1 GB

DIMM3: Kingston 1 GB

Obie kości działają oczywiście w singlu. I teraz sytuacja wygląda tak: Elixiry są PC2-5300 (667MHz) a Kingstony PC2-6400 (800MHz). Przy dokupywaniu (już spory czas temu) Kingstonów kompletnie zapomniałem, że poprzednie kość mam 667. Obecnie dzielnik pamięci mam ustawiony 800MHz. Nie wiem czy jest to prawidłowe ustawienie. Proszę o odpowiedź.

Planuję dokupić do tego jeszcze 2 GB OCZ w dualu. Czy w takim wypadku wszystko będzie działać prawidłowo? Czy pamiątki nie będą się "gryzły"?

Moja mobo to GA-MA770 DS3. Bios najnowszy.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Edit:

Pomyłka, dzielnik pamięci obecnie ustawiony jest na 667 bo procesor był kręcony. Mój procesor to Athlon 64 X2 4000+. Jak takie ustawienie dzielnika ma się do tych kości kingstona i jakby się miało do tych OCZ które planuję dokupić? Apropo procka: czytałem, że własnie te ustawienie dzielnika pamięci na 667 przy podkręcaniu jest koniecznie. Czy to prawda?

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi