Skocz do zawartości
blood2

Podkręcanie E2160 - Spory Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Zapoznałem się chyba z wszystkimi możliwymi poradnikami, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Próbuję podkręcić mojego E2160 do około 3100Mhz.

Bez względu na to, jaką wartość napięcia dla procesora wybiorę, Orthos sypie błędami, najczęściej po upływie około 1,5h:

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Błąd niemal zawsze występuje na pierwszym rdzeniu. Przed błędem widać, że test na pierwszym rdzeniu przebiega z pewnym opóznieniem w stosunku do drugiego (gdy np na rdzeniu pierwszym wykonywany jest test nr 5, to na drugim wykonywany jest już 7). Nie następuje to od razu, tylko po jakimś czasie, na niedługo przed wyświetleniem błędu przez program. Czy to normalne w przypadku złego podkręcenia?

Mój sprzęt to E2160 z rewizji M0, Płyta główna Abit IP35 oraz pamięci Geil DDR2 PC6400 2x1024MB ULTRA 800MHz CL4. Chłodzenie to "Fryzjer".

Ustawiłem dla pamięci timingi oraz napięcie im dedykowane: 4-4-4-12 T2 oraz napięcie 2.1V, dzielnik 5:6 z racji faktu, że są to pamięci 800 a nie 667 (przy 1:1 takze były błędy, benchmarki przy 1:1 wskazywały mniejszą wydajność komputera). FSB ustawiłem na 350 x 9. Napięcie dla procesora 1.416V (więcej wolałbym już nie).

Wyłączyłem EIST i C1 coś tam.

Co mogę zrobić, żeby móc porządnie podkręcić procesor, by był stabilny?

BTW Zauważyłem w takich programach jak Cpu-Z czy Everest, że w trakcie wykonywania testów np Orthosem napięcie procesora nieco... spada i np zamiast 1.416 robi się 1.384.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to po prostu koniec możliwości twojego procesora, i napięciem też na to nie poradzisz.

Spadki napięcia - mam to samo, ale 1,38v robi się z 1,45v ;] to tzw vdroop, jest normalnym zjawiskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi