Skocz do zawartości
PawelB

Kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka pytań:

1. Mam taki sprzęcik:

- Płyta i440LX ITE8671 (Award v4.51PG),

- Procesor Intel Celeron 300A,

- 256MB RAM BX PC133,

- Dysk WD Caviar 6,4GB,

- CD ROM LG 52x,

- Grafika S3 3D AGP,

Od kilku dni komputer resetuje się przy starcie systemu. Przy Windows

jest to zaraz po ukazaniu się logo.sys.

Postanowiłem zainstalować jakiegoś Linuxa. Przy bootowaniu Linux'a Knoppix z CDROM reset nastepuje zaraz po zaladowaniu vlinuz i cdrom. Podobnie w przypadku Mandrake.

Od czasu do czasu można było wejść do Windowsa w trybie awaryjnym.

W przypadku Linuxów nie udało mi się ich nigdy załadować do samego końca - trybu Xwindow.

Wymieniałem: Procesor, pamięć, grafikę, dysk, CDROM a nawet porty myszy (Ps2/Com). Nic nie pomaga. Pozostaje coś z płytą... coś się musiało sfajczyć lub przestawić w BIOSie (tam też kombinowałem z ustawieniami, ale nic nie dało). Robiłem upgrade BIOS'a, też nic...

2. Zamierzam kupić nową płyte i procesor do mojego podstawowego sprzętu. Jest to Athlon Thunderbird 950Mhz na płycie Asus A7V KT133, RAM 2 x 512MB BX SDR PC133, grafika GeForce 2 MX 400 TV 64MB, dyski mam na ATA100, dzwiękówka to Sound Blaster 5.1, CDROM LG 52x

W gre wchodzi tylko wymiana płyty głównej i procesora. Chciałbym Was zapytać co polecacie do Windowsa 2000 i może będzie też tam jakiś Linux/FreeBSD.

- Jaki procesor, AMD Athlon 1,2-1,7 czy może Celeron 1,2-1,7 ?

- Jaką płytę (fajnie jakby miała oba sloty pamięci SDR i DDR, nie miała żadnych śmieci typu Audio i grafika na płycie).

Chciałbym, aby cena nie przekroczyła 500-600 zł, za oba podzespoły.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze te wszystkie proby instalowania systemow sa po formacie. Jezeli nie to zrob raz a porzadnie format i zainstaluj win98se. Poodlaczaj wszystko co mozliwe aby tylko sie mogl OS uruchomic lub pozycz zasilacz od kogos aby go wykluczyc. Bios zresetuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście robiłem format. Ale przy instalacji po kilkunastu sekundach następuje reset. Tak jak to opisałem przy Linuxie. Co do zasilacza, to nie próbowałem. BIOS resetowałem, a nwet robiłem ponowny upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniałem: Procesor, pamięć, grafikę, dysk, CDROM a nawet porty myszy (Ps2/Com). Nic nie pomaga. Pozostaje coś z płytą... coś się musiało sfajczyć lub przestawić w BIOSie (tam też kombinowałem z ustawieniami, ale nic nie dało). Robiłem upgrade BIOS'a, też nic...

Dla potomnych :) -> pomogła wymiana baterii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...