LuKe Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam od jakiegos czasu slysze na dysku co jakis czas dziwne charczenie.... moj dysk to seagata 120GB, mam go juz trzeci rok i nie chcialbym zeby pewnego dnia wlaczajac komp, dysk sie poprostu zepsol, bo co jakis czas dochodza na niego moje wazne dane dziwne jest to ze jak nacisne podczas tego charczenia jakis guzik na klawie to przestaje charczec, to charczenie jest jak by podobne do tego jak by dysk pracowal, ale on nie pracuje , nic nie robie a dysk co chwile charczy robilem juz nawet defragmentacje dysku ale to nic nie dalo, wydaje mi sie ze cos w srodku, jakis mechanizm sie popsol czy radzicie mi kupic nowy dysk?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 pewnie coś ci w obudowie wibruje - wsłuchaj się w dysk ale najpierw go wykręć ps.popsuł zepsuł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 to nie w obudowie tylko w dysku... slysze wyraznie charczenie w dysku :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Podaj SMART Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 OK test ze speedfana http://img234.imageshack.us/my.php?image=smart1jf0.jpg lub http://img144.imageshack.us/my.php?image=beztytuu1av0.jpg chyba wszystko w porzadku... co o tym sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 SMART niby ok, ale trochę dziwny - "Start stop count = 3", Naprawdę uruchamiałeś go tylko 3 razy? :blink: Może to jakiś program działający w tle coś czyta/pisze na dysku...? W czasie tego "charczenia" dioda od dysku się świeci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 co do uruchamiania tego to az 3 razy :wink: nigdy tego nie robilem... co do charczenia to dioda wtedy nie swieci napewno nic w tle nie dziala podczas tego charczenia (skrobania) dyskiem, jestem tego 100% pewny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...