Skocz do zawartości
doocent

Proszę O Pomoc. Aristo Smart 460. Ati X1600. Dual Coret2080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i prosze o pomoc.

Od roku mam laptopa o modelu jak w temacie. Gdy go kupiłem sprawował się świetnie przez około 5 miesięcy. Grałem na nim w gry takie jak Oblivion, Gothic 3 i wszystko chodziło płynnie. Po okresie 5 miesięcy gry - nawet jakies starsze NFS Most Wanted zaczeły się zacinać - 2 min chodzi płynnie, nastepnie 3 min się zacina(klatka po klatce) . Sformatowałem dysk, zainstalowałem nowego windowsa xp z SP3, najnowszym directX i catalystami ati 8.5 , do tego kupiłem dysk zewnetrzny samsung 160gb. Ponownie zainstalowałem gothic 3(na dysku zewnetrznym z obawy ze ten stary moze byc uszkodzony), odpalam...i znow to samo 1 min płynnie, 2 min zacina się. Więc nie jest to kwestia dysku. Może procesor się zakurzył, albo karta graficzna się grzeje. Myślałem o zakupie spręzonego powietrza i przeczyścic otwory wentylacyjne i ten od grafiki. Do tego chcę zakupić jakies podkładki chłodzące (ale nie wiem czy jest sens, moze nie w tym problem) np: http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Radiatory%2...p;kat2=Notebook .

System działa stabilnie i nie zacina się. Problem pojawia się wyłącznie przy włączeniu gry.

Pozdrawiam z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;) Posiadam również ten model laptopa. Niestety, ale te laptopy mają pewną wade fabryczną - za słabe chłodzenie. Te zacinanie się jest wynikiem tego, że procesor zwalnia swoje taktowanie i zmniejsza napięcie. Prawdopodobnie jak przeczyścisz otworki wentylacyjne i wentylator to będzie znów dobrze. Ja sobie poradziłem w prosty sposób - po prostu zdjałem dolną część obudowy i w ciepłe dni laptop stoi na czymś co utrzymuje go kilka cm powyżej biurka, co zapewnia napływ zimnego powietrza do wentylatora i wszystko działa OK. Dla pewności mozesz przesmarowac rdzeń procesora dobrą pastą termoprzewodzącą - ja użyłem Arctic Silver 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu ma racje

te laptopy mają wadę fabryczną (chłodzenie nie wydala) i praktycznie cały czas procesor pracuje na speed stepie (ma o połowe mniejsze taktowanie)

Jak wyślesz do Oriki laptop to powinni to naprawić, wtedy procesor się nie będzie przegrzewał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle:) Powiem Wam że kupiłem sprężone powietrze Active Jet i przećwiczyłem otwory wentylacyjne. Temperatura spadła o dobre 15'C . Może kupię wentylacje zewnetrzna - taką podkładke pod lapa? To by chłodziło na bierząco.

Dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi