doocent Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam wszystkich i prosze o pomoc. Od roku mam laptopa o modelu jak w temacie. Gdy go kupiłem sprawował się świetnie przez około 5 miesięcy. Grałem na nim w gry takie jak Oblivion, Gothic 3 i wszystko chodziło płynnie. Po okresie 5 miesięcy gry - nawet jakies starsze NFS Most Wanted zaczeły się zacinać - 2 min chodzi płynnie, nastepnie 3 min się zacina(klatka po klatce) . Sformatowałem dysk, zainstalowałem nowego windowsa xp z SP3, najnowszym directX i catalystami ati 8.5 , do tego kupiłem dysk zewnetrzny samsung 160gb. Ponownie zainstalowałem gothic 3(na dysku zewnetrznym z obawy ze ten stary moze byc uszkodzony), odpalam...i znow to samo 1 min płynnie, 2 min zacina się. Więc nie jest to kwestia dysku. Może procesor się zakurzył, albo karta graficzna się grzeje. Myślałem o zakupie spręzonego powietrza i przeczyścic otwory wentylacyjne i ten od grafiki. Do tego chcę zakupić jakies podkładki chłodzące (ale nie wiem czy jest sens, moze nie w tym problem) np: http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Radiatory%2...p;kat2=Notebook . System działa stabilnie i nie zacina się. Problem pojawia się wyłącznie przy włączeniu gry. Pozdrawiam z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam ;) Posiadam również ten model laptopa. Niestety, ale te laptopy mają pewną wade fabryczną - za słabe chłodzenie. Te zacinanie się jest wynikiem tego, że procesor zwalnia swoje taktowanie i zmniejsza napięcie. Prawdopodobnie jak przeczyścisz otworki wentylacyjne i wentylator to będzie znów dobrze. Ja sobie poradziłem w prosty sposób - po prostu zdjałem dolną część obudowy i w ciepłe dni laptop stoi na czymś co utrzymuje go kilka cm powyżej biurka, co zapewnia napływ zimnego powietrza do wentylatora i wszystko działa OK. Dla pewności mozesz przesmarowac rdzeń procesora dobrą pastą termoprzewodzącą - ja użyłem Arctic Silver 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 grzesiu ma racje te laptopy mają wadę fabryczną (chłodzenie nie wydala) i praktycznie cały czas procesor pracuje na speed stepie (ma o połowe mniejsze taktowanie) Jak wyślesz do Oriki laptop to powinni to naprawić, wtedy procesor się nie będzie przegrzewał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doocent Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Nieźle:) Powiem Wam że kupiłem sprężone powietrze Active Jet i przećwiczyłem otwory wentylacyjne. Temperatura spadła o dobre 15'C . Może kupię wentylacje zewnetrzna - taką podkładke pod lapa? To by chłodziło na bierząco. Dzięki za odpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...