B3wolf Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Pytanie: jaka macie temperature na procku, najbardziej interesuje mnie oczywiscie Athlon Xp 1800+ ale mozecie sie pochwalic, i powiedzcie mi jak zbic 52 stopnie ktore mam obecnie? chłodzenie to Volcano 7 nie mam coppera i pasty, ale juz niedługo kupie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Na moim podkreconym Athlonie XP (1600@1800 :) we wnetrzu jadra mam kolo 60 C (sygnal z diody termicznej) a na czujniku w sockecie jest od 42 idle do 47 load... Nie mam plytki a pasta mam srebrna.. Coolerek to http://www.spirecoolers.com/asp/fcc.asp?ProdID=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 idle = 30C, load = 49C chłodzenie Titan TTC-D5TB(3) coppershim pasta jakaś srebrna, którą dawali ze śmigłem :D T-bird 1.4 @ 1.575 - tylko szyna na 150MHz Vcore +0.2V pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Ja mam xp 1600+ @ 1800+ i walnolem sobie dziurke w obudowie z dodatkowym wentylem wiejacym na radiator proca i w spoczynku mam w windzie 37-39 stopni a po grze w GTA3 40-42 max :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Ja na swoim Athlonie 1.6+ mam podczas pracy pod windowsem 44-47 stopni. Podczas Hardcorowego grania mam 52-55 stopni. (55 stopni bardzo zadko.) Wiatraczek Spire za 50 zł :lol: Ale chuczy... niech go szlak :) byle by nei podczas pracy z kompem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Ja na swoim athlonie 1000@1500 z 2V mam 59 w stresie 53 w idle Na 1000@1333 z 1,75 V mam 51 w stresie 45 w idle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 sprawdz czy ci czujnik nie styka sie z podstawa procka bo u mnie tak wlasnie jest i mi pokazuje 47stopni. czujnik powinien byc jakies 1-2mm pod prockiem zeby pokazywal dokladna temperature! 52stopnie to malo wiec czy sie martwisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 No bo to chyba troche duzo... przynajmniej dla mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Nie jest to znoof taka straszna temperatura... Dla pocieszenia dodam ze przy 52C na czujniku w sockecie w jadrze jest pewnie kolo 70C :twisted: A mozesz sobie sprawdzic jakims monitorem jakie masz napiecie na jadrze.. Niektorzy producenci plyt daja troche wieksze zeby procki sie lepiej krecily na defaultowych ustawieniach :) Nie wiem jak jest z Gigabytem ale sprawdzic niezawadzi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 witam! u mnie jest tak: 37 - 39C w lekkim uzytkowaniu (gdzie dla mnie to jakis winamp, irc, pare IE), oraz okolo 41 - 43C w obciazeniu jakas gra, zapetlanym 3dmarkiem, cpuhot testerem czy czymkolwiek innym. Na procku mam wenta spire (zgadzam sie z przedmowca ze wyje jak diabli). W calym moim big towerze mam 5x 92mm sunnon + 1x 120mm sunnon. Wszystkie chodza na 7v i went na procku nadal pozostaje najglosniejszy :) Dodatkowo mam moda zasilacza (wycieta klapka od dolu) i znajduje sie tam 80x80 spire @ 12v zaraz nad prockiem wysysajac cale goraco. Calosc efektowna ale dosc glosna na dluzsza mete. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 O wlasnie poruszony temat zasilacza. Jaki zasilacz, chciałbym jakis powiedzmy 400 z wiatrakiem wyciagajacym gdzie taki kupic?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 O wlasnie poruszony temat zasilacza. Jaki zasilacz, chciałbym jakis powiedzmy 400 z wiatrakiem wyciagajacym gdzie taki kupic?? w ofercie 4maxx cool sa zasilacze 400w (ale maja tylko 1 wiatrak chyba...) FORTRON/SOURCE ATX 400W Zastosowanie: Zasilacz do obudów ATX o mocy 400W P4 /ATX 2.03 AC INPUT:100-240V~, 10-5A, 60-50Hz MAX.OUTPUT POWER: 400W (+3.3V & +5V=235W Max) DC OUTPUT: +3.3V=28.0A +5V=40.0A +12V=15.0A +5Vsb=2.0A -5V=0.3A -12V=0.8A ale cena zabija - 415zl :( Ja mam zwyklego cod. 300w, ale gubi sie biedaczek przy napieciach czesto, teraz mam: 2,5 = 2,56 3,3 = 3,19 5 = 4,85 12 = 12,15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Dzisiaj spisane: na lenia (2*Explorer + Winamp) 35 stopni C. po podgrzaniu 39 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 O wlasnie poruszony temat zasilacza. Jaki zasilacz, chciałbym jakis powiedzmy 400 z wiatrakiem wyciagajacym gdzie taki kupic?? W gralu sa 420W ENERMAXA po 420zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 tani (180 zł) i w miare dobry (dwa egzemplarze już widziałem w akcji: w miare ciche w idle, w loadzie troche głośniejsze) zasilacz 400W jest tu: http://www.mediatech.akw.com.pl/zasilacze.htm tak wygląda: droższe i lepsze (2,3 wiatraki) tu: http://www.luxus.com.pl/+48-22-8-250-560/h...html/ibmpc.html pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 sprawdz czy ci czujnik nie styka sie z podstawa procka bo u mnie tak wlasnie jest i mi pokazuje 47stopni. czujnik powinien byc jakies 1-2mm pod prockiem zeby pokazywal dokladna temperature! 52stopnie to malo wiec czy sie martwisz Nyny, chyba cos Ci sie pokaszanilo ?? Jak Ty chcesz miec pokazana prawidlowa temp. procka , jezeli termistor nie dotyka go , tylko bedzie 1,2 mm od niego ???????? Przeciez powietrze to izloator !! A co do temperatur to w Idle mam 29 - 30 *C (CPUCool zalaczony) W stresie jak jest @ na 2000+ to do 50*C max dochodzi Arctic Silver II i CopperShim XP ThermalTake na procq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 dobra to pomysle nad tym zasilaczem, a jaki radzicie, juz nawet o szmal nie chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 b3wolf, najlepsze bez dwóch zdań są Enermaxy (sam mam jednego :D ) - ale koszmarnie drogie - szczerze polecam Ci Macron'a z mediatechu (link powyżej). 400w, solidnie wygląda (ciężki jest bydlak), wiartak kręci się w zależności od temperatury i "tylko" 180zł (biorąc pod uwagę, że za wszystkie inne musisz dać powyżej 300 stów, to jest istotnie "tylko"). mój qmpel i qzyn zapodali sobie takie i są bardzo zadowoleni. z firmą też nie ma problemu. pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 a jeszcze poprosze linka do tego Enermaxa, najlepiej na jakis serwis gdzie mozna go oblookac i do sklepu:) THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 b3wolf, ja swojego Enermaxia qpiłem w: www.pc-cooling.de zapłaciłem mniej, bo odjęli VAT (jesteśmy poza Unią Europejską :D ), ale dodali koszty transportu. za 550w zapłaciłem 400-500zł (kurs Euro był niski). wiem, wiem... qpa kasy. ale to przecież serce komputera :D (w domyśle: procek to mózg :wink: ). w Polsce nie wiem gdzie można qpić. patrzyłem na gralu, ale nie znalazłem żadnego linka. pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 sprawdz czy ci czujnik nie styka sie z podstawa procka bo u mnie tak wlasnie jest i mi pokazuje 47stopni. czujnik powinien byc jakies 1-2mm pod prockiem zeby pokazywal dokladna temperature! 52stopnie to malo wiec czy sie martwiszMozesz wytlumaczyc dlaczego nie powinien sie stykac bo ja tego nie rozumiem :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Wiec tak ja mam codegen zasialacza 300watt i go musze oszczedzac bo nie wydala przy moim procu na full load spada napiecie do 4,73V zamiast 5V, ale uzywam wcpredit i ukatywniam opcje na plycie odnosnie komend halt w procesorze i nie zasila jadra i nieaktywnych komorek w takim stopniu jak przy full load :) wiec mam napiecie wtedy 4,85V :) ale dopoki nie obciaze proca co jest normalne :) i do tego mam temperature na idle w normalnej pracy w windzie na 30-35 stopni a jak go przygrzeje :) to jest 40-45 stopni zalezy jak jest cieplo na zewnatrz obudowy :) ogolnie zastosowanie samego wentylatora na procka nie wystarcza trzeba miec odpowiednie wspomaganie przeplywu powietrza bo wtedy to ma si8e taka tempe jak u ciebie ja wlasnie mialem na procu 53 stopnie nim dalem dodatkowe wentylatory w obudowie i wymienilem wentyl w zasilaczu i jak widac teraz po przerobkach jest w miare spoko :) a z zasilaczem to mam problem i skorzystam z kazdej porady :) oprocz tych ktore sam juz wykonalem ale tu nie opisalem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...