vENiZE Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Witam Wakacje właściwie już biją, a chciałbym zrobić coś pożytecznego przez najbliższe 2 miesiące. Wiadomości teoretycznych i umiejętności praktycznych nie mam żadnych. A chcieć bym chciał - nauczyć się tworzyć w zakresie podstawowym. Po przejrzeniu opinii nt. WSZYSTKICH książek o C# i Javie z Helionu dochodzą do wniosku - 90% zagranicznych to bardzo dobre książki, ale pod względem tłumaczenie tyle nieścisłości co w Biblii. Wszystkie polskie, głównie autorstwa Marcina Lisa, są takie "no od bidy". I już zupełnie nie wiem - nie chcę uczyć się ze źle przetłumaczonej książki, więc albo samobójstwo - kupię angielski oryginał, albo patriotyzm (a historia nauczyła nas, że nic w nim dobrego) - i wybiorę Lisa. Praktyczny kurs Java. Wydanie II (Marcin Lis) + ćw. praktyczne (w ogóle potrzebne?) Head First Java. Second Edition (Kathy Sierra, Bert Bates) Jutro, a w sumie dzisiaj pojadę do Empiku i poprzeglądam sobie wszystkie książki jakie mają. Szalenie podoba mi się Head First Java, ale tłumaczenie jw. a po angielsku chyba nie dam rady. I kwestia najważniejsza - czy w ogóle brać się za C# lub Javę (z naciskiem na opcję nr 2)? PS. Czy ktoś z bardziej doświadczonych programerów mógłby coś powiedzieć o polskiej wersji Head First Java? Tylko zależałoby mi na konkretach ;) I jeszcze zastanawia mnie jeden komentarz ze strony Helionu: Cytat W książce tak naprawdę więcej jest niepotrzebnych zdjęć i obrazków, niż tekstu. Jeśli chcesz popatrzeć na zdjęcia polecam raczej jakiś album lub kolorowankę. Mało treści, czytelnik chyba nie jest traktowany poważnie przez autorów. Książka nadaje się raczej dla dzieci, a nie dla programistów. Nie polecam.Nie mam kompleksu dziecka, ale jak z tym dokładnie jest? Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 ja bym naciskał raczej na C$.. (pomyłka celowa :) ). Nie sugeruj się opiniami, ze stron helionu można zawsze pobrać jeden rozdział każdej książki i sobie przeczytać i wybrać która książka najlepiej Tobie wchodzi do głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...