Skocz do zawartości
vENiZE

Jak Zacząć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wakacje właściwie już biją, a chciałbym zrobić coś pożytecznego przez najbliższe 2 miesiące. Wiadomości teoretycznych i umiejętności praktycznych nie mam żadnych. A chcieć bym chciał - nauczyć się tworzyć w zakresie podstawowym.

Po przejrzeniu opinii nt. WSZYSTKICH książek o C# i Javie z Helionu dochodzą do wniosku - 90% zagranicznych to bardzo dobre książki, ale pod względem tłumaczenie tyle nieścisłości co w Biblii. Wszystkie polskie, głównie autorstwa Marcina Lisa, są takie "no od bidy".

I już zupełnie nie wiem - nie chcę uczyć się ze źle przetłumaczonej książki, więc albo samobójstwo - kupię angielski oryginał, albo patriotyzm (a historia nauczyła nas, że nic w nim dobrego) - i wybiorę Lisa.

Jutro, a w sumie dzisiaj pojadę do Empiku i poprzeglądam sobie wszystkie książki jakie mają. Szalenie podoba mi się Head First Java, ale tłumaczenie jw. a po angielsku chyba nie dam rady.

I kwestia najważniejsza - czy w ogóle brać się za C# lub Javę (z naciskiem na opcję nr 2)?

PS.

Czy ktoś z bardziej doświadczonych programerów mógłby coś powiedzieć o polskiej wersji Head First Java? Tylko zależałoby mi na konkretach ;)

I jeszcze zastanawia mnie jeden komentarz ze strony Helionu:

Cytat

W książce tak naprawdę więcej jest niepotrzebnych zdjęć i obrazków, niż tekstu. Jeśli chcesz popatrzeć na zdjęcia polecam raczej jakiś album lub kolorowankę. Mało treści, czytelnik chyba nie jest traktowany poważnie przez autorów. Książka nadaje się raczej dla dzieci, a nie dla programistów. Nie polecam.

Nie mam kompleksu dziecka, ale jak z tym dokładnie jest? Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym naciskał raczej na C$.. (pomyłka celowa :) ).

Nie sugeruj się opiniami, ze stron helionu można zawsze pobrać jeden rozdział każdej książki i sobie przeczytać i wybrać która książka najlepiej Tobie wchodzi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi