Skocz do zawartości
jogur

Problem Z Grafą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam pewien problem. Może od początku...

Kilka dni po ściągnięciu gpu-z zauważyłem, że moja karta, mimo ustawionych w rivatunerze wyższych taktowań pracuje na domyślnych. Wszedłem do rivatunera a tam zobaczyłem, że zakładka System Tweaks wygląda inaczej niż zwykle (zdjęcie niżej), i nie moge zmieniać taktowań, nawet powtórnie zezwalając. Reboty również nie pomagały. Kilkanaście minut temu gpu-z wykazało, że moja karta ma taktowania rdzenia i pamięci równe 0, a shaderów nie wyświetla wogóle.

http://img57.imageshack.us/my.php?image=grafann3.jpg

Karta działała na ustawieniach z siga od dobrych 2 tygodni i nie stwierdziłem na tym żadnych błędów. Oczywiście podczas kręcenia sprawdzana 3dmarkiem, intensywnym graniem.

Co mogło się stać? Karta nie była ruszana, ale wyjąłem ją ze slotu, przedmuchałem, podłączyłem ponownie - objawy nie ustąpiły. Oczywiście wtyczka dodatkowego zasilania podłączona, sterowniki najnowsze.

Co o tym sądzicie?

Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale wczoraj usiłowałem podłączyć jednocześnie 2 monitory - działał podczas startu 1, a w systemie drugi, a nie oba jednocześnie.

Edytowane przez jogur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem karta chodziła na takich ustawieniach: 540/1242/850 @ 611/1405/951 i była w 100% stabilna. Właśnie to mnie ciekawiło, że nie dawała żadnych oznak zbyt ostrego oc (artów, zwisów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Problem zasadniczo został zażegnany - dzisiaj po włączeniu kompa wszystko działa jak należy, ale chciałbym jednak sie dowiedzieć co mogło być przyczyną tego problemu. Dlaczego RT pokazywało taktowania pokroju 100/200/100, a gpu-z 0/0/brak, dlaczego nie było możliwości ich zmiany (Jakiś błąd systemu? Programu? Po reinstalu było tak samo...) Problem bardziej sprzętowy (zasiłka, mobo?), czy programowy (może jakiś wir?) Czytałem, że karta może obniżać takty jeśli się przegrzewa, ale obudowa cały czas była otwarta, oraz postawiony dodatkowy wiatrak 12cm, nawiewający chłodne powietrze na tył karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi