Skocz do zawartości
Prussario

Cpu Temp E8400 + Box Cooler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze zbyt duzym i zbyt szybkim przyrostem temperatury CPU. mojego e8400 zapakowalem do Asusa P5E X38. Usunąłem pastę producenta z coolera, kupiłem w sklepie lepszą (99% srebra) i za pomocą karty rozprowadzilem cienką warstwę na coolerze.

Temperatura w idle CPU wynosi ok 56 st.C, odpalam jakąkolwiek grę (np. assassin's creed) i od razu widać skok na 69 stopni. A pozniej juz tylko sobie tak rosnie do 72, 73,75,77...szybko musze wyłaczyc.

Wyciagam proca, nakladam tym razem paste na proca i usuwam starą z coolera (i przecieram spirytusem). ..dalej ta sama sytuacja.

Pomiar temperatur robie za pomoca 4 rożnych aplikacjii...

Jakies pomysły/sugestie co tu nie gra?? Robilem nawet test czujnikow, niby ok.

Dotykam radiatora przy coolerze - prawie zimny, za to chłodzenie pasywne na mobo grzeje jak cholera - ledwo da sie dotknąc...

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze zbyt duzym i zbyt szybkim przyrostem temperatury CPU. mojego e8400 zapakowalem do Asusa P5E X38. Usunąłem pastę producenta z coolera, kupiłem w sklepie lepszą (99% srebra) i za pomocą karty rozprowadzilem cienką warstwę na coolerze.

Temperatura w idle CPU wynosi ok 56 st.C, odpalam jakąkolwiek grę (np. assassin's creed) i od razu widać skok na 69 stopni. A pozniej juz tylko sobie tak rosnie do 72, 73,75,77...szybko musze wyłaczyc.

Wyciagam proca, nakladam tym razem paste na proca i usuwam starą z coolera (i przecieram spirytusem). ..dalej ta sama sytuacja.

Pomiar temperatur robie za pomoca 4 rożnych aplikacjii...

Jakies pomysły/sugestie co tu nie gra?? Robilem nawet test czujnikow, niby ok.

Dotykam radiatora przy coolerze - prawie zimny, za to chłodzenie pasywne na mobo grzeje jak cholera - ledwo da sie dotknąc...

proszę o pomoc

raaaannnnnnyyy

stary poczytaj troche i przekonaj sie że jest tysiące wątków o tym ... to znany bląd serii E8x00

czujnik temp w proc jest zepsuty i tyle

jak chcesz być pewien kup termometr i zmierz sam.

albo dotknij radiatora ( przy 70' można to już poczuć gołą dłonią)

i na przyszłość najpierw kliknij szukaj i google też nie bolą

jeśli to nie pomoże to sprzedaj ten szajs i kup co innego .....

a jak nie chcesz to sprawdź czy na pewno dobrze założyłeś cooler bo wystarczy delikatnie niedociśnięty

co do gorącego NB to zarzuć jakiś wentylator na grafike żeby dmuchał w kierunku NB i temp od razu spadnie o 5'

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raaaannnnnnyyy

stary poczytaj troche i przekonaj sie że jest tysiące wątków o tym ... to znany bląd serii E8x00

czujnik temp w proc jest zepsuty i tyle

jak chcesz być pewien kup termometr i zmierz sam.

albo dotknij radiatora ( przy 70' można to już poczuć gołą dłonią)

i na przyszłość najpierw kliknij szukaj i google też nie bolą

jeśli to nie pomoże to sprzedaj ten szajs i kup co innego .....

a jak nie chcesz to sprawdź czy na pewno dobrze założyłeś cooler bo wystarczy delikatnie niedociśnięty

co do gorącego NB to zarzuć jakiś wentylator na grafike żeby dmuchał w kierunku NB i temp od razu spadnie o 5'

pozdro

heh, no czytalem czytalem...problem w tym, że robilem test czujników, ktory wskazywał ze wszystko ok. z tm, że teraz np. gra odpalona i pokazuje mi juz nie 75 ale...92 st.C. wiec chyba nie jest to mozliwe...zatem jednak czujnik walniety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi