Skocz do zawartości
dax

Komputer Stacjonarny Nie Chce Się łączyć Z Wi-fi Mimo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam spory problem i od kilku dni nie mogę wpaść na żadne rozwiązanie.

Posiadam router Netgear DG834G z którego następnie płynie sygnał wi-fi do laptopa i drugiego komputera. Laptop z WinXP normalnie odbiera sygnał i internet działa, ale niestety komputer stacjonarny na którym jest zainstalowana Vista już nie. Wcześniej było to podłączone w ten sposób, że stacjonarny miał kabel LANowy do routera i wszystko śmigało. Teraz po przeprowadzce panowie z TP tak zajebiście pociągnęli kable że mam tylko jedno gniazdko telefoniczne w domu, w dodatku piętro niżej od miejsca gdzie stoi stacjonarny.

Kupiłem więc kartę sieciową bezprzewodową (na USB, taką z antenką) Edimax EW-7318USG, ściągnąłem sterowniki do Visty, zainstalowałem, skonfigurowałem ale... internet nie działa. Vista widzi sieć (i kilka innych które znajdują się w pobliżu), lecz przy próbie połączenia wyskakuje komunikat że system nie może połączyć się z siecią. Nie pomogło wpisywanie WPA-PSK ani nawet ręczne wpisywanie IP, bramy, maski i DNS'ów. Nadal nie chce połączyć się z siecią.

Co dziwniejsze, w PS3 występuje ten sam problem. Pleyak widzi sieć, wpisuje WPA-PSK(na pewno dobry, bo biore go z http://192.168.0.1) a mimo to play nie chce się połączyć.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć co robie nie tak?

Z ustawień routera kilka pozycji:

Internet IP Address/Domain Name Server (DNS) Address - Get Automatically From ISP

DHCP - On

sieć jest na Infrastructure

Przy diagnozowaniu problemu wyskakuje komunikat "Połączenie nie powiodło się ponieważ sieć odrzuciła żądanie skojarzenia zgłoszone przez ten komputer"

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz tam np takiej opcji jak 'Maximum Number of DHCP Users'. moze masz tam tylko 1 wpisane. sprawdz też czy przez przypadek nie ma filtracji mac. wyłącz też wszystkie zabezpieczenia typy wep/wpa itp na czas testów

Edytowane przez R4dziK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem tzn. mam internet z kablówki, jednak jak podłączam pod laptopa to widzi sieć jednak nie ma internetu. Pod stacjonarną sieciówką działa dobrze. Chyba mam filtracje mac, tzn z tyłu modemu mam mac number. Teraz pytanie czy jest sens kupować ruter jak się ma mac filtracje? Bo coś czuje że mój ISP mi nie udostępni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi