Skocz do zawartości
aryman79

Logitech X-540 + Sb Live 5.1 External-zakłócenia Dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam poważny problem. Głośniki Logotech x-540 mam podłączone do zewnętrznej 24-bitowej karty SB surround 5.1( to samo co live) a ją do laptopa na USB.

Dźwięk jest jednak zakłócony ,wystepują lekkie trzaski co jakiś czas we wszystkim(gry,muzyka,filmy). kiedy slucham ze słuchawek podłączonych do karty jest w porządku. również gdy podłączam głosniki do DVD jest wszystko ok. nie wiem w czym jest problem.wydałem ponad 4 stówy żeby mieć dobrej jakości dźwięk w laptopie a tutaj taki szajs smilies/mad.gif !! w czym może być problem i czy mogę coś z tym zrobić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niestety głośniki logitecha zwłaszcza x-530 (miałem styczność z kilkoma zestawami z różnych serii produkcyjnych) nie mają jakiejś tam elektroniki odpowiadającej za separacje wzmacniacza od zakłóceń elektromagnetycznych pochodzących z sieci elektrycznej. Twój zestaw ma zapewne to samo możesz to łatwo sprawdzić zapalając i gasząc bardzo szybko światło w pokoju lub włącz mikser (taki do robienia ciasta) i wtedy na 100% będą takie pstryknięcia o których mówiłeś. Natomiast trochę dziwi mnie to w x540 bo one ponoć mają już to elektrykę, może trafił ci się dupny egzemplarz. Moja rada wymień na gwarancji albo niech ci oddadzą kasę i kup se geniusy albo dozbieraj drugie tyle na z-5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem o tym problemie ze światłem i to nie o to chodzi, bo jak zapaalm światło nie ma żadnych trzasków.

głośniki są ok. podłączałem inne głosniki i te trzaski też występowały.z kolei gdy podłaczałem kartę i głośniki do kompa stacjonarnego wszystko było ok. problem tkwi chyba w laptopie. gdy slucham ze słuchawek podłaczonych do karty dźwięk jest czysty.

po prostu droga od komputera przez kartę do głośników jest zbyt długa i powstają zniekształcenia bo USB ,,męczy się'' z transmisją dźwięku.

wniosek jest prosty: laptopy nie są stworzone do dźwięku w dobrej jakości. zewnętrzna karta 5.1 lub w górę i takież głośniki to dla nich zbyt duze obciążenie. do laptopa sens ma tylko bezpośrednie podłączanie głośników. jeżeli już karta na USB to najprostsza i jakieś proste głosniki stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu droga od komputera przez kartę do głośników jest zbyt długa i powstają zniekształcenia bo USB ,,męczy się'' z transmisją dźwięku.

Buehehe :lol2: to wina x-540 i tyle, albo cos nakopales w sterach karty, napewno to nie wina USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi