Strawberry Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Witam, Mam następujący problem: Sieć: Internet Aster -- Vista -- XP Komp z Vista udostępnia połączenie internetowe kompowi z XP. Połączenie jest zestawione poprawnie, można pingować zewnętrzny adres kompa z Vistą z komputera z XP. Działa udostępnianie folderów, gg, aktualizacje antywirusa ale pop3 i http nie działa. Przy wyłączonych wszędzie zaporach również nie działa. We właściwościach udostępniania zaznaczone się wszystkie usługi. Co robić? :unsure: Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Dopisz sobie DNSy dostawcy internetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strawberry Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Dopisz sobie DNSy dostawcy internetu Nigdy nie miałam wprowadzonych dnsów w połączeniu z internetem. Były uzyskiwane automatycznie. Tak czy siak jak się to zrobi jest to samo. Dotychczas działało tylko że XP -- XP bez ich wprowadzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 a na Viscie nie i trza więcej kombinować...niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strawberry Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 a na Viscie nie i trza więcej kombinować...niestety Tyle to zauważyłam i wierz mi robię to drugi dzień. Prosiłam o merytoryczną pomoc a jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to może gdzie indziej sobie nabijaj posty :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Podaj więcej szczegółów dot. komputerów (ip, maska, brama). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strawberry Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Podaj więcej szczegółów dot. komputerów (ip, maska, brama). Najprościej jak można: 192.168.0.1/24 udostępnia (Vista) 192.168.0.2/24 (XP) I tak jak pisałam na zewnętrzny adres kompa-Visty można spokojnie zapingować ze 192.168.0.2. Tu jest jakiś zonk z protokołami a nie z adresami, tak mi się wydaje. Gg by nie działało ani aktualizacja antywira inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 dopisz w ustawieniach kompa z xp, dns i bramę jako adresy kompa z vistą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Taj jak pisałem wcześniej to typowy problem z z DNSami, gg i większość programów łączy się z serwerami po numerach ip, poczta i www potrzebują translacji nazw domen na ip. Żeby to sprawdzić wejdź na strony www o ip: 212.77.100.101 66.249.93.104 ;-) Edytowane 14 Lipca 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strawberry Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 dopisz w ustawieniach kompa z xp, dns i bramę jako adresy kompa z vistą Taj jak pisałem wcześniej to typowy problem z z DNSami, gg i większość programów łączy się z serwerami po numerach ip, poczta i www potrzebują translacji nazw domen na ip. Żeby to sprawdzić wejdź na strony www o ip: 212.77.100.101 66.249.93.104 ;-) Działa :mrgreen: Qrak69 nie zrozumiałam wcześniej gdzie wklepać te DNSy ;) Dzięęęęęęęęękiiii chłopaki!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...