abnormal Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Witam. Od paru dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem zasilacza Tagan TG700-BZ. Model mi sie podoba, ma prawie wszystko czego chciałem, niestety nie jest pozbawiony wad - dlatego założyłem ten temat. Zasilacz jest głośny. Jest to najgłośniejszy element mojego komputera. Dlatego chciałbym z nim coś zrobić. Zanim zacznę rozkręcać PSU (nie chcę tracić gwarancji) chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość kontroli RMP wiatraka przy pomocy jakiegoś programu. Jeśli nie ma takiej opcji to wie ktoś gdzie można dostac wiatrak 13.5cm ? bo niestety taki model jest w nim zainstalowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 http://allegro.pl/item398431760_silentiump...chy_gw_fv_.html http://allegro.pl/item400012073__aerocool_...apter120mm.html http://allegro.pl/item398741499_evercool_r..._14_140mm_.html z tego co sie orientuje to tam jest 14 a nie 13,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Hmmm na pudelku jest napisane 13.5cm. Ale tak jak pisalem to jest ostatnia rzecz ktora chce robic. najpierw chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwe programowo zmniejszyc RPM wiatraka. Jesli to jednak nie jest możliwe to wtedy jakis potencjometr, na koncu stawiam na wymiane wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Hmmm na pudelku jest napisane 13.5cm. Ale tak jak pisalem to jest ostatnia rzecz ktora chce robic. najpierw chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwe programowo zmniejszyc RPM wiatraka. Jesli to jednak nie jest możliwe to wtedy jakis potencjometr, na koncu stawiam na wymiane wiatraka.programowo to raczej nie sadze... jedyne co, to albo zmiana, albo wrzuc potencjometr czy jakis kontroler, ale wtedy gwarancja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Sposób na głosnego Tagana: - Wymienić na zasilacz innej firmy, jest dużo cichszych, równie dobrych i czesto tańszych zasilaczy. ( ta opcja dostarcza najmniej problemów ) - stracić gwarę i podpiąć seryjny wentylator w Taganie pod jakiś własny kontroler, mobo, fanmate itp - to co wyżej, tyle, że ze zmianą wentylatora. Bo wymiana wentylatora i podpięcie go pod kontroler w PSU większej uciechy nie przyniesie, chyba, że jakiś mega nisko obrotowy, albo jakiś fander, ale to niestety w większości przypadków tylko 120mm wentylatory, więc tym bardziej to utrudnia i powiększa koszty wszystkiego. Każdy ma swoje rozwiązanie, ja bym go wymienil na inny sprzęt i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...