Skocz do zawartości
L.Viadro

i845PE czy SiS655 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Już byłem zdecydowany na ASUSa i845PE i zobaczyłem na stornie Komputroniku takie coś: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5848

No i teraz nie wiem... co mam brać? Czy z tymi SiS'ami są jakieś problemy? Bo rozumiem że oprocz tego to same zalety (dual DDR itd). Czy może mimo wszystko PE jest wydajniejszy? Bo chciałem dziś kupić sobie pamięc i teraz nie wiem czy brać jedną 512 do PE czy kupic dwie 256 do SiS655 na Dual'u... Pomóżcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o wydajnośc ale nie za cene ciągłych problemów ze sprzętem (nigdy nie miałem styczności z SiS'ami...).Czytam właśnie zxe ten SiS to odpowiednik E7205 tyle że obsługuje Dual 400,ja myślałem ze 7205 obsługuje max 266?

Reasumując: CO WYBRAĆ??? Cche mieć stabilną platforme ale wydajną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kumpel ma GA-SQ800 i jest bardzo zadowolony - przekręcił Celka 2.0 na 3.28 - jedyna wada jak dla mnie to regulacja Vcore w biosie - jest możliwość tylko podniesienia +0.1V (przy tym celku) a w EasyTune chyba już +0.2V :| - tak poza tym to płyta ma niezłą wydajność nawet w trybie SingleDDR - kumpel wylądował na 4 miejscu w CCR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sisami jest tak, ze problemy z driverami wychodza w trakcie zaawansowanego uzywania.

Moze sie okazac , ze jakas gra chodzi wiele wolniej. Czasami da sie system skonfigurowac i ten problem rozwiazac , a czasami trzeba czekac na nowe drivery do chipsetu i miec nadzieje ze problem bedzie poprawiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa że ostatnio miałem do dyspozycji do testów tego Gigabyte GA-SQ800 Ultra na SIS 655. Co mogę powiedzieć....płyta jest świetna :!:

Nie miałem żadnych problemów z instalacją systemu, a zazanczę że nie instalowałem żadnych nowych sterów do Sisa (bo nie miałem cdka :D ) tylko leciełem na driverach z Windy XP. Wszystko chulało jak należy.

Porobiłem kilka testów w DualDDr i mam kilka screenów z 3dmarka, Sandry, Cachemema, Pc Marka2002.

Dla przykładu test Memory z Sandry 2003:

Magistrala 133, pamiątki na sztywno DDR333 bySPD 2x256 Kingston HyperX DDR370:

Int Buff: 3319

Float Buff: 3320

Na procu wyciągnąłem P4 2.4@2.9 1.65V (więcej nie próbowałem bo proc był nie moj :( )

Pamiątki śmignęły na DDR400 2.6V 2-6-2-2 (płyta ma Vmem tylko +0.1V :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomniałem dodać że mnie podkręcanie nie interesuje bo sie na tym nie znam :oops: Mnie interesuje jedynie STABILNOŚĆ i WYDAJNOŚĆ

Własciwie to na czym polega to Dual Channel i co daje? Jaki jest wzrost wydajności? Z tego co pamiętam to kiedyś SiS miał problemy z AGP (trzeba było coś tam instalować).Ja mam Radka 9500Pro i jak ma sie okazac że są jakieś problemy to dziękuje bardzo. Sprawa jest pilna bo jutro chciałem już kupic pamiątki a dalej nie wiem czy wziąc jedną 512 do i845PE czy 2x256 do tego SiS'a. Ja chce po prostu wszystko podłączyć, zainstalowac i grać! Miałem już sporo problemów z Athlonami i teraz chciałem spróbować z Pentium a nie chce wydać kasy na marno.

A tak przy okaazji żeby nie zakłądac nowego topica to pare pytań:

1- jakie pamiątki najlepiej wziąc? Kingston, Infeon, Samsung czy Corsair? Przypominam że nie interesuje mnie podkręcanie, chodzi mi o wydajność

2- czy wydajnośc DDR400 nadal jest znikoma w porównaniu do 333? Czy może w Dual Channel warto wziąć 400?

3- jakbym brał twardy to rozumiem że mam brac Caviara 80GB z 8mb keszu?

z góry dzienx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...