Skocz do zawartości
toolpusher

1 Rdzeń- A Gdzie Drugi?

Rekomendowane odpowiedzi

Zbynia:

Sprawa nie była prosta. Wykres jest tylko 1 i wszystkie znaki na niebie pokazują że winda widzi 1 rdzeń tak jak wszystkie inne programy. Temperaturę na procku mam około 40stopni spoczynek i 48 stres więc trochę mało. Cooler to Freezer Pro.

Blade:

Po podmianie pliczków system się nie podniósł. Chyba czeka mnie reinstalka.

Ciekawe co zrobię jak przeinstaluję XP i będzie to samo?

Jakieś inne propozycje?

Acha gdzie jest ten gawędziarz co mówił że rdzenie można wyłączać w BIOS'ie?

Edytowane przez toolpusher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jeden rdzeń wcięło w moim PDC 2180 jak go podkręciłem za mocno, tzn. mam słabą sztukę i teraz chodzi na 2800Mhz na 1.42V, na 3000Mhz zero stabilności, ale jak dałem FSB 315x10 to odziwo wstał i niby był stabilny, ale był widoczny tylko jeden rdzeń. CoreTemp i CPU-Z widziały na 100% tylko jeden rdzeń, nie wiem jak było w windzie, wszystko chodziło tak, jakbym miał faktycznie tylko jeden rdzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden rdzeń uwalony i tyle, ewentualnie mobo. Wsadź proca na inną mobo i wszystko będzie jasne :D

buhahahah -to by nie wstal.........

reinstal pomoze o ile w biosie nie ma wlaczonego jakiegos ograniczenia (niektore z wczesnych plyt mialy)

do amd tez byl opis jak uruchomic gdyby pokazywal jeden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łatwo sprawdzić czy to problem z systemem. ściągasz sobie DLS ( http://www.damnsmalllinux.org/ ) i w konsoli poleceniem cat /proc/cpuinfo sprawdzasz ile rdzeni widzi.

Ściągnąłem na DSL ale nie umiem się nim posłużyć bo przy instalacji nie ma opcji Live CD. Jak się w końcu zainstaluje (pisze że okrojona wersja) próba wpisania cat/...... nie daje nic chyba że ja coś źle robię. Ściągam teraz całe Ubuntu 8.04. Zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Chciałbym wszystkim podziękowac za pomoc i cenny czas. Na skutek prób naprawienia problemu spowodowałem całkowity crash Windy. Po reinstalce wszystko ustąpiło jak ręką odjął. Wszystko jest x2. Dziękuję i pozdrawiam.

Dla zainteresowanych ponawiam pytanie:

Gdzie w BIOSIE można wyłączyc rdzenie/rdzeń? W moim AMI nie znalazłem lub nie wiem a podobno jest (choc ja nie wierzę). A pojawiło się tu kilka takich sugestii.

--

Piotr Klęba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HyperThreadingu w C2D nie ma i to nic nie daje...

Ja pisałem jak się zwie i ze mam a nie ze to występuje i działa jako owa technologia :P np PL tez mam jakoś dziwnie nazwane :P jak to wyłączyłem to odrazu sys widział jeden rdzeń :D ach te GB :P Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi