Pan Pianka Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam, noszę się od niedawna z zamiarem zakupu chłodzenia wodnego do komputera, jako, że jest to mój pierwszy zestaw mam do starszych użytkowników parę pytań, ponieważ pomimo czytania paru artykułów chciałbym żeby ktoś osobiście rozwiał moje wątpliwości. 1. Czy chłodzenie wodne jest dużo wydajniejsze od chłodzenia standardowego? Czy na przykład osiągnę niższe temperatury CPU na wodnym chłodzeniu niż np. na Thermalright Ultra-120 Extreme 2. Czy obudowa Thermaltake Kandalf LCS będzie wydajnym chłodzeniem i dobrym wyborem na zakup? 3. Czy takie chłodzenie wodne da sobie rade z schłodzeniem nadchodzących procesorów Bloomfield i GeForce GTX260 - GTX280? 4. Czy jest np możliwa wymiana pompki w takim zestawie jak Thermaltake Kandalf LCS ? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 chłodzenie wodne będzie bardziej wydajne od zwykłego, ale zakładanie gotowego zestawu mija sie troche z idea. po pierwsze jest to tylko chwyt marketingowy dla prawdziwych leniuchó :D po drugie jest mniej wydajne niz składane samemu i po trzecie żadna filozofia i zabawa kupić gotowca. co do nowych procków i kart graficznych to oczywiście że podoła, trzeba tylko umiejętnie dobrać klocki Nie gotowe ukadz od TT czz inne). wymiana pompki w układach gotowych jest możliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Jeszcze tylko kwestia kwoty która chce sie wydać na wodę, przy niskich kosztach lepiej zrobić wydajne AC np na klockach Thermalrighta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Na raz nie mam za dużo kasy, żeby wywalić, ale z czasem mogę ulepszać o ile to możliwe. Dlatego myślałem nad rozwiązaniem, kupić tą budę z domyślnym WC i stopniowo modyfikować, dokupując porządną pompkę itd. A jeśli nie jest to dobry pomysł, albo po prostu niewykonalny to wtedy zakupie taką budę Thermaltake Kandalf VA9000BWS i dozbieram kasy na porządny WC składany samemu, zastanawia mnie jedynie czy sam dam rade poskładać to porządnie? gregor666, widziałem zdjęcia z Twojego WC i wygląda bardzo imponująco, czy sam od podstaw się tego uczyłeś czy ktoś Ci pomagał podczas pierwszego składania WC? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Na raz nie mam za dużo kasy, żeby wywalić, ale z czasem mogę ulepszać o ile to możliwe. Dlatego myślałem nad rozwiązaniem, kupić tą budę z domyślnym WC i stopniowo modyfikować, dokupując porządną pompkę itd. A jeśli nie jest to dobry pomysł, albo po prostu niewykonalny to wtedy zakupie taką budę Thermaltake Kandalf VA9000BWS i dozbieram kasy na porządny WC składany samemu, zastanawia mnie jedynie czy sam dam rade poskładać to porządnie? gregor666, widziałem zdjęcia z Twojego WC i wygląda bardzo imponująco, czy sam od podstaw się tego uczyłeś czy ktoś Ci pomagał podczas pierwszego składania WC? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Moim zdaniem nie ma sensu kupowac dedykowanego zestawu. Jest to dosc drogie rozwiazanie i wcale nie jakos super wydajne. Napisz ile mozesz wydac na zestaw oraz ile na bude a wtedy sie cos pomysli. Dobrym rozwiazaniem jest kupowanie uzywanych elementow np blokow, chlodnic. W dobrej cenie ma sie fajny produkt. Co do skladania WC, nie jest to jakas arcytrudna sprawa. Trzeba pamietac o kilku podstawowych rzeczach i naprawde nie ma problemu ze skladaniem i pozniejsza eksplatacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Trzeba miec troche kasy na start. Porządne klocki niestety kosztują ale jak kupisz na poczatek np Lainga i jakas chlodniczke 3x120 to masz pewnosc ze nie bedziesz musial odsprzedawac ich i rozbudowa ukladu stanie sie łatwiejsza. Bude kup taka, ze w przyszlosci wejdzie do niej wszystko co zaplanujesz np CM690 albo Stackera. Sam dasz sobie rade, wiekszosc ludzi z forum dalo sobie rade, jakby co to zawsze mozesz rozwiac watpliwosci tutaj. Co do mojego WC to sam wszystko zrobilem i wymyslilem a efekt koncowy to wiele godzin przemysleń PPC i XS. I uważaj bo LC wciąga i pochłania coraz wiecej i wiecej :wink2: Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 W takim razie najpierw kupie samą budę pod WC, bo z tego co czytałem to dobre WC kosztuje "trochę". Tak, więc najpierw wybór obudowy. Czy ta Thermaltake Kandalf, będzie wystarczająca ? Wybrałem ją, ponieważ wg mojego gustu jest to jedna z najładniejszych obudów która jest przystosowana do WC. Inne propozycje również będą dla mnie cenne i oczekuje na takowe. Natomiast jeśli ktoś byłby tak dobry to prosiłbym linki do bardzo dobrych, albo najlepszych: pompek , chłodnic, bloków wodnych, rurek(o ile ma to jakieś znaczenie), płyn. A jeśli nie chce się komuś kopiować linków to napiszcie proszę chociaż za jakimi firmami się rozglądać w poszczególnych częściach. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Odnośnie budy to pomyśl nad CoolerMaster STC-01. Świetna buda pod WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Pompki :http://www.cooling.pl/laing,producent,107.html Chlodnice :http://www.cooling.pl/thermochill,producent,126.html Bloki : http://www.cooling.pl/dtek,producent,117.html http://www.cooling.pl/swiftech,producent,105.html http://www.cooling.pl/ek-water-blocks,producent,120.html Węże : http://www.cooling.pl/tygon,producent,122.html To moze tak. Edytowane 20 Lipca 2008 przez gregor666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Linki mi nie działają ;/ I czy ta obudowa o którą pytałem będzie dobra jako podstawa do WC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Jak to linki nie działają ? Mi działają bez problemu Ad.2 lepszy będzie STC01... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Ct "I czy ta obudowa o którą pytałem będzie dobra jako podstawa do WC? " Zdecydowanie nie odpowiedziałeś na moje pytanie. A skoro tak się upierasz przy tym to powiedz z jakich względów będzie lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 O wiele łatwiej w niej rozplanować WC, choć Kandalf jest prawie tak samo wysoki to jednak w CM będzie łatwiej wszystko dać do środka. Na dół można 2x120 a na front 3x120mm bez problemu, w TT tego nie zrobisz. No i STC01 jest tańszy. ODPOWIADAM na Twoje pytanie: Tak, ThermalTake Kandalf będzie dobrą podstawą pod WC, jednak CoolerMaster SCT-01 będzie lepszy. Lecz mi się po po prostu zdaje że się uparłeś na tego TT i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Ct "I czy ta obudowa o którą pytałem będzie dobra jako podstawa do WC? " Zdecydowanie nie odpowiedziałeś na moje pytanie. A skoro tak się upierasz przy tym to powiedz z jakich względów będzie lepsza. TT Kandalf bedzie w miare dobra podstawa do WC. Sa lepsze obudowy do WC. Bardziej funkcjonalne w budowie. Zobacz temat ktory podalem w poprzednim moim poscie (galeria z XS). Tam jakos nie przypominam sobie aby ktos uzywal TT Kandalf, za to Stacketow ST-01 jest bardzo duzo. Stacker jest duzo bardziej funkcjonalny (dostep, mozliwosc umieszczeni a 2 zasilek, 2 chlodnic). Sam mam Stackera i jestem bardzo zadowolony z niego. Za ta cene nie ma nic innego w tak dobrej cenie i jakosci wykonania. Widzialem na allegro za ponizej 400pln wiec cena naprawde dobra. Stacker jest dobra podstawa do dalszych modyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Dzięki za odpowiedź ;) Nie uparłem się poprostu moim zdaniem to bardzo ładna obudowa, o czym pisałem już wcześniej :) Musze sobie to przemyśleć wszystko :) Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Jezeli chcesz wydac 800 pln an bude jaka jest TT Kandalf to mam innego kandydata :D Najnowsze dziecko Lian Li PC-A77. Nie ma chyba lepszej budy do WC. Niestety cena okolo 900pln jest zabojcza :/ Poszukaj recenzji tej budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Jezeli chcesz wydac 800 pln an bude jaka jest TT Kandalf to mam innego kandydata :D Najnowsze dziecko Lian Li PC-A77. Nie ma chyba lepszej budy do WC. Niestety cena okolo 900pln jest zabojcza :/ Poszukaj recenzji tej budy. A gdzie ty widziałeś TT Kandalf w tej cenie ?! Mi się zdaje że kosztuje ona 560 zł :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Z chłodnicą na froncie...wróć skraplaczem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 No tyle to ja wiem tylko autor tematu mówił o budzie bez "tego czegoś" na froncie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Podawałem swoje dwie propozycje :P Jedna bez "tego czegoś" na przodzie, a druga z "tym czymś" na przodzie ;) Ale po konsultacji z gregor666, zostały mi dwie opcje. Obudowa z tym czymś na przodzie i stopniowa wymiana poszczególnych komponentów WC z czasem. Albo poszukam jeszcze jakiejś innej obudowy, która być może wpadnie mi w oko i do niej wmontuje WC z dobrych części. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) jak juz mowa o obudowach za lepsza kase to dobrym wyborem jest ta: klik ! z piwnica wiec takie graty jak chlodnica i pomka mozna fajnie zbunkrować a i wygladem jest bardzo ladna. dostepna tez w kolorze czarnym :D Edytowane 21 Lipca 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...