Skocz do zawartości
JaQs

Planet Wap 4035 I Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosc spory problem z tym AP. Moj problem przedstawilem juz w temacie o Viscie, ale dochodze do wniosku, ze to bardziej wina sprzetu. Oto on:

No dobra, opisze swoj problem jeszcze raz, moze tu znajdzie sie ktos kto pomoze.

A wiec nie moge uzyskac polaczenia z Internetem w Viscie. Lacze sie przez router, adresy (IP, brama, DNSy) sa ustawione na sztywno tak wiec nie ma mowy o bledzie poprzez przydzielanie przez DHCP. Status mojego polaczenia to: Tylko lokalne. Czasem uda sie polaczyc, ale jest to bardzo rzadko i nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. Probowalem wylaczac IPv6, ale nie dawalo to zadnego rezultatu. Reinstalacja systemu rowniez nic nie dala. Na XP wszystko chodzi bez zarzutu. Do serwera glownego mojej sieci pinguje (czyli dostep teoretycznie jest), ale do DNSu pingu juz nie ma (czyli w praktyce go nie ma). Dodatkowo zauwazylem, ze czasem wynajduje nowe sieci, nie wiadomo skad. Przy wlaczeniu systemu wita mnie komunikat, ze znaleziono Siec 2 albo Siec 3 i prosi o wybranie rodzaju sieci. Zauwazylem jeszcze, ze problem w zasadzie dotyczy samych DNSow (chyba). Normalnie mam ustawione DNSy TP i na nich nie chce sie za nic laczyc (po za paroma przypadkami). Znalazlem jakies inne, wklepalem i chodzi. Reset kompa - znowu nie chodzi. No wiec idac za ciosem - zmienilem na TP - nie chodzi. Potem zmienilem jeszcze raz i zaskoczylo, potem znowu nie itd. Wedlug mnie to jest jakis problem z polaczeniem sie z DNSem. Pytanie jak go rozwiazac.

Uprzedzajac pytania:

- lacze sie z routerem po kablu, a ten laczy sie z siecia bezprzewodowa (radiowka)

- nie mam jak zmienic na routerze ustawien tak aby przydzielal DHCP poniewaz dawno temu, panowie ktorzy montowali net zmienili haslo na routerze, a zresetowac go calego nie moge bo strace ustawienia, ktorych potem prawdopodobnie nie uzyskam (taka powalona siec...)

- z routerem moge sie polaczyc, ale wejsc nie moge bo hasla nie znam...

- moge pingowac do innych komputerow (moja siec to lacze wspoldzielone)

- moj router to Planet WAP-4035

- wkladalem inna sieciowke (bo lece na zintegrowanej) i jest to samo.

Ktos ma pomysl co z tym zrobic?

Dodam jeszcze, ze AP jest ustawiony w tryb klienta. Hasla juz mam wiec ustawienia to nie problem.

Ktos w tamtym temacie poradzil mi zebym poszukal nowego FW. No i bylo - na stronie Planeta jest v1.22 z dopiskiem "Na problemy z Vista". No to wrzucilem, ustawilem wszystko jak trzeba. Na XP smiga wiec biore sie za instalacje Visty. No i na Viscie niestety wciaz ten sam problem. Dalej nie laczy sie z netem. W drugim kompie z XP wszystko chodzi. Moge przesylac sobie pliki w sieci lokalnej, ale na tym moj internet sie konczy.

Probowalem bawic sie z DHCP, ale nie przynioslo to zadnego skutku. Teraz akurat sie polaczylo, ale jak tylko zrestartuje kompa to znowu netu nie bedzie.

Wrzucalem pare wersji FW, ale na kazdym jest to samo.

Co z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi