Skocz do zawartości
zientek

Sieć Lan!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar stworzyć sieć lan 6-8 komputerów !

Zastanawiam się jakiej skrętki użyć ekranowej czy nieekranowej.

W domu mam sieć na skrętce nieekranowej z prędkością 100Mbps.

Gdzieś wyczytałem, że skrętka ekranowa musi być uziemiona, ale za bardzo nie wiem jak to zrobić, bo chyba nie trzeba tego zrobić jak w elektryce i bić galmarów ? :rolleyes:

tak więc moje cztery pytanka:

1. jak zrobić uziemienie dla skrętki ekranowej ?

2. czy skrętka ekranowa posiada lepszą przepustowość niż skrętka nieekranowa ?

3. jaki byłby najlepszy kabel do stworzenia sieci 8 komputerów, aby wszystko chodziło szybko i sprawnie przy duzym obciazeniu sieci ?

4. czy istnieja gniazdka tak jak telefoniczne tyle ze dla skretki ?! zeby zamontowac kabel w listwach na stale, jesli tak to jak te gniazda sie nazywaja ?

Wiem, że to dużo pytań, ale bardzo mi na tym zależy i jakby ktoś mógłby się podzielić ze mną swoją wiedzą byłbym bardzo wdzięczny,

Pozdrawiam i życze miłego dnia!

Edytowane przez zientek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad:

1. Nie potrzebujesz skretki ekranowanej. Chyba, ze w poblizu masz urzadzenia mogace zaklocic sygnal, co jest bardzo malo prawdopodobne.

2. Nie ma to znaczenia w Twoim przypadku

3. Skretka.

4. Jak najbardziej istnieja. Sa rozne rodzaje, musisz popytac w sklepie, na pewno Ci doradza.

Calosc mozesz oprzec o Gbps i dobry przelacznik gigabitowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć szybko i kompy mają karty gigabitowe, to możesz pomyśleć o okablowaniu kategorii 6, ew. 5 ale bez gwarancji osiągnięcia pełnego 1 Gbit - za wikipedią: "1000BASE-T - 1 Gb/s na kablu miedzianym - popularnej skrętce kat. 5 lub wyższej."

Oczywiście koszta podnosi jeszcze switch, który obsłuży taki ruch :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. uziemienie wbrew pozorom potrzebne jest również z prawdziwego zdarzenia; inne niż w instalacji elektrycznej i nie połącząne z GSU (główną szyną uziemiającą) - na 8 komputerów nie ma potrzeby wchodzić w skrętki ekranowane i tego typu koblinacje (bo to dochodzą jeszcze wtyki ekranowane po kilka zł sztuka i switch z kablem zasilającym trójprzewodowym aby odprowadzać także ładunek z ekranu - słowem nie warto kombinować dla kilku komputerów

2. nie posiada leprzej przepustowości

3. kabel UTP kat. 5e (ps, nie ma czegoś takiego jak 'najlepszy' kabel - zależy jak go chcesz w danych warunkach zamontować)

4. gniazda RJ45

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi