Skocz do zawartości
andrewn1

Asus L3c Nie Widzi Napędu Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich ,

jak w temacie - mój laptop przestał widzieć napęd dvd. Podpinane napędy były różne: panasonic, samsung, lg, lit-on i hp. Nie ma napędu już w BIOS'IE, XP z SP2 też go oczywiście nie widzi. Zasilanie jest, płyta jest połykana przez napęd (w przypadku napędów, które połykają płyty), dioda mruga, zaczyna kręcić jakby chciał ją z czytać i na tym się kończy.

Podstawiane różne napędy z różnych laptopów -ciągle te same opisane wyżej objawy. Oczywiście wszystkie testowane napędy działają poprawnie na innych laptopach.

Napęd przestał działaś po instalacji XP i po zainstalowaniu oryginalnych sterowników do ASUS'A.

Nie wiem jak to wytłumaczyć i co dalej robić bo użyłem do instalacji XP i SP2 tego co zawsze i poprzednie 2 lata wszystko na nim działało. Pobranie nowszych sterowników ze strony ASUS-brak:(.

Doradźcie co mogę zrobić aby jednoznacznie stwierdzić co jest nie tak z laptopem. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 zaglądasz do biosa i sprawdzasz czy nie masz opcji związanych z DVD na disabled.

po 2 wkładasz jakąś botowalna płytę i po włączeniu laptopa patrzysz czy chce on z niej wystartować - jeżeli tak - laptopa jest sprawny a Ty:

po 3 instalujsz od nowa system bo masz coś w nim namieszane- telepatycznie nie powiem Ci co :lol2:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po :

1. w biosie ustawione na enable - i nie wykrywa żadnego! napędu,

2. nie idzie wybrać opcji bootowania z płyty w biosie- bo bios nie widzi napędu,

2a. nawet gdy wsadzę płytę XP do napędu to z niej nie rusza,

3. z wyżej wymienionych powodów nie idzie ruszyć instalacji systemu na nowo.

Jakieś nowe pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł taki:

jeżeli w biosie jest opcja botowania z USB to właśnie z tego możesz próbować instalować system!

wracając do twojego problemu - pewnie sam to wywnioskowałeś:

nie ma go w biosie - padł napęd i będziesz musiał wydać jakieś 115zł

bardziej optymistycznie - rozłączył(coś nie styka) Ci się - proponuję go wykręcić i zamontować ponownie.Otwórz tackę i zobacz czy obudowa DVD nie ma jakiś luzów- czy siedzi ciasno na swoim miejscu - jeżeli nie wiesz jak rozebrać

napęd przeważnie trzymają 2 śrubki - jedna po otwarciu tacki od przodu, druga w jego tylnej częście od spodu laptopa

nie mówię, że Ty, ale ludzi często kusi dotykanie soczewki w laptopowych napędach, która jest bardzo delikatna, lub nieumyślnie przy wyciąganiu/wkładaniu płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za pomysły ale:

- w biosie nie ma bootowania z usb :mellow:

- na razie nie wydam 115 PLN bo wszystkie napędy pożyczane nie działały u mnie mimo, że w innych laptopach działały. I mój napęd jest sprawny-działa w innych laptopach!

- w rozkręcaniu sprzętu mam doświadczenie i do braku kontaktu na złączu ty jakiś taśmach nie można się przyczepić. Wszystko działa i płyta wizualnie wygląda ok-oczywiście nie jestem w stanie sprawdzić procków - nie mam serwisu płyt u siebie w domu.

- myślę, że tu może być problem bardziej od strony softu a w to sie nie zagłębiam sam bo biegły w tym nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a browara postawisz ? :rolleyes:

ściągasz pliczek z zakładki bios

http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl

następnie z zakładki Utilities, pliczek:

WINDOWS BIOS Flash utility

rozpakowujesz obydwa do jakiegoś folderu

instalujesz programik winflash, który znajduje się w katalogu Asus

uruchamiasz go - podajesz ścieżkę do pliku *.ROM, który ściągnełeś jako pierwszy

i lecisz z aktualizacją na zasilaczu i pełnjnej baterii - gdyby coś

wszystkie programy zamknięte i niczego nie dotykasz, aż nie pojawi sie komunikat "successful" czy coś w tym typie!!!

bo jak przerwiesz to pożegnasz się z laptopem(tylko serwis) - zazwyczja to trwa 3/5 min, ale czekaj nawet godzinę gdyby coś

paciorek wskazany(przesadzam i jaja sobie robię, wielkiego strachu nie ma, ale 3ba uważać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi