andrewn1 Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 witam wszystkich , jak w temacie - mój laptop przestał widzieć napęd dvd. Podpinane napędy były różne: panasonic, samsung, lg, lit-on i hp. Nie ma napędu już w BIOS'IE, XP z SP2 też go oczywiście nie widzi. Zasilanie jest, płyta jest połykana przez napęd (w przypadku napędów, które połykają płyty), dioda mruga, zaczyna kręcić jakby chciał ją z czytać i na tym się kończy. Podstawiane różne napędy z różnych laptopów -ciągle te same opisane wyżej objawy. Oczywiście wszystkie testowane napędy działają poprawnie na innych laptopach. Napęd przestał działaś po instalacji XP i po zainstalowaniu oryginalnych sterowników do ASUS'A. Nie wiem jak to wytłumaczyć i co dalej robić bo użyłem do instalacji XP i SP2 tego co zawsze i poprzednie 2 lata wszystko na nim działało. Pobranie nowszych sterowników ze strony ASUS-brak:(. Doradźcie co mogę zrobić aby jednoznacznie stwierdzić co jest nie tak z laptopem. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) po 1 zaglądasz do biosa i sprawdzasz czy nie masz opcji związanych z DVD na disabled. po 2 wkładasz jakąś botowalna płytę i po włączeniu laptopa patrzysz czy chce on z niej wystartować - jeżeli tak - laptopa jest sprawny a Ty: po 3 instalujsz od nowa system bo masz coś w nim namieszane- telepatycznie nie powiem Ci co :lol2: Edytowane 28 Lipca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewn1 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 po : 1. w biosie ustawione na enable - i nie wykrywa żadnego! napędu, 2. nie idzie wybrać opcji bootowania z płyty w biosie- bo bios nie widzi napędu, 2a. nawet gdy wsadzę płytę XP do napędu to z niej nie rusza, 3. z wyżej wymienionych powodów nie idzie ruszyć instalacji systemu na nowo. Jakieś nowe pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 pomysł taki: jeżeli w biosie jest opcja botowania z USB to właśnie z tego możesz próbować instalować system! wracając do twojego problemu - pewnie sam to wywnioskowałeś: nie ma go w biosie - padł napęd i będziesz musiał wydać jakieś 115zł bardziej optymistycznie - rozłączył(coś nie styka) Ci się - proponuję go wykręcić i zamontować ponownie.Otwórz tackę i zobacz czy obudowa DVD nie ma jakiś luzów- czy siedzi ciasno na swoim miejscu - jeżeli nie wiesz jak rozebrać napęd przeważnie trzymają 2 śrubki - jedna po otwarciu tacki od przodu, druga w jego tylnej częście od spodu laptopa nie mówię, że Ty, ale ludzi często kusi dotykanie soczewki w laptopowych napędach, która jest bardzo delikatna, lub nieumyślnie przy wyciąganiu/wkładaniu płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewn1 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 dzięki za pomysły ale: - w biosie nie ma bootowania z usb :mellow: - na razie nie wydam 115 PLN bo wszystkie napędy pożyczane nie działały u mnie mimo, że w innych laptopach działały. I mój napęd jest sprawny-działa w innych laptopach! - w rozkręcaniu sprzętu mam doświadczenie i do braku kontaktu na złączu ty jakiś taśmach nie można się przyczepić. Wszystko działa i płyta wizualnie wygląda ok-oczywiście nie jestem w stanie sprawdzić procków - nie mam serwisu płyt u siebie w domu. - myślę, że tu może być problem bardziej od strony softu a w to sie nie zagłębiam sam bo biegły w tym nie jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 zaktualizuj jeszcze bios z poziomu windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewn1 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 zaktualizuj jeszcze bios z poziomu windowsamożesz napisać jaśniej jak to się robi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 a browara postawisz ? :rolleyes: ściągasz pliczek z zakładki bios http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl następnie z zakładki Utilities, pliczek: WINDOWS BIOS Flash utility rozpakowujesz obydwa do jakiegoś folderu instalujesz programik winflash, który znajduje się w katalogu Asus uruchamiasz go - podajesz ścieżkę do pliku *.ROM, który ściągnełeś jako pierwszy i lecisz z aktualizacją na zasilaczu i pełnjnej baterii - gdyby coś wszystkie programy zamknięte i niczego nie dotykasz, aż nie pojawi sie komunikat "successful" czy coś w tym typie!!! bo jak przerwiesz to pożegnasz się z laptopem(tylko serwis) - zazwyczja to trwa 3/5 min, ale czekaj nawet godzinę gdyby coś paciorek wskazany(przesadzam i jaja sobie robię, wielkiego strachu nie ma, ale 3ba uważać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...