mothman Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Pomyślałem żeby założyć zbiorczy temat o obudowach Sharkoon na wzór tematu o budach Chiefteca. Można tutaj wyrazić opinię na temat tych skrzyń a także zadawać pytania (mam nadzieję, że posiadacze odpowiedzą). Sam posiadam obudowę Rebel9 Economy Black. Kiedy tylko ją zobaczyłem od razu mi się spodobała, jest prosta i ma dość... Roboczy wygląd (front z siatki). Po przeczytaniu całej masy komentarzy w sklepach internetowych, opinii na forach i kilku testów zdecydowałem się ją kupić, była bardzo zachwalana. No i niestety mocno się rozczarowałem. Przy wyjmowaniu z pudełka odkryłem, że obudowa prawie nic nie waży, było to zapowiedzią dalszych, nieprzyjemnych odkryć :lol: Następne, co mi się rzuciło na uwagę - wszystkie blachy są cieniuteńkie, w tym szkielet obudowy. Już moja prehistoryczna obudowa DTK Computer jest solidniejsza. Zaślepki 5,25" bardzo słabo trzymały się w obudowie i po wyjęciu nie mogłem skutecznie zamontować ich z powrotem. Każde ich dotknięcie lub wstrząs budynku (mieszkam w miejscu, gdzie codziennie doświadczam tąpań spowodowanych działalnością górniczą) kończył się tak, że zaślepki sobie wypadały z frontu obudowy. Skończyło się tak, że wkleiłem je tam na stałe :lol: Do obudowy dostajemy 4 komplety szyn do zamontowania urządzeń 3,5" w otworze 5,25" - te, o dziwo, są całkiem solidne. W komplecie jest także duża ilość śrubek. Jakość śrubek tak jak i całej obudowy pozostawia wiele do życzenia, każda próba mocnego dokręcenia czegokolwiek kończy się zerwaniem gwintu śruby :roll: Po takich oględzinach stwierdziłem, że nie wsadzę sprzętu do tego badziewia. Przeszedłem się do lokalnego sklepu komputerowego i za 180zł (wydatek o 30zł większy niż zakup Sharkoon) kupiłem Chieftec Aegis CH-05-B-B. Nie jest tak ładny, nie da się w nim zrobić takiego przewiewu jak w Rebel9, ale jest stabilny, solidny (waży z 10kg) i lepiej wykonany (bez porównania). Uważam, że nie warto pchać się w tanie obudowy, lepiej dołożyć/oszczędzić na czymś i kupić solidną budę, która nie będzie się trząść jak galareta i dzwonić śledziami PCI. I już nigdy ślepo nie zawierzę opiniom z internetu A teraz pytanie do posiadaczy innych obudów Sharkoon - czy jesteście z nich zadowoleni? Bo jak, jak widać nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Ja swojego Rebela 9 Eco Black mam od ~połowy kwietnia. Problemów z zaślepkami nie miałem - bez problemu je wyjmowałem, wkładałem i się trzymały. Blachy faktycznie do najgrubszych nie należą ale w wibracje chyba tylko raz mi wpadly jak wsadzilem na chama do zbyt ciasnej wnęki w biurku. Brakuje trochę udogodnień w stylu beznarzędziowy montaż kart i napędów, ale za 119zł które dałem za nią jest jak najbardziej godna polecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Tez mam Sharkoon Rebel 9 Eco Black i rowniez sobie chwale. Co prawda stoi troche niepewnie ale w wibracje przez to nie wpada. j/w brakuje szybkiego monetazu ale nadrabia to ladnym wygladem i przewiewem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 ja mam sharkoon revenge eco black. buda dosc solidna, ciezka (prawie 7kg) nie wpada w zadne wibracje. przewiew dobry (miejsce na 4 wentyle 120 - przod, tyl i 2x bok) w zlozonej budzie jest dosc cicho oglonie jestem z budy bardzo zadowolony, szczegolnie za ta cene (dalem za nia rok temu 140pln) uwazam ze budy sharkoon sa jedna z najlepszych propozycji w swojej cenie (tylko troche wyzszej od badziewnych codegenow modecomow i reszty zlomu noname) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Posiadam Sharkoon Revenge Value od sierpnia 2007 . Chłodzi bardzo dobrze (mam jeszcze jeden wentyl z tyłu) Przedni wentyl podłancza się do molexa , boczny 250mm ma dwie końcówki (do molexa lub płyty). Od bocznego słychać przepływ powietrza - dźwięk jest niższy w porównaniu do boxa intela czy karty graficznej (bardziej je słychać niż te 250mm). 2 górne miejsca są na napędy (ale niekoniecznie) - Przedni panel ma tam , odchylane przez wysówającą się tackę , klapki/drzwiczki. Dwa dyski w zatokach 3.5" wpadały w wibrację. Teraz leżą na gąbkach. Jeden na spodzie obudowy a drugi na spodzie od zatok 5.25" Oczywiście teraz drganie nie występują. Muszę przyznać , że te szumy zaczęły mi przyszkadzać i możliwe że ją zmienię na bardziej zamkniętą (bez wentyla z boku) albo wyciszę tylko kartę i procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) W którą stronę wieje ten wielki wentylator w Sharkoon Revenge Value? Edytowane 3 Sierpnia 2008 przez ja_kubek2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 do srodka, czyli robi nawiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...