omkosmok Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Sprzęt to: E8200, P5K PRO, 2*1GB Ballistix + 2*1GB GoodRAM PRO, 8800GT, Sound Blaster Audigy SE i Corsair 520W. Komputer jest 'podkręcony' (procesor pracuje z taktowaniem 4GHz przy 1,4V, a pamięci na 1000MHz 5 5 5 15 2,2V, vNB - 1.41V, vSB - 1.2V, GTL dla procesora jak i NB są na 61x, Load-Line Calibration - AUTO). Orthos z opcją stress CPU and RAM pracuje po kilka godzin, SPI mogę robić w nieskończoność, a cały czas miewam jakieś dziwne BSODy. Jest napisane, że powoduje błąd jakiś dxgkrnl.sys, ale nie zawsze. Czasem się pojawia taki 'bezbłędowy'. Próbowałem na wielu windowsach (Vista x86 z lub bez SP1, XP SP2 lub SP3) i wszędzie to samo... Działałem na jednym z dwóch kompletów pamięci i to samo. Cały czas jak się nie crasciach!ą gry, to są te BSODy. Błagam o pomoc, nie da się tak korzystać z komputera. Edytowane 29 Lipca 2008 przez omkosmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Dxgkrnl.sys - DirectX Graphics Kernel Coś ze sterami od grafy lub z grafą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Niestety to nie wina karty graficznej ani żadnych sterowników. Patrzyłem na innej i jest tak samo. Po wyjęciu Audigy nadal jest niestabilnie. Zauważyłem, że przy wszystkich ustawieniach na domyślne nic się nie crasciach!e etc. Co może wywoływać tą niestabilność, skoro procesor i pamięci są stabilne? Może być coś nie tak z vNB (1,35V) i GTL ustawionym na 61x? Jakie Wy stosujecie napięcia? Czy przy fsb rzędu 50x należy zwiększać napięcie na SB? Co ze strapem? Powinien być ustawiony na sztywno na 400MHz, czy raczej AUTO? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Wiem, ze nie odpowiem na Twoje pytanie, ale ja mialem cos podobnego. Crashowalo na maxa, SuperPI w nieskonczonosc, Prime w 4 instancjach na 4 jajkach i przy Stress CPU i przy Blendzie dziala, a mialem BSODy. Robilem WinDebugera i wychodzil mi jakis ster : ASACPI.sys ktory jest odpowiedzialny za niewiadomo co. Po dlugich testach (wszystko probowalem timingi napiecia i wszystkie testery przechodzily) doszedlem, ze BSOD powoduje kombinacja uwaga teraz EVERESTU (ktory mialem wlaczony dla czujnikow temperatur i napiec) oraz WinAMPa!!! W momencie gdy nie uzywam tych 2 programow na raz BSOD odszedl do przeszlosci, moze masz cos podobnego? Nie musi to byc wcale konfilkt sprzetowy, a raczej softwarowy, jezeli wszystkie ORTHOSy SUPERPI Ci przechodza? Edytowane 31 Lipca 2008 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Zrobiłem to, co zaleciłeś, ale dalej nic. Jeszcze jakieś sugestie? /e - chciałbym dodać, że teraz nie dzieje się tak w każdej grze - Call of Duty 4, Medieval 2 Total War czy Frontlnes Fuel of War działają stabilnie. Natomiast GRID lub DiRT crasciach!e się po minucie. Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez omkosmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 daj ramy nominalnie - masz dwie różne firmy i oze to nie wyrabiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...