_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) przydalby sie na forum jakis sticky nt pojec podkrecania chodzi mi o c2d, np fsb wall - co to jest, jak wykrywac strap - z czym to sie je fsb hole - jw vdroop dodatkowo moze linki jak wykrywac makismum mozliwosci swojego ramu oraz slownik pojecz biosow plyt glownych np hyperpath 3 nie wspomne o rewizji istniejacych plrzykejonych tematow (jak np podkrecanie pamieci ddr1 w czasach ddr2 ;) ) bo zdarzajaa sie martwe linki (juz widze grad lecacych kamieni z okrzykiem rtfm ;D ) tak, uzylem google, kilkaset razy, tutaj szukajki tez uzywalem ale juz niestety ni byla taka dora jak google :/ Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) FSB wall - scianka FSB, max FSB jakie zrobi twoj proc. Wszystko zalezy od temperatury. Nie znam sie na C2D ale wiem ze im mniejsza temp tym wieksze FSB mozna osiagnac. W AMD tak nie ma ;) Strap - dzielnik pamieci hole - nie wiem, nie siedze w intelu vdroop - jakby ci to napisac, roznica napiecia miedzy ustawionym w biosie a real Max MHz pamieci - ustawiasz dzielnik np 1:2 i sprawdzasz ile mem robia. Dla FSB 200 bedziesz mial 400(800). Ode mnie tyle, reszte dopowie ktos inny:) Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) to moze cos zaprezentujesz z dziedziny AMD :) fsb wall chyba nie zalezy tylko od temperatury - bo np mialem superchlodny procek i ni chuhcu nie chcial wstac - pomimo roznych zabiegow jak zmiana napiecia, dzielnika ramow itd. wiem za to ze kazdy procek ma inny fsb wall, czesto zalezy od daty produkcji procka (week) fsb hole to taki zakres na mobo w czestotliwosciach ze plyta nie chce sie zabootowac - np sa plyty co nie chca wstac za chiny w zakresie 359-390, ale wyzej ida ;) czesto da sie usunac poprzez aktualzacje biosu vdroop jak dobrze zrozumialem to specjalnie wprowadzona mozliwosc obnizania napiecia na procesor aby miescil sie w zakresach tolerancji na moc pozerana przez procesor - objawia sie tym ze w chwili obciazenia procek dostaje nizsze napiecie niz powinen aby obnizyc jego pobor mocy - ale to powoduje ze w biosie trzeba ustawic wiecej aby nie zdychal z braku papu albo lutowac elementy na plycie Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) Piszac o tym vdroopie mialem na mysli roznice w idle i load ale ok ;) W sumie nie taki zly pomysl z tymi pojeciami. Rozumiem ze zbierzesz wszystko razem i pozniej to zaprezentujesz :)? Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 ach jakis ty domyslny :lol2: :) tak, chc esobie kilka rzeczy w glowie poukladac i przy okazji inni skorzystaja a co do vdroop to chyba kazde procki maja zmiane napiecia, zmienia sie za to pobor pradu (wymyslam ;P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...