Skocz do zawartości
remyleblau

Kontroler Sata + Hdd Sata Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje kupic kontroler SATA pod pci na starym mobo MSI (agp, ata), do tego jakis wiekszy hdd, najlepiej SATA II. Mam cienki zasilacz ktory ciagnie 1x80gb ATA i 2 napedy - dvdrw i cdrom, z ktorych praktycznie nie korzystam (moglbym odlaczyc cdrom zupelnie).

HDD SATA II na kontrolerze pod pcie byloby tymaczasowym rozwiazaniem (pozniej wrzucilbym ten hdd do nowego pc) i raczej bym nie bootowal OS z tego dysku.

Zastanawiam sie czy nie bedzie problemow z zasilaniem/polaczeniem hdd SATA II i kontrolera ze starym SATA - powinienem zwrocic uwage na cos jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety crapowywaty Modecom FEEL z PFC, 300W. Jeden hdd ATA i 2 napedy ciagnie bez problemu. Powinien chyba dac rade 1x80gb ATA + jakis wiekszy SATA 2 (pracujacy na na SATA 1) przez kontroler i jeden nieuzywany naped? Gfx tez mam starszy, nie wymaga dodatkowego zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze przed zakupem sprawdź ile maxymalnie GB twoje starawe MOBO obsługuje... sam miałem kiedys MSI na 845PE i max to było 160Gb i tylko same problemy z takim kontrolerem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Planuje kupic kontroler SATA pod pci (...)

Mam cienki zasilacz ktory ciagnie 1x80gb ATA i 2 napedy - dvdrw i cdrom, z ktorych praktycznie nie korzystam (moglbym odlaczyc cdrom zupelnie).

HDD SATA II na kontrolerze pod pcie byloby tymaczasowym rozwiazaniem (pozniej wrzucilbym ten hdd do nowego pc) i raczej bym nie bootowal OS z tego dysku.

Zastanawiam sie czy nie bedzie problemow z zasilaniem/polaczeniem hdd SATA II i kontrolera ze starym SATA - powinienem zwrocic uwage na cos jeszcze?

Dodatkowy dysk pociągnie max jakieś 12W, więc nie ma paniki jeśli chodzi o zasilanie. Kontrolera (taniego) na PCI nie traktowałbym jako przyszłościową inwestycję, ponieważ na nowszym MB lepiej będzie chodził kontroler zintegrowany (PCI-E nie podłączysz, tak btw - nie masz złącz na mobo). Limit pojemności HDD jest zalezny od kontrolera, a te obsługują w większości 48bit LBA - mobo nie ma tu nic rzeczy. Z przyczyn praktycznych lepiej kupic kontroler SATA2, ponieważ niektóre badziewne HDD nie są kompatybilne w "dół" (bo producent ma swoją teorię jak powinno działac SATA :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wyjasnienia. Z tym pcie to literowka oczywiscie, nie zauwazylem. HDD bralbym SATA II SEAGATE/MAXTOR (chyba nie ma duzej roznicy, maxtor zostal wykupiony przez seagate zdaje sie) 500GB 32MB cache. W biosie mobo bawilem sie ustawieniami przy dyskach i z tych 'presetowych' wynikalo ze max jest 160 gb, no ale zawsze jest opcja 'user' gdzie recznie mozna wklepac wartosci, zreszta z tego co piszesz wynika ze to i tak kwestia samego kontrolera. Calosc oczywiscie traktuje jako cos tymczasowego, wlasciwie to sie sie zastanawiam czy brac teraz hdd + kontroler czy poczekac az bede zmienial wszystko. Z drugiej strony w nowym pc jedno zlacze ATA by sie przydalo chocby na naped czy stary hdd na rozne smieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszość nowych płyt głównych oferuje przynajmniej jedno IDE, więc spokojnie. Z drugiej strony rozważyłbym wzięcie dysku Samsung F1 640GB, bo jest cichszy i szybszy/wydajniejszy.

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszczedzac na kontrolerze tez nie za bardzo warto... no chyba ze kupisz za 10pln to bylo by jeszcze do przezycia (o ile to bedzie tylko rozwiazanie na bardzo krotki czas), byle na jakims dobrym chipsecie, coby ze sterami nie bylo problemow.

Mi jakis czas temu udalo sie nabyc bardzo fajnego adapteca pod PCI-E z RAID i szczerze mowiac roznica miedzy tym z mobo jest spora (ICH9 wiec dosc nowy, 10 jeszcze nie wiele osob posiada, a nie wiem czy wogole cos w nim raid poprawiali). W kazdym badz razie zastanow sie miedzy tym zeby albo wydac jak najmniej na kontroler uzywany tymczasowo jedynie, a dolozeniem kilku pln do czegos lepszego, jak bys chcial pobawic sie w raid sprzetowy. Ja moj kupilem za ok 70pln na alledrogo (nowy w granicach 200pln w sklepach) i szczerze mwiac warto bylo :) W weekend moze jakis maly tescik zrobie i porownam z ICH9, roznica jest spora, to znaczy czuc ze sprzet dostal malego kopa, ale jakiego bardziej porownywalnie postaram sie sprawdzic niebawem, do tego plyta ma mniejsze problemy z bootem (cos dziwnie logo sie wyswietlalo jak wlaczylem RAID i boot sie delikatnie wydluzal)

EDIT:

Przyczaj sie na >>TEN<< , mysle ze w granicach 30pln warto, na pewno nie bedzie z nim problemow jak z dziadostwem na VIA (mam taki jeden z sata i ata i musze przyznac ze to kicha, ktos mi go przyniosl kiedys i dobrze bo zalowal bym tych 25-30pln), unikaj tez starszych silliconow, mam jakiegos 3112 i nie jest rewelacyjny, raczej bardzo przestarzaly, lepsze byly by 3114 albo 3114a, to odswiezona 3112 i obsluguje do 4 portow, ale sata1 niestety i tez bez rewelacji. Ten na Sil3512 pociagnie sata 2 i fajnie powinien pracowac, ewentualnie na Sil3132, ale to juz chyba tylko PCI-E, adaptec niestety jest sporo drozszy...

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się własnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem i przeglądam aukcje. Dzięki jędras77 za podpowiedź. Narazie sprawę odkładam do października, kiedy będe wiedział na czym stoję. Ale bede się rozglądał za kontrolerami z chipsetami innymi niż VIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi