Skocz do zawartości
Malik

Ek Waterblocks Gtx 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo firma EK Waterblocks wypuscila partie blokow na karty graficzne gtx 260/280, ktora byla z defektem.

Dokladnie mowiac chodzilo o to ze blok nie przylegal idealnie do karty w czesci sekcji zasilajacej - co zmuszalo uzytkowanika do mocniejszego przykrecenia bloku. Konczylo sie to albo peknieciem pcb karty albo przegrzaniem jej.

Pare dni temu firma EK Waterblocks wystosowala oficjalna wiadomosc, w ktorej przyznali sie do bledu oraz oswiadczyli ze kojene partie bloku sa juz prawidlowe. Postanowilem osobscie to sprawdzic zamawiajac blok EK Waterblocks w wersji niklowanej. Dodatkowo wzialem backplate ktory jest w opcji dodatkowej.

Szczerze powiem ze zakladalem blok " z dusza na ramieniu" po przeczytaniu paru opowiesci ludzi ktorzy go zakladali. Jak sie pozniej okazalo - niepotrzebnie.

Blok zakladalo sie jak kazdy inny, nie bylo zadnych problemow. Profilaktycznie wykonalem dwa montaze: 1. na sucho aby sprawdzic czy wszystko dolega do bloku, oraz czy blok jest prosty - proba stolu, 2. proba generalna - przesmarowanie karty, dociecie thermal padow i skrecenie na gotowo - oraz proba pod swiatlo czy wszystko ladnie pasuje.

Dla osob ktore chca kupic ten blok - od razu zamawiajcie backplate gdyz dzieki niemu karta jest idealnie prosta, nigdzie nie wykrzywia pcb karty !!!

Po godzinie pracy karty temperatury w idle wahaja sie miedzy 32 - 35 stopni.

Dołączona grafika

Pare zdjec:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konczylo sie to albo peknieciem pcb karty albo przegrzaniem jej.

A ja myslalem, ze dymek poszedl z mobo....a tu jednak z grafy B-)

dodam jeszcze, ze moj "kat" troche inaczej wyglada...

Dołączona grafika

a i co ciekawe w instrukcji na ilustracjach blok wyglada tak jak Malika

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podepne sie do tematu bo mam ten sam problem ale z tym Aquacomputer AquagratiX - HD 4870 i niestety podczas dokrecania bloku znieksztalca sie PCB. A wiec czy ktos moze wie gdzie mozna kupic "backplate" do tego bloku? Czy wogole jest cos takiego dostepne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

steve69 sry nie zauważyłem że chcesz do ati

oficjalnie na stronie ek nie widzę ale być może wyjdzie niebawem [mało prawdopodobne]http://ekwaterblocks.com/shop/index.php?cPath=21_31_42&sort=2a&page=1

Pozostaje jeszcze zlecenie wykonanie komuś [Maniakalny itp ;p]czegoś podobnego wzorowane na gtx2x0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chcesz przez to powiedziec ze bedziesz niebawem posiadaczem takiego fajnego ustrojstwa??:

Dołączona grafika

Ciekaw jestem jak to sie prezentuje i jak wyglada kwestia montazu na karcie tego czegos.

Choc z drugiej strony przy takich cenach blokow backplate powinien byc dorzucany za free jak ktos blok kupuje, zeby nie bylo pozniej ze karta sie wygina, ewentualnie w takiej cenie jak w tej chwili dorzucali by ten na pamieci, bo wyglada na to ze bedzie kosztowal tak przynajmniej z polowe ceny bloku na GTX280 ;(

Ciezka sprawa z fullcoverami... np taki na radoslawa 4850 kosztuje sporo ponad polowe wartosci karty i pewnie tylko z nia jest kompatybilny i liczyc na to ze po pojawieniu sie nowych kart blok sie bedzie na nie nadawal nie ma co, tak ze fullcovery po woli staja sie byc wynalazkami dla zapalencow... wczesniej tez w sumie kosztowaly podobnie, tylko karty byly drozsze i jakos inaczej sie to kalkulowalo :)

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac na instrukcje to montarz wyglada na banalny...sam myslalem, zeby to zamowic zamiast backplate, ale jakos mi sie nie podoba :P

a cena od 55 do 62 euro...zaleznie od versji...ciekawe jak to w testach sie spisze 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montaz faktycznie prosty, powinno ladnie to trymac nawet jak sie ne wylot skreci je srubami M4x16 (choc troszki moze i za grube sie wydaja), rylko te dystanse mnie martwia... jak wyjdzie znowu niedorobiona partia blokow to moze byc z tym problem, oby mialy dobrze kanaliki pod oring zrobione powinno ladnie trzymac.

Martwi mnie tylko wydajnosc tego jako calosci...

Przy ktoccach od 1 strony (powiedzmy od strony z GPU) bedzie to dzialac rownolegle, tak ze jesli bloczek na RAM bedzie stawial mniejsze opory niz ten na GPU po drugiej stronie to spadnie tam straszliwie flow i glownie bedzie szedl przez ta sekcje z tylu... nie wazne z ktorej strony beda krocce...

Przy 1 kroccu od strony GPU, a drugim od tylu bedzie pewnie podobnie...

@Malik dal bys rade przetestowac to pod kontem montazu kroccy na blokach? Bedzie troszki zabawy, ale wydaje mi sie ze minimalnie bedzie to wplywac na temperaturki rdzenia.

- 2 po stronie ram

- 2 po stronie GPU

- po 1 na kazda strone

Gdyby jakos udalo sie te bloki polaczyc szeregowo pracowalo by to znacznie lepiej... no chyba zeby uzyc tylko 1 Spacera a pozostale otwory zaslepic i puscic obieg po 1 stronie bloku ram, tam gdzie bedzie wlot zaslepic tyl, po drugiej stronie przez spacera puscic wode na czesc z GPU, tu tez zaslepic wylot i po drugiej stronie bloku dac krociec.

Chodzi mi o cos takiego, bo z instrukcji EK wyglada na to ze oni chca to rownolegle mocowac...

Dołączona grafika

Edit.

No chyba ze ten blok na pamieci nie ma gwintow w spodzie tylko w topie.... to moze byc wtedy problem maly... Dziwi mnie troszke ze tego do konca nie przemysleli... ja sie spotkalem z czyms takim jak uzywalem bloku koolance na 7900GT, gdzie czesc na ram i GPU byla polaczona szeregowo, pozniej wsadzilem MCW60 i swiftech ramcool, ktory pracuje rownolegle i mimo ze blok niby lepszy, niby kroccw iekszej srednicy, to spora czesc obiegu znalazla lepsze przejscie przez wlasnie czesc na RAM, przez co w GPU spad flow i niestety tempy byly gorsze niz na namym MCW60 i gorsze niz na bloku koolance, ktory mial o wiele mniejsze stednice kroccy...

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chcesz przez to powiedziec ze bedziesz niebawem posiadaczem takiego fajnego ustrojstwa??: FOTO

Dokladnie takie cos tylko ze wersja niklowana ;)

a ile ci leca pamiatki teraz ?

Jeszcze nie sprawdzalem na wodzie. Przed zalozeniem bloku na ram sprawdze max i pozniej z blokiem. Na AC seryjnym poszly 1260mhz

Montaz faktycznie prosty, powinno ladnie to trymac nawet jak sie ne wylot skreci je srubami M4x16 (choc troszki moze i za grube sie wydaja), rylko te dystanse mnie martwia... jak wyjdzie znowu niedorobiona partia blokow to moze byc z tym problem, oby mialy dobrze kanaliki pod oring zrobione powinno ladnie trzymac.

Martwi mnie tylko wydajnosc tego jako calosci...

Przy ktoccach od 1 strony (powiedzmy od strony z GPU) bedzie to dzialac rownolegle, tak ze jesli bloczek na RAM bedzie stawial mniejsze opory niz ten na GPU po drugiej stronie to spadnie tam straszliwie flow i glownie bedzie szedl przez ta sekcje z tylu... nie wazne z ktorej strony beda krocce...

Przy 1 kroccu od strony GPU, a drugim od tylu bedzie pewnie podobnie...

@Malik dal bys rade przetestowac to pod kontem montazu kroccy na blokach? Bedzie troszki zabawy, ale wydaje mi sie ze minimalnie bedzie to wplywac na temperaturki rdzenia.

- 2 po stronie ram

- 2 po stronie GPU

- po 1 na kazda strone

Gdyby jakos udalo sie te bloki polaczyc szeregowo pracowalo by to znacznie lepiej... no chyba zeby uzyc tylko 1 Spacera a pozostale otwory zaslepic i puscic obieg po 1 stronie bloku ram, tam gdzie bedzie wlot zaslepic tyl, po drugiej stronie przez spacera puscic wode na czesc z GPU, tu tez zaslepic wylot i po drugiej stronie bloku dac krociec.

Chodzi mi o cos takiego, bo z instrukcji EK wyglada na to ze oni chca to rownolegle mocowac...

Dołączona grafika

Edit.

No chyba ze ten blok na pamieci nie ma gwintow w spodzie tylko w topie.... to moze byc wtedy problem maly... Dziwi mnie troszke ze tego do konca nie przemysleli... ja sie spotkalem z czyms takim jak uzywalem bloku koolance na 7900GT, gdzie czesc na ram i GPU byla polaczona szeregowo, pozniej wsadzilem MCW60 i swiftech ramcool, ktory pracuje rownolegle i mimo ze blok niby lepszy, niby kroccw iekszej srednicy, to spora czesc obiegu znalazla lepsze przejscie przez wlasnie czesc na RAM, przez co w GPU spad flow i niestety tempy byly gorsze niz na namym MCW60 i gorsze niz na bloku koolance, ktory mial o wiele mniejsze stednice kroccy...

Sprawdze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi