piotrjancy Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam, posiadam kompa jak z podpisu i od samego początku mam problem z urządzeniami podpiętymi na kontroler ATA, pierw była sprawa dysku (poszedł na wymianę) teraz jest problem z nagrywarką, w sumie jakoś sobie z tym dawałem radę do dziś, lecz w czym rzecz: po włączeniu kompa po porostu jej nie wykrywa (zarówno bios jak i Windows), muszę wtedy pod rząd po kilka razy kompa wyłączać i włączać by za którymś tam razem ją w końcu wykrył, jak ją już wykryje to chodzi bez problemu (nagrywanie, odtwarzanie) jak znów kompa wyłączę sytuacja się powtarza. Wie ktoś jaka jest tego przyczyna ? Bo już chodzę z zamiarem kupna nagrywarki na Sata. Może ta płyta ma coś z ATA (miałem dysk na ata i były z nim takie jaja że szok http://forum.purepc.pl/temat/podstawowe-za...-z-nim/268597/) All stery są zainstalowane, os Vista Ultimate 64bit SP2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Jak masz ustawiona zworke Master/Slave/Cable select? Czy na taśmie znajduje sie jeden naped? Sprobuj przestawic na Cable select. Uzywaj taśmy dołączonej do płyty Asusa, miałem problemy z Asusem P5N32-E SLI przy uzywaniu innych niz standardowa tasma ata... po prostu plyta nie startowala lub nie wykrywala napedu jak u Ciebie. Tak na marginesie.. to SP2 jest juz dostępny dla Visty? :) Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 - jeden napęd - mam na master - sp1 rzecz jasna - sprawdzę na taśmie dołączonej do płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...