Skocz do zawartości
smurv

Jakie Dyski, W Miare Tanie I Cieche

Rekomendowane odpowiedzi

Z reguły tak bywa z wymienia się kompa a dysk zostaje do kolejnego, mój staruszek 80gb ma już swoje lata i boje się o niego, bo pewnie [odpukać] niedługo się rozpadnie.. A nowy proc i płyta już w drodze [p5q-e + q9550]

Czego potrzebuje dysków w miarę tanich [200-250] i cichych, czy szybkich hmm o tym za chwile, pojemność w granicach rozsądku teraz standard to 250 i 500

Przeczytałem wszystko, co na tej stronie RAID

Apropo RAID, w skrócie:

RAID 0 - połączenie N dysków fizycznych w jeden wirtualny [szybszy zapis]

RAID 1 - połączenie dysków w ten sposób ze są dla siebie lustrami [większe bezpieczeństwo]

RAID 5 - połączenie raida 0 + 1, jeśli się mylę to mnie poprawcie

I jako ze zaczynam pracować na dość dużych plikach i cennych potrzebuje właśnie Raid 5

Mam parę pytań właśnie, co do raida, bo o ile wybór dysków jest mniej kłopotliwy dla mnie tutaj mam już problem, bo nigdy tego nie robiłem i się nie znam,

W raid 0 najlepiej łączyć 2 takie same dyski by nie trącić nic na szybkości zapisu i na pojemności, w raid 1 jest podobnie, a jak to jest w raid 5, bo minimalna ilość dysków fizycznych to, 3 ale żeby nie trącić na niczym potrzeba już ich 4 mam racje?

Kolejna sprawa jak to wygląda technicznie, jeśli kupiłbym na razie tylko 2 dyski zrobił raid 0 to czy mogę później zmienić raid 0 i dane na nim w raid 5?

Z góry dziękuje za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi