smurv Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Z reguły tak bywa z wymienia się kompa a dysk zostaje do kolejnego, mój staruszek 80gb ma już swoje lata i boje się o niego, bo pewnie [odpukać] niedługo się rozpadnie.. A nowy proc i płyta już w drodze [p5q-e + q9550] Czego potrzebuje dysków w miarę tanich [200-250] i cichych, czy szybkich hmm o tym za chwile, pojemność w granicach rozsądku teraz standard to 250 i 500 Przeczytałem wszystko, co na tej stronie RAID Apropo RAID, w skrócie: RAID 0 - połączenie N dysków fizycznych w jeden wirtualny [szybszy zapis] RAID 1 - połączenie dysków w ten sposób ze są dla siebie lustrami [większe bezpieczeństwo] RAID 5 - połączenie raida 0 + 1, jeśli się mylę to mnie poprawcie I jako ze zaczynam pracować na dość dużych plikach i cennych potrzebuje właśnie Raid 5 Mam parę pytań właśnie, co do raida, bo o ile wybór dysków jest mniej kłopotliwy dla mnie tutaj mam już problem, bo nigdy tego nie robiłem i się nie znam, W raid 0 najlepiej łączyć 2 takie same dyski by nie trącić nic na szybkości zapisu i na pojemności, w raid 1 jest podobnie, a jak to jest w raid 5, bo minimalna ilość dysków fizycznych to, 3 ale żeby nie trącić na niczym potrzeba już ich 4 mam racje? Kolejna sprawa jak to wygląda technicznie, jeśli kupiłbym na razie tylko 2 dyski zrobił raid 0 to czy mogę później zmienić raid 0 i dane na nim w raid 5? Z góry dziękuje za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...