Gold1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Zacznę od tego, że przeszukując forum nie spotkałem się z takim problemem jak mój, więc zakładam nowy temat. Jeśli taki temat jednak istnieje to z góry przepraszam, ale go nie znalazłem. Przechodząc do problemu...w marcu nabyłem nowy komputer. Po paru miesiącach zaczęły się problemy z włącznikiem (czasami "załapywał" po 2-3 próbach włączenia, ale na ogół było jak być powinno). Na początku sierpnia, rano komputer był krótko użytkowany, a potem został wyłączony. Po jakiejś godzinie chciałem włączyć go jeszcze raz i...nic. Próbowałem ze 30 razy i po prostu nie chciał się włączyć. Było to dość dziwne zważywszy, że prąd dochodził bo przyciski były podświetlone (moja obudowa: http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1195816 ). Komputer dałem do serwisu, po miesiącu (skandal) oddali sprzęt i powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Przy mnie sprzedawca włączył i wyłączył parę razy komputer. W domu pochodził normalnie 2-3 dni (do dnia wczorajszego) i znowu nie chce się włączyć. Poczekałem do rana i zadziałał normalnie. Włączyłem go kilka razy i wszystko było jak być powinno, posiedziałem przy nim trochę i wyłączyłem. Przed chwilą chciałem go włączyć i znów nie działa. Już nie wiem co o nim myśleć. Myślałem, że to może przez zbyt wysoką temperaturę, ale dzisiaj nawet nie zdążył się nagrzać. Sprzedawca powiedział, że to może jakieś zabezpieczenia przed spięciami, odcinające włącznik, ale wątpię. Dodam, że mojemu ojcu udalo się go włączyć trzymając palec na włączniku i pstrykając pare razy włącznikiem na listwie. Jeśli chodzi o pracę komputera gdy jest już włączony to wszystko chodzi dobrze:gry, aplikacje, internet. Nie dzieje się nic co mogło by wskazywać na usterkę, więc stawiam na uszkodzenie włącznika\panelu obudowy lub zasilacz. Przepraszam za przydługi post , ale chciałem jak najlepiej przybliżyć Wam problem. Co sugerujecie? Mój komputer: Proc. Core 2 duo e8200 2,66 Ghz Pł. gł. gigabyte GA-G31M-S2L G31 S775 Grafika: Palit GF 8600GT 1024MB zasilacz: I-BOX ATX 400W Basic CE+PFC 24PIN RAM: Kingmax ddr2 1024MB pc800, goodram ddr2 2048MB pc800 (kości mimo różnych firm nie gryzą się, goodram dołożony ostatnio długo po rozpoczęciu się problemu; wcześniej byly dwa kingmaxy) Obudowa: podałem linka wcześniej dysk: hdd samsung 500GB HD501LJ 7200 SATAII 16MB Napęd: dvd rec LG GSA-H55L System: Vista Home Premium PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Radze ci jak najszybciej zmienić zasilacz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 przed wymianą zasilacza, mozesz dodatkowo sprawdzić sprawność przycisku (choć ja obstawiam ze sprawny w 100%). otwórz obudowę i poszukaj wiązki kabli, wyjmij kabelek -dwużyłowy podpisany najczęściej jako " power SW " w miejscu wyjętego kabelka będa dwa bolce, na moment przy włączonym zasilaczu listwie itp zewrzyj bolce :P. jakimś nożem, śruboketem. ;] to tyle na temat testu samego przyciska. Takie załączanie się raz na dziesięć razy oznacza problemy z sekcją zasilania. I to tutaj tkwi problem. Albo masz za słaby/rozwalony zasilacz, albo masz uszkodzone kondensatory na płycie głównej odpowiedzialne za sekcję zasilania. Ja obstawiam na odległość zasilacz ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Ojej, ostro przeceniłeś jego możliwości.. Ładowanie go do jakiegoś dobrego, podkręconego E21XX byłoby dość ryzykowne - a co dopiero do takiego zestawu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...