Skocz do zawartości
grosta

Monitor Do Dobrego Zestawu Komputerowego

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam do Was pytanie jeżeli chce kupić taki zestaw:

Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX

Thermalright Ultra-120A

Fander 120mm

Asus P5Q Pro

OCZ Reaper EPP Edition DDRII 4GB/1066 (2 x 2GB) CL5 (OCZ2RPR10664GK)

Radeon 4870 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E)

2x Samsung SpinPoint F1 320GB spięte w RAID0

Nagrywarka DVDR LG GH-20NS15 OEM Black SATA

Corsair CMPSU-520HXEU - 520W

Antec Gamer Three Hundred

Logitech Laser Cordless Desktop LX 710

GENIUS SW-HF5.1 5005

Windows Vista Home Basic 64 bit

to czy monitor 22" LG Flatron W2252V-PF to będzie głupota/wąskie gardło?.

Zniechęciły mnie ceny - za dobry monitor PVA najlepiej 24" trzeba dać 1700 złoty. Już za przejście z 22 na 24" to duża różnica w cenie. A ten mam za 760 złoty.

Monitor zbiera dobre recenzje ale wiadomo wady jak to w TN'kach.

Chciałem zaczekać i kupić za rok 30" z rozdzielczością 2500px w cenie pewnie 1000-1500

Czy takie podejście jest Waszym zdaniem rozsądne czy może przy takiej karcie graf. na takim monitorze sprzęt wypadnie blado?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Czy takie podejście jest Waszym zdaniem rozsądne czy może przy takiej karcie graf. na takim monitorze sprzęt wypadnie blado?

Nie sądzę aby można było nazwać supepłynną grę w rozdzielczości 1680x1050 "wąskim gardłem" :) Myślę że nie powinieneś się obawiać, wiadome że 24" jest lepsze ale nie przesadzajmy, 1680x1050 i 22" to też całkiem niezły sprzęt do grania przyjemny do "ogarnięcia" wzrokiem. Tak naprawdę dużo zależy od tego z czego się przesiadasz, jeśli z 17" CRT to na pewno Ci sie spodoba. Zresztą idź do sklepu jakiegoś i przymierz się, pooglądaj z 10 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zniechęciły mnie ceny - za dobry monitor PVA najlepiej 24" trzeba dać 1700 złoty.

2. Chciałem zaczekać i kupić za rok 30" w cenie pewnie 1000-1500

ad1. ja bym powiedział ze 1700zł za 24" PVA to bardzo atrakcyjna cena. nawet obecnie. w dodatku praktycznie nadal nie możliwa do znalezienia. o tym co kiedyś to nawet nie wspominam. niestety ale ceny lcd ostro dają po kieszeni....

ad2. jeśli za rok będzie można kupić 30" za 1000-1500 to obiecuje, że momentalnie wyrzucam 24" przez okno i pędzę do sklepu. zapożyczę się nawet od razu na kilka...

ps. bo oczywiście nie zakładasz 30" na TN prawda? ;) bo to by było jak jakiś kiepski angielski żart. 22" TN to IMO chyba max, no moooże 24"....

co do "wąskiego" gardła.... dziwne pojęcie w kontekście monitora. monitor nie daje przecież 'prędkości'.

jakbym miał radzić to tak jak @akodo: skocz do jakiegokolwiek marketu czy sklepu, podejdź na odległość z jaką biędzie stał na biurku i się dowiesz jaka wielkość ci obecnie odpowiada.

pomijając 27-30" to do większości rozmiarów i tak się przyzwyczaisz po max miesiącu i pomyślisz "a może większy...." ja tak miałem ze swoim. aczkolwiek gdy przez 2miesiące miałem dostęp tylko do 14" laptopa to mnie jakoś wyleczyło z zachcianek na "więcej" i 24" wróciło do pozycji "optymalne" a nie "za małe";)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi