Skocz do zawartości
marcellus

Zalman Heatpipe ZM80A-HP & CNPS6000-Cu

Rekomendowane odpowiedzi

A to ten Zalman nie chłodzi też przy okazji pamięci? Zawsze myślałem, że chłodzi. Jest taki wielki, więc co to za problem dać jakieś połączenie do pamięci, by były chłodzone

Problem w tym, ze karty maja inaczej rozstawione kostki pamieci i kondensatorki na PCB i dlatego ciezko by to bylo dopasowac. Trzeba by robic takie radiatory dla kazdego rodzaju kart z osobna, a to sie juz chyba nikomu nie oplaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do temperatur to jestem troszke... zaniepokojony :-?

Bo na przyklad dzisiaj rano MBM pokazal mi tuz po wlaczeniu kompa, ze mam -5*C na CPU. Teraz mi np. pokazuje ze mam zaledwie 18*C (...)

moze masz wlaczonego jakiegos softcoolera i dlatego pokazuje takie dziwne rzeczy - zreszta ja nie wierze w takie odczyty IMO jedyny wiarygodny wynik to odczyt z zewnetrznego "termometru" np z miernika uniwersalnego
hehe :)

Problem byl w tym, ze ustawilem sobie w MBM na czytanie temp. z diody :wink:

Tak tez srednia temp. pracy (Silent mode) CPU to 50*C przy 39*C w obudowie. Jak dla mnie - w zupelnosci wystarczy :)

Jak w lipcu sloneczko przygrzeje to juz nie bede sie musial stresowac, ze mi sie piekarnik robi :wink:

off-topic: A co do soft coolerow... w ogole warto jakis instalowac? Nigdy nie ufalem, ze mozna uzyskac przyzwoite wyniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...off-topic: A co do soft coolerow... w ogole warto jakis instalowac? Nigdy nie ufalem, ze mozna uzyskac przyzwoite wyniki...

w sumie to zalezy co robisz - jak prawie caly czas proc nieobciazony to taki softcooler troche daje, natomiast jak obciazasz proca prawie non-stop to nic nie daje, IMO gorsze jest czeste zmienianie "obciazenie/spoczynek" - bo przy softcooler'ze w czasie spoczynku proc ma dosyc niskie temp. a przy obciazeniu wysokie - chodzi o to ze roznica temp. jest wieksza niz gdybys go nie stosowal a to IMO jest bardziej szkodliwe dla procka (wieksze wachania temperatur)

co do samych softcooler'ow to poszukaj na forach - oprogramowanie i archiwum... bo temat byl kilka razy poruszany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

marcellus - grunt to byc zadowolonym z zakupu :) ale wyczysc kompa z kurzu

hehe :wink:

Kurzu sie pozbylem, a przynajmniej jego wiekszej czesci :)

Co do temperatur to jestem troszke... zaniepokojony :-?

Bo na przyklad dzisiaj rano MBM pokazal mi tuz po wlaczeniu kompa, ze mam -5*C na CPU. Teraz mi np. pokazuje ze mam zaledwie 18*C a jak zaczne cos robic to sie momentalnie podwyzsza do przynajmniej 50*C...

Nie za bardzo jestem przyzwyczajony do takich - ehm ehm - egzotycznych skokow... zwlaszcza jesli mi pokazuje, ze mam lodowke w srodku kompa :P

BTW: Jesli na procku mam AX1700DMT3C to jaka temp. wytrzymuje? AFAIR to bedzie 90?

Pytam, bo znalazlem w necie dwie sprzeczne informacje i w koncu nie wiem ktora jest sluszna :-?

i zmien cooler w podpisie :!:

Dzieki! :P

Heh, mam identyczna prawie bude i bardzo zblizona konfiguracje co do chlodzenia oczywiscie, tylko te Twoje wiatraczki, ech... serce mi sie kraje jak na nie patrze, ja mam gorsze Mastercoolery. Z tym korzem to zastosuj sobie takie fajne filtry na wiatrakach wlotowych, czyli potrzebowal bys 3 szt (4MAX) Ja tak zrobilem i kurzu mam duzo duzo mniej, a pomieszczenie w ktorym zwyklem rzerowac nie nalezy do najczystszych ;-) Takze mozna bylo by uszczelnic kompa (uszczelki oraz np. tym takim pistoletem co topi pod wplywek temp. te plastikowe wklady), zeby powietrze dostawalo sie tylko przez te filtry. Takze predkosci obrotowe wiatrakow zwolnij. Mi kreca sie na: CPU-1500 rpm, Case: 1400rpm, Power supply:1900rpm (do regulacji zastosowalem taki prosty ukladzik LM 317, w zasilce tylko wiatrak reguluje sie sam0 nie mam na niego wplywu ;-(( ) I przy takich obrotach mam temp: CPU: 33, wewnatrz: 28. I to sa temp po kilku godzinnej pracy w dzien:14:00 (slonce swieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA TI4200  Zalman Heatpipe ZM50-HP bedzie zaslaby, zreszta sam producent na karty od GF3 poleca  Zalman Heatpipe ZM80(A)-HP. Co sie tyczy radiatora CPU to mam sam wentylator on niego, nazywa sie to Zalman FB123 i jest ciche dopiero ponizej 2000 RPM, co przy sprzecie z podpisu daje temp w stresie na poziomie 55stC.

ciekawe z ta słaboscią owego Zalmanka, myslałem, że Shappire stosuje identyczny nawet na Radka 9700 i chyba ma nawet wersję Radka 9800 ..... czyżbym sięmylił? a moze masz na myśli tego mniejszego Zalmanka a ja tego wiekszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, mam identyczna prawie bude i bardzo zblizona konfiguracje co do chlodzenia oczywiscie, tylko te Twoje wiatraczki, ech...  serce mi sie kraje jak na nie patrze, ja mam gorsze Mastercoolery.

To znaczy jak mam Cie rozumiec?

Bo ja w sumie nie wiem czy wiatraczki Antec sa dobre... wiem, ze z pewnoscia sa ciche :wink:

Z tym korzem to zastosuj sobie takie fajne filtry na wiatrakach wlotowych, czyli potrzebowal bys 3 szt (4MAX) Ja tak zrobilem i kurzu mam duzo duzo mniej, a pomieszczenie w ktorym zwyklem rzerowac nie nalezy do najczystszych ;-)

Wiatraki wlotowe z przodu obudowy mam wylaczone (jak beda upaly to odpale). Jedyny wlotowy wiatrak mam z boku obudowy i chlodzi mi graficzna.

Aha... co do kurzu to juz go od dawna nie ma :) Zmienilem zreszta pomieszcznie z kompem, i teraz mam czyyysciutko :)

Takze mozna bylo by uszczelnic kompa (uszczelki oraz np. tym takim pistoletem co topi pod wplywek temp. te plastikowe wklady), zeby powietrze dostawalo sie tylko przez te filtry.

A jak sprawa wyglada wtedy z temperatura?...

Takze predkosci obrotowe wiatrakow zwolnij. Mi kreca sie na: CPU-1500 rpm, Case: 1400rpm, Power supply:1900rpm (do regulacji zastosowalem taki prosty ukladzik LM 317, w zasilce tylko wiatrak reguluje sie sam0 nie mam na niego wplywu ;-(( ) I przy takich obrotach mam temp: CPU: 33, wewnatrz: 28. I to sa temp po kilku godzinnej pracy w dzien:14:00 (slonce swieci).

Ja odkad pamietam mialem dziwne odczyty temperatur. Na Titan'ie D5T3 (AFAIR) mialem zazwyczaj 65 na CPU (a jak dotykalem riadiatora to byl lekko cieply).

Jesli chodzi o obroty to od zawsze mialem 1400rpm na obudowie a w zasilaczu nawet nie wiem, ale mysle, ze rowniez gdzies tyle - dwa wiatraki w nim sa. jeden bodajze 92x92 a drugi 60x60 (ale to mierzylem na oko, wiec moge sie mylic).

Obecnie temperatura na CPU 50 C / obudowa 35 C

Jak sie zacznie lato to sie dopiero zacznie "impreza" :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wiatrakow to masz bardzo dobre. Chyba swego rodzaju awangarda w tego typu wiatrakach. Tez bym takie chcial. W Polsce chyba bardzo trudno dostepne.

Jak uszczelnisz kompa to napewno nie pogorszy Ci sie temperatura wewnatrz budy. Ja mam duzo ocieplaczy (wygluszenie halasow ;-) tj. 6mm korka, 8mm pianka i z 18mm gabka akustyczna o sinusoidalnej strukturze i temperatury mam znosne. Na chwile obecna CPU 42, buda 30. Jak bym nie mial tych ocieplaczy to napewno by spadla. O dobrej wentylacji swiadczy fakt, ze jak zdejme oslone boczna to temp rosnie ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wiatrakow to masz bardzo dobre. Chyba swego rodzaju awangarda w tego typu wiatrakach. Tez bym takie chcial. W Polsce chyba bardzo trudno dostepne.

Z ciekawosci wpadlem na strone www.antec-inc.com a stamtad trafilem na www.dimm.pl (sklep w Warszawie). Niestety na ich www nie zauwazylem cennika, ale chyba zajmuja sie sprzedaza czesci firmy Antec...

Jak uszczelnisz kompa to napewno nie pogorszy Ci sie temperatura wewnatrz budy. Ja mam duzo ocieplaczy (wygluszenie halasow ;-) tj. 6mm korka, 8mm pianka i z 18mm gabka akustyczna o sinusoidalnej strukturze i temperatury mam znosne.

Kiedys nosilem sie z zamiarem kupienia takiego "zestawu" roznych materialow do tlumienia odglosow z kompa.

Mam pytanie odnosnie wlotow/wylotow na wiatraki - czy je rowniez czyms zasloniles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys nosilem sie z zamiarem kupienia takiego "zestawu" roznych materialow do tlumienia odglosow z kompa.

Mam pytanie odnosnie wlotow/wylotow na wiatraki - czy je rowniez czyms zasloniles?

Hmmm, tzn wloty z ktorych nie korzystam mam zasloniete. Dokladnie mam tylko jeden taki wlot z przodu pod HDD. Te przez ktore przechodzi powietrze sa naturalnie nieosloniete. Na wlotach tylko mam filtry tj. jeden z przodu i ten z boku na klapie. Kiedys jak jeszcze nie mialem ZM80A-HP na grafice to z tylu mialem tylko jeden wiatraczek wypompowujacy powietrze, to drugi wylot (nieuzywany) byl zasloniety. Co do wygluszania, to teraz z doswiadczenia juz wiem, ze nie daje tyle ile sie oczekuje. Dzwieki wydostaja sie m.in. przez te otwory wentylacyjne. A ich zaslonic sie nie da. Halas jaki odczuwa sie subiektywnie zalezy czasem od jednego glosniejszego urzadzenia. U mnie np teraz chyba najbardziej halasuje zasilacz. Ale z nim juz nie bede nic kabinowac, bo temperaturka powietrza wydostajacego sie wlasnie z zasilacza jest duza i jakiekolwiek zwalnianie w nim obrotow moglo by spowodowac nieciekawe skutki. Najlepszym sposobem na cichy komp sa ciche urzadzenia. Najlepiej wyciszylem swoj server na P200MMX. Wyslij mi swoj adres mail na priv to wysle CI photosa. Chodzi tak cicho ze zeby cos uslyszec musze sie zblizyc na 50 cm i wytezyc sluch ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Z ciekawosci wpadlem na strone www.antec-inc.com a stamtad trafilem na www.dimm.pl (sklep w Warszawie). Niestety na ich www nie zauwazylem cennika, ale chyba zajmuja sie sprzedaza czesci firmy Antec...

dokladnie - od Antec obudowy z zasilaczami, same zasilacze, same obudowy, byly tez testery do zasilaczy, a czy same wentylatorki moge sie dowiedziec jak to kogos interesuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhhh, przyjzalem sie ofercie firmy Antec. Nie ma co zapiera dech. Szczegolnie te zasilacze. Zasilacz ktory by mnie interesowal True 380 kosztuje 500 PLN ;-(( Lepiej chyba bylo by juz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego 430 za 530 PLN. 50 W wiecej za 30 PLN. Czysty zysk ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhhh, przyjzalem sie ofercie firmy Antec. Nie ma co zapiera dech. Szczegolnie te zasilacze. Zasilacz ktory by mnie interesowal True 380 kosztuje 500 PLN ;-(( Lepiej chyba bylo by juz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego 430 za 530 PLN. 50 W wiecej za 30 PLN. Czysty zysk ;-))

do tego co masz w podpisie z palcem w nosie styka 330W ale wiadomo lepiej miec wiecej niz mniej ;)

a tak BTW po co skoro z podpisu wynika ze masz 360W Chieftec'a :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhhh, przyjzalem sie ofercie firmy Antec. Nie ma co zapiera dech. Szczegolnie te zasilacze. Zasilacz ktory by mnie interesowal True 380 kosztuje 500 PLN ;-((

A patrzyles na ceny calych pc-case?...

Lepiej chyba bylo by juz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego 430 za 530 PLN. 50 W wiecej za 30 PLN. Czysty zysk ;-))

Szczerze powiedziawszy to kupowalem ta obudowe bo byla akurat promocja :wink:

O firmie Antec wiedzialem, ze jest dobra, ale w sumie nic wiecej...

Co do kupowania zasilacza mysle, ze to sie nie oplaca, bo wraz z cala obudowa dostajesz ten sam zasilacz a roznica w cenie wynosi jakies $50 a w srodku masz trzy wiatraczki i... w ogole wszycho :)

Ja za moja Antec 1080 (z zasilaczem True430) zaplacilem z taxem $125 co w porownaniu do ceny samego zasilacza ($100) wydaje sie dobrym rozwiazaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie nosze sie z zamiarem kupna zasilacza czy tez calej obudowy. Mam to co w podpisie czyli Chieftec TX-10SL-D 360W . Nie jest to moze Antec, ale jest tez dobry. Kurde w USA ceny sa duzo duzo mniejsze. Ja za tego Chiefteca dalem ponad 500 PLN, czyli cos kolo tego co Ty dales za tego Antec'a ;-((. What can I say: I wish I could live and work in USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego co masz w podpisie z palcem w nosie styka 330W ale wiadomo lepiej miec wiecej niz mniej ;)

a tak BTW po co skoro z podpisu wynika ze masz 360W Chieftec'a :?: :?: :?:

Wiem ze spokojnie wystarczy nawet zasilacz 300W troszke lepszej firmy, (byle nie CODEGEN i podobne), ale ten Chieftec co mam jak sie rozgrzeje to zwieksza obroty prawie do 1900 rpm a takie obroty juz dokuczaja troche w uszy. A tak jak pisalem z obrotami nie bede w nim kabinowac bo wylatuje z niego dosc cieple powietrze. Znaczy to ze ma sporo strat energii w sobie, ktore to jak wiadomo zamienia sie w cieplo. Idealny zasilacz 100% energii elektr przetransformowal by nam na energie elektr. o potrzebnych nam napieciach bez start, a zatem i bez tego niepozadanego ciepla, ktore trzeba gdziec odprowadzic. Ale jak wiadomo idealy istnieja tylko w bajkach. A nasz bohater "Antec" jest blizszy tego idealu i przetwaza energie z mniejszymi staratami, zatem mniej ciepla musi odprowadzac do otoczenia. Przykladowo taki Antec True430. Maksymalnie moze z siebie wydolic 410W mocy, a zatem przy teoretycznie maksymalnym obciazeniu ma 20W strat mocy. Wg. mnie to bardzo malutko, 20W prosto odprowadzic byle wiatraczkiem. Moj Chieftec napewno nie ma takiej sprawnosci. Pozatym im wieksze urzadzenie (moc) tym sprawnosc lepsza. Ale narazie i tak zostane przy swoim Chieftecu..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi