Skocz do zawartości
Patolog

Resety, Zwiechy, Spadki Fps

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem: od paru dni mój komputer sie zawiesza, resetuje, w cs 1.6 spadki FPS do 5-10 w momentach gdy mam na ekranie więcej modeli postaci i np. słychać strzelanie, najdziwniejsze jest to, że w momencie gdy mam spadek FPSów z zasilacza wydobywa sie dziwny odgłos podobny do odgłosu pracującego HDD ("drapanie"), gdy np. przewijam zawartość przeglądarki też słychać ale trochę inaczej i ciszej.

Konfiguracja sprzętowa:

AMD Athlon 3000+ Venice 939

Asus A8NE-FM/S nForce4

2x 256mb DDR 400mhz Kingstona

Asus RADEON X1550 128mb PCI-E

MODECOM MC 350W

Komp leży luzem, nie w odbudowie.

Napięcia sprawdzone miernikiem:

5V - od 5.18 do 5.20

12V - od 12.08 do 12.11

3.3V - 3.35

Dodam że wymieniłem płytę główną na gigabyte'a GA-k8u i grafikę na prolink 4200ti 128mb - to samo, sprawdzałem pamięci u kolegi - działają bez zarzutu, podłączyłem u mnie inny zasilacz - to samo, format robiłem 5x - to samo, zmieniałem stery od grafy - to samo.

Tylko proca nie miałem od kogo pożyczyć żeby sprawdzić czy to wina właśnie mojego proca, proszę o pomoc, już 3 dni sie z tym męczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystasz z qool'n'quiet? Jeśli tak to wyłącz, podkręcałeś coś? I z tego co widze wymieniałeś wszystko prócz mobo i proca, wątpie żeby to proc był winowajcą, obawiam się że to coś z mobasem może być, posprawdzaj kondensatory na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo wymieniałem, nie przeczytałeś dokładnie :P. Robiłem Memtest86+ i wyszedł pozytywnie, wyłączyłem cool'n'quiet i dalej to samo. Kondensatory wszystkie płaskie, dodam ze rdzeń chipsetu jest leciutko ukruszony ale to już od dawna. Doda0m ze proc chodził w temperaturze 70 stopni, teraz ustawiłem żeby podkręcał obroty jak jest powyżej 60.

EDIT

Teraz na dodatek dioda HDD sie świeci cały czas, a jak dysk pracuje to się świeci mocniej.

Zasilacz może mieć na to wpływ?

Edytowane przez Patolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz na dodatek dioda HDD sie świeci cały czas, a jak dysk pracuje to się świeci mocniej.

Zasilacz może mieć na to wpływ?

To ważna informacja. Teścik programem HD Tune się szykuje. A zasilacz do tego raczej nic niema, to ,,problem,, dysku i/lub systemu operacyjnego czy ma coś do roboty ciągle.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wentylator który ma niskie obroty, ale jak w biosie ustawie jaka proc może mieć max temperaturę to obroty zwiększa, teraz ustawiłem na 60 - pytanie czy to nadal za dużo?

I czy możliwe że taka temperatura uszkodziła procesor? Jak jest z temperaturami w przypadku A64 3700+ San Diego? Bo na taki procesor zamierzam wymienić jeżeli ten okaże się uszkodzony.

@EDIT

Dodam że problem zaczął się parę dni po tym jak wymieniłem wentylator AMD (~3500 obr) na inny, wolniejszy (AMD był strasznie głośny)

@EDIT2

Test HDTune Pro 3.0 wynik pozytywny

@EDIT3

CPU Fan Low Voltage mam na 4.7V - może powinienem dać mu więcej?

Edytowane przez Patolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, przy 60*C nie ma się co dziwić, że się zawiesza.

Kolega ma na A64 3500+ s.939 boxa puszczonego na 5V i ma temperatury na pewno mniejsze niź 50*C.

Myślę, że nie powinieneś przelraczać temp 50*C na tym cpu. Sam zakładałeś chłodzenie? prawdiłowo nałożyłeś pastę termoprzewodzącą? Użyłeś jej wogóle?

Co do napięcia na cpu fan, powinno ono zapewniać ok. 1500 obr/min wentylatorowi 80/70mm i wtedy przy radiatorze z boxa A64 temperatury powinny być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie nałożone jest prawidłowo, pastę też nałożyłem - ale możliwe ze dałem jej za dużo, dzisiaj ją nałożę jeszcze raz. Wentylator który ostatnio zakładałem był naprawdę bardzo wolny więc temperatura mogła pójść mocno do góry, do tego dla mojego procesora TCaseMax = 55*. I powiedzcie mi w końcu czy procesor mógłby się w takim wypadku uszkodzić gdyby doszedł do temperatury o 5-10 wyżej niż CM?

PS. jaka najlepsza pasta na ukruszony rdzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor jeśli się uszkodzi to raczej nie działa wogóle.

Inny przypadek to ukruszony rdzeń. Wtedy mogę być różne objawy.

Ukruszyłeś rdzeń na A64? Masz go bez czapki?

Jeśłi masz go bez czapy to prawidłowe nałożenie pasty jest szczególnie istotne. Jeśłi pasta jest źle położona to mimo, że tamp cpu jest niska, może się jakiś obszar cpu przegrzewać.

Zapewnij cpu temp. poniżej 50*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 32 stopnie w idle, max 54 w stresie, ukruszony to mam chipset lekko ale już od dawna - wymieniłem mu właśnie pastę na silikonową.

Co do proca to ma czape.

@EDIT

Jeśli to nie wina napięć to może spadła moc w zasilaczu? Czy to sie raczej nie zdarza?

Edytowane przez Patolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie żeby zasilacz nagle stracił na mocy i nie pociągnął...takiego stosunkowo nie wymagającego konfigu. Nie dasz rady zbić jeszcze temperatury proca? Bo cały czas oscylujesz w okół Tcase max...dziwne że ten proc nawet na boxie tak sie grzeje, jak z przewiewem w budzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem CPU Fan Low Temp na 40 i w stresie nie idzie wyżej niż do 42-44, w biosie nie da sie napięcia zmienić - chyba że trzeba coś odblokować?

Na razie nie było żadnej zwiechy ani resetu, ale w cs 1.6 dalej nagłe drastyczne spadki FPS do 4-12 już przy "3 osobowej strzelaninie" do tego jak są spadki z zasilacza wydobywają sie takie dźwięki jakby ciągłe zwarcie tam było. Dodam że raz CHYBA odrobinę przegrzałem zasilacz, stał wentylem przyłożonym do ścianki biurka ale nie był aż taki gorący - jakieś 40 - 45 stopni max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi