Skocz do zawartości
saleen

Gf Fx5500 I 1680x1050

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zamierzam kupić monitor 22" (LG W2252TQ-PF) i jeszcze przez jakiś czas (może pół roku, a może półtora) pochodzi on podpięty do starego komputera z grafiką Palit GF FX5500 128MB.

Teraz pracuję na 1024x768 (17" CRT) i wzięło mnie w pewnym momencie na rozważania - czy tak stara karta obsłuży rodziałkę 1680x1050 (natywną dla panoramy 22")?

Szczerze mówiąc wydaje mi się że nie powinno być z tym problemu ale wolałbym się upewnić. Szczególnie mam na uwadze że rozdzielczość ta jest mimo wszystko nadal nieco nietypowa i gdy FX5500 był projektowany chyba nie było takich monitorów. Mam jednak nadzieję że to wszystko kwestia sterowników i wszystko będzie git? Dodam że karta ma wyjścia zarówno D-SUB jak i DVI.

I jeszcze jedna (lamerska :) ) rzecz, z racji że sprzęt nie jest najnowszy, filmy podczas oglądania na fullscreen potrafią się niekiedy przyciąć... czy przy rozdzielczości ww. problem nie pogłębi się, tj czy stary GF zawsze nadąży ze skalowaniem szczegółowego obrazu do 1680px? Jestem wręcz pewien że tu akurat problemu nie będzie, ale jako że założyłem już temat, a "kto pyta, nie błądzi", to... pytam ;)

Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości ;)

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że powinno pracować. sam miałem podobny dylemat z kartą GF 2MX i monitorem Belinea 19' panorama. Chciałem wymienić monitor do starszego komputera, nie namyślając się długo kupiłem panoramę 19" . Podlączyłem zamiast 17" CRT , sterowniki jeszcze 32.82 (lol) . Obraz nie najlepszy był, więc dalem nowszy sterownik, taki okolo 92.xx . Wszystko śmiga aż miło, filmy itd ok. Tylko z grami jest kłopot, bo w starszych grach nie ma takiej rozdzielczości, i sterownik musi skalować obraz, no i wydajność kiepska na takich rozdziałkach. Ale twoja karta jest znacznie nowsza, będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi