Kuklux Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam. Na samym początku chce przeprosić za to, że moim pierwszym postem jest problem, z którym się borykam, ale sam nie potrafię sobie z nim poradzić. Więc mój problem wygląda następująco. Podczas włączenia komputera następuje test POST, po którym powinien uruchomić się komputer, ale u mnie w miejscu gdzie powinien wyskoczyć komunikat, że aktualny, bootowany dysku jest "ok", widnieje tylko migający kursor. Komp całkowicie się wiesza (nie reaguje klawiatura, przycisk, power), pozostaje reset. I musze kilka razy go restartować by ruszył dalej. Pytałem się mojego nauczyciela o ten problem. Powiedział ze problem może być w sektorze MBR (spróbowałem go naprawić przy pomocy konsoli odzyskiwanie i komendzie fixmbr, ale nic się nie zmieniło). Potem zrobiłem mały test i odpiąłem dyski i napęd (nic z tych urządzeń nie zostało) i uruchomiłem komputer ponownie. Problem jak był tak jest. Dopiero po którymś restarcie wyskakuje komunikat o braku dysku Wiec to raczej nie jest problem z MBR'em. Ja nie mam pojęcia, co jest nie tak, ale może ktoś ma pojęcia, co jest nie tak. Będę wdzięczny za każdą pomoc, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Podaj całą konfigurację.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuklux Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) A więc moja konfiguracja komputera wygląda następująco: Płyta glówna: ASRock P4i45E Bios: AMI (05/31/04) Procesor: Intel Celeron CPU 1.70GHz Socket 478 Karta graficzna: NVIDIA GeForce FX 5200 Pamięć: Kingmax 1GB PC3200 (200 MHz) Czy coś jeszce mam podac? Edytowane 24 Września 2008 przez Kuklux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Wygląda na to jakby poprostu po przejściu POST-a nie miało potem z czego windowsa załadować i wisi na migającym kursorze, cud jakiś że za którymś razem łapie. Próbowałeś podpiąć inny dysk, przy okazji zmieniając taśme IDE? Lub pobawić się w biosie ustawieniami kontrolera IDE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuklux Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 To raczej nie jest wina dysku czy innych urządzeń podpiętych do taśm IDE, ponieważ odpiołem moje 2 dyski i DVD (i więcej ich niemam) i problem dalej jest widiczny. Jutro dla pewnosci wezme dysk od kolegi i zobacze czy ten bedzie działał normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Sprawdź kondensatory na mobo czy nie popuchły. Sprawdź napięcia zasilacza miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuklux Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Jest jeszcze jedna mozliwosć jeśli chodzi o test POST - wszystkim zarząda BIOS i moze tu trzeba szukać. Mysle, ze można by było go zaktualizować ale niewiem jak sie do tego zabrać i jaką aktualizacje trzeba pobrać. Gdyby ktos mi pomogł byłbym bardzo wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Jakby udało Ci się wejść do Winddowsa to ASRock ma chyba jakiś Live Update do zmiany biosa a jak nie to FDD ;] najnowszy bios spróbuj jeśli jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuklux Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Na stronie ASrock znalazłem jakąś aktualizacje ale z niej wynika ze jest na plytę głowną P4i45E R3.0, gdy ja posiadam P4i45E. Czy to jest ta sama plyta i czy mogę ją zainstalowac? i wogle jak to trzeba zrobić? Edytowane 27 Września 2008 przez Kuklux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...