Skocz do zawartości
piotr40

Problem Z Komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z komputerem, ale najpierw konfiguracja:

Inter Core2 Duo E6300

Płyta Gigabyte GA-965P-DS4

Pamięć 2 x 1G PC-800 OCZ CL-4

Dysk Samsung SpinPoint 160gb

Grafika Gigabyte 7600gt Sillent PipeII

Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A (450wat)

Monitor Benq FG 19 cali.

Problemy z kartą grafiki /była dwa razy w naprawie/ miałem już wcześniej, ale po naprawie w serwisie był spokój – poza tematem nie polecam zakupu w sklepie morele.net. /serwis olewa cię całkowicie, za drugim razem karta była w naprawie około 35 dni jak dobrze pamiętam/.

Około tydzień temu na monitorze pojawił się napis „nie wykryto sygnału” /tak sam jak w poprzednich razach/.

Padła karta grafiki /miałem już tak wcześniej z gigabyte 7600gt/ – zamontowałem w nim starego radeona x1300pro gigabyte, wszystko w porządku. Po kilku dniach pojawił się taki sam napis.

Przypuszczenia - padła druga karta. Kartę radeona x1300pro zamontowałem w starym komputerze – działa, obraz jest wyświetlany na monitorze ctr Flatron F700B wszystko w porządku.

Przypuszczenie – padł monitor LCD. Zaniosłem do znajomego, monitor podpiąłem przez złącze d-sub, nie przez złącze dvi - działa.

Na tym moje domysły się kończą, pozostał do sprawdzenia kabel dvi łączący kartę z monitorem. Sprawdziłem złącza pci-16 na płycie głównej, są chyba dwa, jedno białe, drugie pomarańczowe. Po włożeniu karty radeona najpierw do jednego, potem do drugiego złącza, podpięcie monitora przez kabel dvi nic nie dało, obrazu jak nie ma tak nie ma.

Dodam, że po włączeniu komputera słychać szum dysku, wiatrak na procesorze się włącza, tak na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku.

Co mogę jeszcze sam zrobić?

Czy mogła paść płyta główna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko w porządku, ale sam nie wiem jak to się stało.

Wymontowałem płytę główną, przedmuchałem powietrzem. Potem ponownie zamontowałem tak jak było wszystko, włożyłem radeona i działa. :D

Zauważyłem, że wtyczka od zasilacza ta 4 pinowa, chyba do złącza ATX, obudowa dwóch styków jest brązowa tak jakby było przypalona. Ciekawe czy to była przyczyna kłopotów?

Edytowane przez piotr40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi