Skocz do zawartości
Zieger69

Problem Z E6420 Po Oc :(

Rekomendowane odpowiedzi

Problem rozwiązany. Wszystko przez stary BIOS. Miałem wersję F3 z maja 2007, a E6420 wymaga wersji F4. Przynajmniej tak napisane jest na stronie Gigabyte. Zaaktualizowałem do wersji F7 i wszystko śmiga jak należy. Trafiłem podobno na dobrą rewizję tego procka, po wymianie pamięci oj będzie się działo :D

Dzięki za wszelkie sugestie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny wracam z problemem. Osiągnąłem 333x8 co daje 2.66 Ghz bez podnoszenia jakiego kolwiek napięcia. Blend zaliczony, pograłem w GRID'a. Wszystko ok, więc wziąłem się za dalsze dźwiganie FSB. No i tu jest problem, komp łapie zwiecha na jakiej kolwiek większej wartości FSB niż te 333. Podnosiłem napięcie mostka o 3 wartości w górę, procka nawet do 1.37, ale nic to nie daje. Zwiech po paru minutach. Dzielniki także zmieniłem. Próbowałem ustawić np. fsb 375 z dzielnikiem 1:1, pamięci pracowały niżej, ale dalej zero skutku. Poradzicie coś ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dziwnie to wygląda skoro próbowałeś już tylu opcji. A ten Gigabyte powinien równo dźwigać E6420. Wyjmij jeszcze jedną kość tych Geili. Ustaw napięcie 2,1v, timingi 5-5-5-15, TRFC=52. Potem VTT(FSB) Voltage o dwa oczka do góry i spróbuj wyżej z FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko podźwigałem z tych napięć, nic nie pomaga. Trudno, w zasadzie pamięci nie wyjmowałem, może się jeszcze za to wezme, bo przy wyjmowaniu pamięci muszę i grafę wyjmować, taka właśnie ergonomia z tą płytą ... Drażni mnie to powoli, zmienię albo proca, albo płytę, bo dość mam już tego. Pamięć też pójdzie up.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zmieniłem pamięci na Kingmaxy 1066. Na razie w singlu, bo proline wydymał mnie z drugą kością pamięci. Doszedłem do 426x8, orthos puściłem tylko na 10 minut, ponieważ nie wiem czy mogę pracować przy takich ustawieniach. FSB Overvoltage podniosłem o trzy wartości w górę, napięcie na mostku o dwie. Dla procka też podbiłem. Tempy w spoczynku 30 stopni, a w stressie max 55. Mogą zostać takie ustawienia ? Mogę włączyć z powrotem którąś z opcji EIST lub C1E, czy proc cały czas musi chodzić na takim taktowaniu ? Dorzucam screeny.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

//EDIT

Zbiłem napięcie 1,328v

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi