Skocz do zawartości
MRCDRS

Panasonic Dmc-fz18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , niedawno zakupiłem Lumixa DMC-FZ18 i jako, ze jest to mój pierwszy aparat fotograficzny potrzebuje małej pomocy od kogoś bardziej doświadczonego. Mianowicie, po pierwsze nie moge otworzyć fotografii .RAW w PS CS1. Po instalacji CR problem się powtarza. Następnym problemem jest robienie zdjęć w nocy - są po prostu nieostre więc prosiłbym o kilka wskazówek odnośnie tego. To by było na tyle , jeżeli jeszcze coś mi się przypomni to na pewno napisze. Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowanie z rawami z tego oparatu chyba mija się z celem bo z tego co czytałem aparat w nie ingeruje (nie jest to surowy, nieobrobiony zapis danych z matrycy). Zdjęcia ci wychodzą rozmazane bo raz: aparat może mieć trudności ze złapaniem ostrości, drugie: przy zdjęciach nocnych znacznie wydłuża się czas ekspozycji a tu pomoże tylko statyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obróbki RAWów z FZ-18 potrzebujesz Camera Raw 4.2, niemniej on raczej nie działa z CS1, ale może się mylę, musisz sprawdzić. Inna sprawa, czy jest w ogóle sens strzelania w RAWach i późniejsza obróbka tychże...

Podpisuję się pod słowami v1ru5'a a propos strzelania w słabym świetle, z kompaktami zawsze miałem problemy z łapaniem ostrości, a i w lustrach się to zdarza. Do tego niemiłosierne szumy zniechęcały do korzystania z wysokich ISO, stąd długie czasy zmuszające do używania statywu, warto w niego zainwestować w Twoim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi