Aresius Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Witam, Mam (a raczej miałem) RAID 0 i RAID 1 (Matrix Raid) postawione na dwóch spinpointach f1 640GB i Asusie P5Q Dlx. Po przesiadce z Commando na wspomnianego DLXa podczas instalacji OSa zawiesiła się machina, po restarcie jeden z dysków przestał się bootować. To znaczy: Oba dyski śmigają w trybie IDE, po zmianie na RAID przy wpiętym felernym HDD post zatrzymuje się na "Auto-Detecting SATA PORT *". Spróbowałem wpiąć dysk "na gorąco" już w Win XP (odpalonym z zewnętrznego dysku) i w Matrix Storage Managerze widzę takie coś: :blink: Ktoś spotkał się z podobnym cyrkiem? Da się jakoś połączyć te pseudomacierze? Przeżyję bez danych z raidu 0, ale te mirrorowane by się przydały <_< BTW. Wiem, że kilka tematów niżej jest już jeden o padniętej macierzy, ale założyciel nie rozwiązał jeszcze problemu, a ten trochę się różni od powyższego. Edit: Aha zapomniałem napisać, próbowałem odpalić system na jednym tylko dysku, żeby odbudować RAID 1 i Matrix Storage pokazuje, że jest "Damaged". Edytowane 4 Października 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Oba dyski śmigają w trybie IDE, po zmianie na RAID przy wpiętym felernym HDD post zatrzymuje się na "Auto-Detecting SATA PORT *". Miałem identyczny problem! LINK Też mi się komp zawiesił w sumie bez przyczyny (brak OC i takie tam) Po restarcie RAID już nie działał. Mój sprzęt wtedy to: Dyski to 2xBARRACUDA 7200.10, a płyta P5K-PRO. Dyski w trybie IDE działały w 100%, a po przełączeniu w tryb RAID komp się wieszał przy wykrywaniu jednego z dysków. Dodam, że problemu się rozwiązać nie udało! Płyta jest w 100% sprawna, dyski były w 100% sprawne. (wszystkie programy tak twierdziły, skan powierzchni OK, SMART OK) Odpowiedzi nie znalazłem po kontakcie z supportem SEAGATE, ani ASUS. Fajna historia tłumaczyłem im, że wiesza się przy POST, a oni radzili uaktualnić sterowniki. lolki... Sprawa zakończyła się tak, że sprzedałem tamte i kupiłem nowe HDD. Edytowane 4 Października 2008 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Dzięki za posta :) Mnie nie samo bootowanie martwi, tylko właśnie ten podział macierzy... (bootowanie to może być problem z MBR?) Edytowane 4 Października 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Problemy niezupełnie identyczne, ale dzięki za posta :) Mnie nie samo bootowanie martwi, tylko właśnie ten podział macierzy... (bootowanie to może być problem z MBR?) Nie jest to problem z MBR! bo dysku zwyczajnie nie wykrywało w trybie RAID/AHCI! Gdyby sprawa dotyczyła MBR to przeszło by POST, wykryło dyski w RAID i wywaliło komunikat w stylu brak systemu operacyjnego, czy coś podobnego. Co do samych plików z RAID1 to czy widzisz te partycje, które były w RAID1? Jak nie to przeskanuj dysk jakimś programem do odzyskiwania plików. wg mnie pliki powinieneś odzyskać z RAID1 bo na tym zrzucie, który pokazałeś dla ARRAY_0001 dysk jest wykrywany bez problemu. a błąd zgłasza dla ARRAY_0000 (bo nie widzi 2 dysku dla RAID0) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aresius Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Nie widzę niestety partycji RAIDu 1. Paragon Partition Manager w ogóle nie startuje, gdy SATA jest w trybie RAID. Jeszcze spróbuję odzyskać partycję pracując w IDE. A co do MBR - wiem, jak to wygląda, ale kiedyś miałem dysk pracujący "ho ho i jeszcze trochę" czasu jako IDE, który później nie chciał ruszyć na AHCI. Problem udało się rozwiązać naprawiając MBR właśnie. Edyta: Odpaliłem program File Scavenger i :blink: mogę odzyskać wszystko z RAID...0. Teraz muszę tylko pożyczyć od kogoś terabajtowy dysk :lol: Edytowane 4 Października 2008 przez Aresius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...