Skocz do zawartości
MatroX13

Pierwsze Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie które części mam zakupione:

-D-Tek dB-1 pompka 12V

-Black Water Advanced 123 rev. 3.0

-D-Tek FuZion v2.0 - Universal

- Swiftech MCRES-MICRO na o-tanka mnie nie stać, a nikt nie sprzedaje używki.

Teraz mam pytania:

1. Jakiej grubości waż polecacie? Jakiej firmy na Tygona mnie stać i gdzie kupić ten waż?

2. Ile metrów tego weża kupic? Obudowa Chieftec BigTower

3. Ile nakretek itd. kupić?

4. Jaki kolor Fesera kupić. PCB w kolorze czarnym? zielony?

W miare przypływu gotówki bede modernizował WC. Na pewno później kupie Tygona jakiegoś ale teraz nie mam kasy ;/

Czekam na odpowiedz.

Pozdrawiam

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do D-Teka i dB-1 masz pewnie zlaczki NK12 w komplecie, do MCRES masz 3/8 i 1/2 cala, wiec dokup jeszcze 2 szt NK12, proponuje minimum gi flow swiftecha (dtekowe i te plastiki swifa maja podobna srednice wewnetrzna) i tyle

Jak dobrze rozmiescisz kolcki przy chlodzeniu tylko CPU wystarczy Ci z 1,5m pewnie, ja bym proponowal rozmiescic jakos klocki tak coby jak najmniej go zuzyc, na poczatek kup jakies cellfasty 10/13 z castoramy i wystarczy, moze byc ciezko troszke zalozyc na NK12 ale wlezie (ew kup po 2-3 metry 10 i 12). Weze te sa smiesznie tanie, tak ze wydatek nie jest jakis straszny, jak zobaczysz ile Ci go wyjdzie to moze pomysl wtedy o tygonie.

Zadnych nakrecanych zlaczek bym nie radzil, masz malo klockow w ukladzie, latwo bedzie poprowadzic grubsze weze, do tego jesli kupiles nowe klocki wystarczy Ci dokupic z tego co mi sie wydaje tylko 2 zlaczki (Swiftech NK12 hiflow w qulingu kosztuje 18pln za 2 szt) :) Ewentualnie kup opaski jak do pozadkowania kabli, ze 4 zl za 10szt i nimi weze pozaciskaj, ale przy 10/13 i NK12 nie bedzie takiej potrzeby.

EDIT:

Ups... nie zauwazylem rampage extreme w sigu...

W takim razie zlaczki i weze trzeba by pod nia dobrac pewnie...

Jaka srednice maja krocce w tej konewce? Sa na stale, czy gwint?

Sorry, ale plyt z konewkami unikam jak ognia, nawet specjalnie sie nimi nie interesowalem...

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dokupić taką jedną pare:

http://www.cooling.pl/swiftech-zlaczki-nk1...ukt,328610.html

Kupie 2m cellfastów z castoramy.

Jakiej średnicy weże pasują do bloku nb Rampage Extreme, nie mam pojęcia.

Link do zdjęcia moba:

http://www.hardware.info/images/news/compu...age-extreme.jpg

Na tym zdjeciu widać jakies "przelotki" do bloku nb

http://www.hardwareoc.at/boards/Asus_Rampage_Extreme-34.jpg

Czy wąż cellfast 10/13 będzie pasował do tego bloku nb?

Podobają mi się te grubości weża:

1. http://images33.fotosik.pl/353/53041e59926bc29e.jpg

2. http://images42.fotosik.pl/10/4c990f361f4864c4.jpg

Co to za grubości?

I wogole wc od seby jest bardzo ładne może marzenie takie mięć ;)

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, sa przelotki. Z 10/13 nie powinno byc problemow w takim razie, jakas sie dobierze, prenie taka na 3/8 cala, choc radzil bym 1/2 i pomeczyc sie z naciaganiem.

Te weze z fotek to cos ala 10/13, tak bym obstawial bo uzyte zlaczki sa skrecane w ukladzie, a weze wygladaja na grubsze niz 8/10, tak ze analizujac Polski rynek zlaczek skrecanych na waz grubszy niz 10/13 praktycznie nie da sie kupic...

Co do wezy z ciastoramy kup na wszelki wypadek tez 2m 12/14 bodajrze, albo wez ze soba zlaczke i zobacz czy da rade naciagnac bez wiekszych problemow, sa niestety dosc sztywne...

Jak raz zamowilem za malo tygonu a kusilo mnie zeby szybko WC zlozyc kupilem vapo-cos tam z Obi, strasznie cholerstwo sztywne i zalozenie 10mm na NK12 bylo klopotliwe, Tygon 9.5/12.7 za to fajnie sie wciska.

Jutro poszukam tego weza, mam pewnie jeszcze z kawalek i zobacze jak ten 10/13 sie na NK12 od D-Teka zaklada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, sa przelotki. Z 10/13 nie powinno byc problemow w takim razie, jakas sie dobierze, prenie taka na 3/8 cala, choc radzil bym 1/2 i pomeczyc sie z naciaganiem.

Te weze z fotek to cos ala 10/13, tak bym obstawial bo uzyte zlaczki sa skrecane w ukladzie, a weze wygladaja na grubsze niz 8/10, tak ze analizujac Polski rynek zlaczek skrecanych na waz grubszy niz 10/13 praktycznie nie da sie kupic...

Co do wezy z ciastoramy kup na wszelki wypadek tez 2m 12/14 bodajrze, albo wez ze soba zlaczke i zobacz czy da rade naciagnac bez wiekszych problemow, sa niestety dosc sztywne...

Jak raz zamowilem za malo tygonu a kusilo mnie zeby szybko WC zlozyc kupilem vapo-cos tam z Obi, strasznie cholerstwo sztywne i zalozenie 10mm na NK12 bylo klopotliwe, Tygon 9.5/12.7 za to fajnie sie wciska.

Jutro poszukam tego weza, mam pewnie jeszcze z kawalek i zobacze jak ten 10/13 sie na NK12 od D-Teka zaklada.

Czyli jechać do Castoramy tym króćcem Swiftech złączki NK12 G1/4" i sprawdzić czy wyjdzie na niego waż 12/14?

Podobają mi się grube węże, wiem ze ciężej je sie układa ale jak nie mam tyle bloków w dalekiej przyszlosci planuje blok fullcover na gpu.

Jaki lepiej zastosować waż 10/13 czy 12/14 jak wejdzie do krócca NK12?

Gdzie da sie kupić jeszcze waż tygon oprócz coolinga?

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniej niz w coolingu nie kupisz w Polsce tygonu... uwierz mi probowalem razem z Pewinem bodajrze z forum kupic gdzies troszke Tygonu 9.5/12.7 i niestety nie dalo rady taniej...

Co do weza musisz zobaczyc jak to bedize sie ukladac. 10/13 jest nawet nawet, z tym ze jak pisalem moze byc ciezko zalozyc, w D-Teku masz tez zlaczki NK12 HiFlow, od swiftecha roznia sie minimalnie (oczywisice pod wzgledem zakladania na nie weza i zewnetrznej srednicy)

Jak bierzesz 2m weza, ktory kosztuje jakies 3-4zl za metr ja bym jednak wziol i takie i takie. Zwlaszcza ze to pierwszy uklad, chyba ze masz blisko castorame kup 10/13 jak bedzie problem z ulozeniem wez 12/14 (choc co do srednicy zewnetrznej nie jestem pewien czy nie grubszy jest)

Dopytaj Arniego jeszcze, z tego co pamietam sporo sie wypowiadal na temat tych wezy, wiec podejrzewam ze doswiadczenie ma wieksze, ja uzywalem ich ze 2 tygodnie, zanim tygon mi przyslali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mnie wywołano...

Polix only ...tygonowe celfasty skończyły się lata świetlne temu

To takim razie gdzie można kupić polixa?

Na stronie producenta sprzedawają szpule po 25m ;/

Mam jeszcze do was takie techniczne pytanie:

Na górze obudowy chciałbym umieścić chłodnice Black Water Advanced 123 rev. 3.0. Nie mam pojęcia jak wyciąć dziure w obudowie Chieftec BigTower. Myślałem żeby wycinarką wyciąć i później wyszlifować? Może macie lepszą metodę na wycinanie otworów w budzie?

Czekam na Wasze sugestie i pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To takim razie gdzie można kupić polixa?

Mam jeszcze do was takie techniczne pytanie:

Na górze obudowy chciałbym umieścić chłodnice Black Water Advanced 123 rev. 3.0. Nie mam pojęcia jak wyciąć dziure w obudowie Chieftec BigTower. Myślałem żeby wycinarką wyciąć i później wyszlifować? Może macie lepszą metodę na wycinanie otworów w budzie?

może to ci się przyda : http://www.youtube.com/watch?v=RSMkrUSUB3w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań:

1. gdzie można kupić polixa?

2.

3. Gdzie można umieścić jeszcze chłodnice oprócz na suficie obudowy? Obudowa BigTower Chiefteca.

Czekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało być ostatnie pytanie ale jeszcze mi sie nasunęło jedno ;)

Co sądzicie o weżu Black Water

http://www.cooling.pl/black-water-waz-12x1...ukt,112223.html

http://www.cooling.pl/black-water-waz-10x1...ukt,112222.html

Czy 12/16 wejdzie mi na NK12? Czy bedzie się dobrze układał? Czy kupić 10/13?

Byłem w Praktikerze/Obi i nie było wezów polixa. W obi kupiłem Varolux 10x2mm nic innego nie było ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jednak troche kasy dozbierałem i kupiłem Tygona 10/13.

A teraz mam do Was takie pytanie o kolejność zwodowania bloków

Chce na razie zwodować cpu i nb(wiem co to za WC tylko dwa bloki, od czegoś trzeba zacząć)

Ja bym zwodował to w takiej kolejności:

rez => pompa => nb => cpu?

Znalazłem taki schemat podłączenia:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=632ac4a4d22220da

Za dużo tutaj wodują no ale...

Czekam na Wasze sugestie, jutro będę składał WC więc niedługo moje WC będzie do zobaczenia w galerii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie jakie śruby/wkręty pasują do zamocowania wentylatorów do chłodnicy BWU 3x120?

Byłem w praktikerze kupiłem jeden komplet ale jednak okazało się, że maja za gruby gwint.

Proszę również napisać gdzie mogę kupić/albo link do sklepu.

Z góry wielkie dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M3 dlugosc 30, do kupienia na przyklad w "Liroju"

Do "Liroja" mam za daleko kupie u Maniakalnego ;)

Pierwsze pytanie:

Nikt nie mi nie odpowiedział w dziale Cłodzenie konwecjonalne.

Więc napisze jeszcze tutaj ;P

Stoje przed zakupem wentylatorów 120 mm do chłodnicy.

Wymagania:

- cicha praca

- led'y niebieskie

Obudowa to Chieftec BigTower pomalowany na czarno. Weże tygon 10/13. Mam zamiar kupić fesera niebieskiego w zastepstwie borygo+destylka.

Drugie pytanie:

Jak malujecie obudowe w środku to stosujecie jakieś podkłady lub pozniej jak pomalujecie spray'em to np. farbe bezbarwna w celu zapobiegnięciu odpadania farby?

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem jakos msc temu swoja pierwsza rewizje WC ale nie miałem czasu zakładac temat zeby "pochwalic" sie swoim WC.

Postanowiłem wymienić NK12 na złączki proste fesera 10/13(zakupie), rez Swiftech MCRES-MICRO na Otanka 250(wacham sie), tygona 10/13 na fesera tube orange 10/13(mam już) i zakupiłem do tego płyn fesera orange.

Mam do was teraz pytanie czy wymienic Swiftech MCRES-MICRO na Otanka 250.

Swiftech MCRES-MICRO wraz z pompa D-Tek DB-1 zamacowałem w miejscu gdzie montuje floppa.

Mój obecne WC wyglada tak:

Dołączona grafika

Tak bedzie wygladac jesli bym kupił otanka bo w tym miejscu planuje go umiescic:

Dołączona grafika

Co waszym zdaniem bedzie lepszym wyborem. Który wybór bedzie najestyczniejszy. W poprawedzeniu węzy i samym wyglądzie WC.

D-Tek DB-1 do najładniejszych pomp nie na lezy a planuje jego wymiane po nowym roku na swiftecha lub laing'a + jakis top zobaczymy. Z tego co sie orientuje nie ma zadnych toów do mojej pompy?

Prosze o szybkie wypowiedzenie sie w tym temacie bo dzisiaj chciałbym złozyc zamówienie w coolingu tak abym do piatku otrzymał czesci.

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak zamontowane D5 i O-Tanka, w takiej samej budzie.

Przemysl tylko sprawe prowadzenia wezy. Ogolnie nie wiem czy warto teraz przesiadac sie z MC-RES, skoro masz ja z rezem fajnie schowana, nie lepiej kupic od razu za jakis czas nowa pompke i rezik ? Albo upolowac na spokojnie na allegro, przynajmniej zaoszczedzisz troszke $$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak zamontowane D5 i O-Tanka, w takiej samej budzie.

Przemysl tylko sprawe prowadzenia wezy. Ogolnie nie wiem czy warto teraz przesiadac sie z MC-RES, skoro masz ja z rezem fajnie schowana, nie lepiej kupic od razu za jakis czas nowa pompke i rezik ? Albo upolowac na spokojnie na allegro, przynajmniej zaoszczedzisz troszke $$

Jaka pompe byś polecił?

DTek DB-1 nie jest chyba mało wydajna pompa tylko wygląd.

Kupienie złączek + pompy ładniejszej mija sie chyba celem moim zdaniem bo i tak z mcresem beda w zatoce gdzie floop to i tak pompy nie bedzie widac.

Moim zdaniem warto wymienić teraz mcresa na otanka 250 a po nowym roku dokupic jakas fajna pompe z topem. Tak jak bym teraz wymienił złaczki choinkowe na złaczki proste Fesera, płyn Feser Orange, waż tygon bym wymienił na Feser Tube Orange i pózniej bym dokupił jak sugerujesz pompke i otanka to bym musiał znów kupic nowy waż bo napewno z otanka bym musial inaczej poprawidzić weze.

Jak mam poprowadzić lepiej weze ? Moim zdaniem nie da się ale czekam na sugestie...

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka pompe byś polecił?

DTek DB-1 nie jest chyba mało wydajna pompa tylko wygląd.

dB-1 jest jak najbardziej ok. W tej chwili chyba swiftech MCP-355 najatrakcyjniej wygladal cenowo, ale szczerze mowiac nie wiem czy bym zmienial pompe, co innego jak bys dolozyl jeszcze kilka blokow, jak na razie i nia niej pewnie super wszystko smiga.

Jak proponujesz lepiej rozwiazać prowadzenie wezy lepiej nie szlo poprawidzic wezy moim zdaniem?

jak na moj gust jest na prawde ok w tej chwili, chodzilo mi o prowadzenie wezy po zalozeniu O-Tanka, przy fullcoverze na grafie, albo bloku SB moglo by to lepiej wygladac, tak trzeba bedzie dawac luk nad grafa do NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po nowym roku styczeń, luty planuje dokupić pare bloków na NB, SB, na mofy, fullcover i pompke.

Stopniowo bede rozbudowywał swój układ nie mam odrazu tyle kasy aby dać 2tys albo i wiecej na WC. Dlatego teraz kombinuje mam teraz kase na wentylatory, złaczki fesera 8szt. i na tego nieszczesnego otanka 250. Mam teraz dylemat czy wymienić teraz mcresa na otanka . Nie umiem sobie wyobrazić poprawiedzenie wezy z otanka i nie wiem jakie rozwiazanie wybrac czy zostać na rezie z mcresa ale kusi mnie ten otank swoim wygladem :P Ale które rozwiazanie bedzie najlepsze pod wzgledem poprowadzenia wezy ale moim zdaniem najlepsze bedzie z mcresem schowanym. Wzoruje sie na WC od malika rev orange ale wiadomo cos takiego samego nie uzyskam bo nie mam tyle bloków.

Czekam na wasze pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi